Home » Nieuws

JUNI

DE LAATSTE KEER ZAT GEHEEL NEDERLAND OP SLOT IVM DE CORONA UITBRAAK.  INMIDDELS ZIJN WE EEN AANTAL MAANDEN VERDER EN LANGZAAM MAAR ZEKER KOMT ER EEN EINDE AAN ALLE BEPERKENDE MAATREGELEN. OOK HET DUIVENSEIZOEN IS WEER IN ALLE HEVIGHEID LOSGEBARSTEN EN HEBBEN WE INMIDDELS AL WEER 6 VLUCHTEN ACHTER ONS. OP BOVENSTAANDE FOTO IS HET VLIEGPROGRAMMA AFGEBEELD VAN AFDELING FRIESLAND. ONDANKS ALLE PERIKELEN HEEFT HET BESTUUR VAN DE AFDELING EEN PRIMA VLIEGPROGRAMMA IN ELKAAR GEZET EN VERDIENT DAARVOOR DAN OOK ALLE EER. ECHTER ER ZIJN ALTIJD MENSEN DIE HET ER WEER EENS NIET MEE EENS ZIJN. ZO ZIJN ER LIEFHEBBERS DIE DE EERSTE 2 VLUCHTEN NIET HEBBEN MEEGEDAAN OMDAT DIT VLUCHTEN WAREN WELKE NIET VOOR DE KAMPIOENSCHAPPEN TELDEN EN ZE DAARDOOR NIET "DE VERVOERDER WILLEN SPONSOREN"? WIE WIL NU NIET ZIJN DUIVEN GEMAKKELIJK EN GOEDKOOP OPLEREN DOOR HUN DUIVEN MET DE AFDELING MEE TE GEVEN?  BOVENDIEN IS HET NATUURLIJK LOGISCH DAT DE VERSOEPELINGEN STEEDS VERDER ZOUDEN GAAN EN HET EEN KWESTIE VAN TIJD WAS OM WEER VOOR DE "PUNTEN" TE VLIEGEN. TOEN DAT NA 2 VLUCHTEN INDERDAAD HET GEVAL WAS VERWACHTEN DEZE LIEFHEBBERS DAN OOK VAN DE AFDELING DAT ER OPNIEUW BEGONNEN MOEST WORDEN MET EEN KORT OPLEER PROGRAMMA. UITERAARD IS DE AFDELING DAAR NIET IN MEE GEGAAN EN GEWOON VERDER GEGAAN MET HET UITBREIDEN VAN DE KILOMETERS. OOK WAS ER DE KLACHT DAT HET PROGRAMMA WEL ERG VEEL IN HET VOORDEEL ZOU ZIJN VAN DE LIEFHEBBERS VAN DE VERRE VLUCHTEN. MAAR ALS IK HET ZO BEKIJK STAAN ER TOCH ECHT 5 VITESSE, 5 MIDFOND, 6 JONGEDUIVEN VLUCHTEN EN 4 NATOUR VLUCHTEN INGEPLAND TEGEN SLECHTS 4 (NORMAAL 6) DAGFONDVLUCHTEN EN 5 (NORMAAL 7) MARATHONVLUCHTEN. SNAPT U HET NOG?

GOED, GENOEG DAAROVER EN TERUG NAAR EIGEN HOKKEN. 6 VLUCHTEN DUS WELKE ALLEMAAL PRIMA ZIJN VERLOPEN. NA 6 VLUCHTEN NOG GEEN DUIF VERSPEELD EN DAT BETEKENT DAT DE DUIVEN IN ORDE ZIJN EN DAT HET WEER OP DE VLUCHTDAG OOK UITSTEKEND WAS. DE DUIVEN KWAMEN GOED NAAR HUIS EN PAKTEN REGELMATIG HUN PRIJSJES MEE IN DE VERENIGING. UITERAARD KONDEN WE ONS NIET METEN MET DE "SNELLE JONGENS' MAAR STEEVAST EINDIGEN IN DE MIDDENMOOT IS VOOR ONZE DUIVEN TOCH EEN REDELIJK RESULTAAT. INMIDDELS STAAN WE AAN HET BEGIN VAN HET FONDSEIZOEN EN KORVEN WE DEZE WEEK VOOR DE EERSTE DAGFOND VLUCHT IN VANUIT TROYES. DAARNA 3 WEKEN ACHTER ELKAAR OVERNACHTINGEN VANUIT LIMOGES, ST. VINCENT EN PERIQUEUX! VOL AAN DE BAK DUS. 

QUA MEDICATIE IS ER DE AFGELOPEN 6 WEKEN NIETS VERSTREKT MAAR VOOR DE KOMENDE VLUCHTEN KRIJGEN DE DUIVEN EEN GEELPIL OPGESTOKEN EN WORDEN ENKELE DAGEN BEHANDELD VOOR DE LUCHTWEGEN. WE ZIJN ERG BENIEUWD HOE DEZE EERSTE FRANSE VLUCHTEN ZULLEN VERLOPEN EN HOPEN DAN OOK OP GOEDE UITSLAGEN. OVER 2 WEKEN HOOP IK U DAN OOK DE EERSTE RESULTATEN TE KUNNEN MELDEN.

TOT DAN, EN VEEL SPORTPLEZIER GEWENST!

.

APRIL 2020

AUGUSTUS VORIG JAAR WAS DE LAATSTE KEER DAT ER EEN UPDATE WAS BETREFFENDE DE PERIKELEN OP EIGEN HOK EN DUS IS HET WEER DE HOOGSTE TIJD OM OPNIEUW IETS TE GAAN DELEN. VEEL IS ER ECHTER NIET TE MELDEN OP DUIVENSPORT GEBIED. DE WERELD IS AL GERUIME TIJD IN DE GREEP VAN HET CORONA VIRUS EN ZIT COMPLEET OP SLOT. OOK IN DE DUIVENSPORT GELD EEN VERBOD OM TE SPELEN IN WEDSTRIJDVERBAND MET ONZE GEVLEUGELDE VRIENDEN. DE LIEFHEBBERS VAN HET KORTE SPEL HEBBEN HUN DUIVEN AL GEPREPAREERD VOOR DEZE VLUCHTEN EN HEBBEN DE HOKKEN VOL MET WEDUWNAARS/WEDUWDUIVINNEN TERWIJL OP ONZE HOKKEN DE DUIVEN NU OP HUN EERSTE BROED ZITTEN. DE GEZONDHEID VAN ONS ALS MENSEN STAAT NU NATUURLIJK OP DE EERSTE PLAATS EN HET IS DAN OOK LOGISCH DAT DE LOKALEN GESLOTEN ZIJN EN BLIJVEN TOT, MINIMAAL, 28 APRIL.

ZOALS GEZEGD ZITTEN DE VLIEGERS OP HUN EERSTE BROED EN KOMEN OP DIT MOMENT DE EIEREN UIT.  VAN DE KWEKERS HEBBEN WE REEDS AL EEN 25 JONGEN GESPEEND WAARVAN ER AL ENKELE ROND DE HOKKEN VLIEGEN. OOK HEBBEN WE MET BEVRIENDE LIEFHEBBERS AAN SAMENKWEEK GEDAAN IN DE HOOP OP NIEUWE TOPPERS VOOR BEIDE HOKKEN. MISSCHIEN IS HET VERSTANDIG, GEZIEN DE HUIDIGE OMSTANDIGHEDEN, OM NIET AL TE VEEL JONGEN TE GAAN SPENEN. HET IS KOFFIEDIK KIJKEN WAT EN HOEVEEL VLUCHTEN ER DIT JAAR NOG ZULLEN WORDEN VERVLOGEN. EN WORDEN HET DAN ALLEEN MAAR BINNENLANDSE VLUCHTEN? HOUDEN DE BELGEN EN DE FRANSEN HUN GRENZEN DICHT? VOOR ONS ALS OVERNACHT SPELERS WORDT HET DAN EEN SEIZOEN WAAR WE NIET VEEL MEE KUNNEN QUA PRESTATIES EN SELECTIE. ER ZIT NIETS ANDERS OP DAN GEDULDIG AF TE WACHTEN …………………………...

 

 

 

 

Augustus

Bovenstaande tekst verwoordt eigenlijk het seizoen 2019. Het oude duivenseizoen zit er inmiddels op en laten we de balans eens opmaken: sommige vluchten waren top en andere vluchten verliepen maar matig.

Limoges: mooie vroege duif! 20e in het gehele NPO concours tegen 1153 duiven en 1e in het NIC.

St. Vincent: zeer zwaar met vele verliezen.  170e en 236e Nationaal, in de middenmoot geklasseerd.

Periqueux: zwaar. no wind. 7 prijzen van 12 ingekorfde duiven is prima, helaas geen echt vroege maar tegen 1792 duiven de serie: 142-272-389-434-462-567-587 is toch redelijk.

Cahors: Vreselijk zwaar, concours wordt reglementair gesloten! Met 4 mee een prima resultaat behaald met een 3e, 4e en 22e prijs in het NIC en 86e en 88e Nationaal tegen 1347 duiven.

Dax: vervelend maar opnieuw een zware vlucht met een zeer teleurstellend resultaat. Pas op zondag een duif thuis van de 7 ingekorfde. Geen prijs in de FFC, NPO en Nationaal. Op de valreep nog de 20e prijs in het NIC.

Orange: Niet ingekorfd, even pas op de plaats.

Bergerac: Laatste Marathonvlucht welke opnieuw zwaar, maar eerlijk is verlopen. Gelukkig nu wel goed op tijd met een 3e en 6e klassering in het NIC en 98e en 166e Nationaal tegen 2767 duiven.

In het sterke NIC 0267 waren deze uitslagen goed voor de 4e Keizergeneraal. In het samenspel NOF zijn we als 10e afgevlagd. Een minder resultaat tov vorig jaar, we zullen het ermee moeten doen en de blik richten op volgend jaar.

Positief waren wel de uitslagen op de dagfond: in de vereniging 1e on en aangewezen kampioen en tevens de 1e duifkampioen met 5x prijs. Ook in groter verband werden goede resultaten geboekt dus er is zeker hoop voor 2020.

Ook de jonge garde is inmiddels "onder de vleugels" en hebben reeds 2 vluchten achter de rug. Kaal als ze zijn doen ze flink hun best en behalen zelfs in deze hoedanigheid nog prijs in vereniging en samenspel B van Afd. Friesland. De verliezen zijn erg binnen de perken gebleven en dat geeft de burger moed. We hebben nog 4 vluchten te gaan en laten we niet te vroeg juichen maar we zijn tot nu toe zeker niet ontevreden.

De oude duiven zijn inmiddels weer verenigd met hun duivin en mogen nog een ronde jongen groot brengen. Indien er liefhebbers geïnteresseerd zijn in late jongen uit de betere vliegers en/of kwekers kunnen zij zich melden. 

In een vorig schrijven is er gewag gemaakt van nieuwe aankopen voor het kweekhok en graag wil ik deze nog even voorstellen middels de stambomen van beide duiven. Zoals reeds vermeld zijn het kleinkinderen van "MG430", tegenwoordig de topkweker van het hok Jellema:

JUNI/JULI 2019

Na een tijd lang niets te hebben geschreven moet hier maar weer eens verandering in komen. Hoe gaat het halverwege (alweer) het vliegseizoen? Op eigen hokken zijn de prestaties nog niet overweldigend. Inmiddels hebben we 3 Marathonvluchten en 3 dagfondvluchten afgewerkt. We zijn traditioneel begonnen op Limoges en, net zoals voorgaande jaren, bleek dit opnieuw een zware vlucht te zijn. Op vrijdag 31 mei kregen de 1153 noordelijke duiven de vrijheid en togen huiswaarts. Om 09.15 uur op zaterdagmorgen meldde zich de NL 17-1595002 en dat bleek goed voor de 1e prijs in het NIC (159 duiven) en ook nog eens de 20e prijs van het gehele NPO concours! Op bovenstaande foto de 002 na terugkomst uit Limoges. Deze doffer werd bekomen via bevriende liefhebber Johan Vink uit Balk. Een duivenliefhebber die zijn sporen inmiddels verdient heeft getuige zijn diverse TT uitslagen. Een halfbroer van deze duif won vorig jaar van dezelfde vlucht de 10e NPO en heeft het dus niet van een vreemd. Verder nog de klasseringen 15-30-47 en 50 in het NIC. Van de 13 ingekorfde duiven kwamen er slechts 9 terug en dat was toch wel een tegenvaller. Vervolgens de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent, ruim 1200 kilometer. Ook deze vlucht viel wat tegen met maar 4 terugkerende duiven van de 8 ingekorfde. Een zeer natte St. Vincent dit keer met, zoals gezegd, vele verliezen. Op eigen hok de gehele middag en avond gewacht op een duif die pas in het halfdonker arriveerde om 22.31! Slechts 14 duiven wisten op zaterdag hun hokken te bereiken en op zondag moest er dan ook doorgeklokt worden. Zondag om 08.54 en 10.49 de nummers 2 en 3 thuis welke nog steeds prijs vlogen in NPO verband. 4 oude rotten verdwenen en tot op de dag van vandaag nog niets van vernomen. Periqueux is traditioneel de overnachtvlucht waar veel jaarlingen op worden ingekorfd. Niet op eigen hok wel te verstaan, de jaarlingen werken bij ons alleen het dagfond programma af. 12 duiven in de korf op deze vlucht en nu eindelijk eens geen verliezen te melden. Door de warmte en de NO wind was het ook deze keer weer lang wachten op de eerste duif. Om 13.22 uur de topper van het hok NL 16-1021156 (zie uitslagen en foto 2018) op de antenne en goed voor plaats 10 in het NIC tegen 152 duiven. Niet bomvroeg maar toch nog 1:10 in NPO verband (142e tegen 1792 duiven). Vervolgens nog 19-32-38-42 en 51 in het NIC en op de NPO uitslag zelfs nog een 7e duif. Geen verliezen en, nieuw op ons hok, 2 duivinnen in de prijzen die minimaal gespeeld zijn. Zoals vermeld, op Limoges na, nog geen echte vroege aankomsten en toch wel enkele verliezen. De volgende 4 Marathonvluchten maar eens kijken hoe we het er vanaf gaan brengen en of we voor alle 4 vluchten nog duiven kunnen "vinden". 

Op de dagfond worden traditioneel de jaarlingen gespeeld en ook hier wisselende successen. Na de 1e dagfondvlucht is er een bezoek gebracht aan een gespecialiseerde duivenarts die een licht luchtwegen probleem aan het licht bracht. Hierop zijn de duiven behandeld en pas op de 3e vlucht vanuit Auxerre waren de resultaten naar tevredenheid met de plaatsen 1 tm 6 in de vereniging en ook de 1e plaats in een gezamenlijke uitslag met de vereniging uit Holwerd. 

Aankomend weekend staan de vluchten vanuit Cahors en Lorris (dagfond) op het programma en hopen we op een prima uitslag.

De jonge duiven zijn deze week geënt tegen het Paramixovirus en kunnen nu voorzichtig worden opgeleerd naar de eerste natourvlucht toe op 2 augustus. De verliezen bij de huidige jonge duiven vluchten zijn catastrofaal en ik hoop van harte dat dit vanaf augustus beter zal gaan.

Nog een laatste wetenswaardigheid: Opnieuw 2 geweldige aankopen gedaan met het oog op constante verbetering van de vlieghokken in de toekomst. Aangekocht zijn 2 kleinkinderen van " OMG430"! "OMG430" is thans de superkweker bij Jelle Jellema en is een zoon van, misschien wel de beste fondduivin ooit, "OLYMPIC MISS GIJSJE" van Arjan Beens. "OMG430" is reeds vader van:

3e INT Narbonne 16

8e Nat Agen 18

9e Nat Perpignan 16

10e Nat Barcelona 16

13e Nat Marseille 16

22e NPO St Vincent

27e Nat Perpignan 

En Grootvader van "RENA" Duifkampioen Fondunie 2000 in 2016

6e Int Pau 16

8e Nat Barcelona 18

30 Nat Marseille 16

132e Nat Barcelona 17

In een volgend schrijven stel ik de beide aankopen graag aan u voor.

 

 

 

MEI 2019

Het heeft even geduurd maar dan hier weer een update van eigen hok. Op de bovenstaande foto het mooie beeld van opkomende jongen. Ieder jaar is het weer afwachten wat de koppelingen zullen opleveren. Uiteraard wordt er eerst op "papier" gekoppeld in de wintermaanden en vervolgens passen we dit toe op de vlieghokken. Sommige koppels prefereren dan toch een andere partner en mislukken enkele bedachte koppels. De kweek is, zoals op de foto te zien, in de meeste gevallen goed gelukt. Liefhebbers die een 100% resultaat behalen verwijs ik altijd naar het rijk der fabelen. Een knokpartijtje hier en een onbevrucht eitje daar is normaal in de duivenhokken en dat is hier niet anders. Inmiddels zijn de vluchten weer begonnen, met in de club in nog slechts 11 leden. De duivensport krimpt ieder jaar en dus ook bij de Friesche Postduif in Dokkum. Gestart met 2 trainingsvluchten vanuit Deventer en Heino met alle duiven op nest. De weersomstandigheden waren goed te noemen en er waren dan ook weinig tot geen verliezen. Vervolgens volgen de Vitesse vluchten waarvan er eentje werd afgelast door het zeer koude weer met verwachte temperaturen van rond het vriespunt. In mijn optiek was dit een terechte beslissing ook al zullen andere liefhebbers daar anders over denken. Afgelopen zaterdag stond de eerste midfondvlucht vanuit Quievrain op het programma en gaan we alweer snel naar de eerste, echte krachtmeting vanuit Frankrijk toe. Twee hokken op weduwschap (sinds een week) en het derde hok blijvend op nest moeten de honneurs waarnemen dit jaar. We gaan het beleven!

 

Begin dit jaar toch maar weer een investering gedaan en bovenstaande, prachtige doffer aangeschaft. Een duif met een zeer aansprekende stamboom. Vader is een zoon van "ROMEE" die geweldige prestaties behaald heeft in zijn actieve carrière: 3e Nat Orange, 3e Nat Bergerac, 3e NPO Brive en 6e NPO Aurillac. Er zijn er maar weinigen die dit ook kunnen overleggen. Moeder is een dochter van de beste zoon van ZWART GOUD nl. "ORION". Met een 6e Nat Bergerac en een 7e Nat St. Vincent ook geen verkeerde. De doffer zit al niet meer op eigen hok maar is uitgeleend om samenkweek te doen met een liefhebber uit het oosten van het land. De duivin welke er tegen komt te staan is ook van het Jellema bloed en is een dochter van "NEW JADE 3". DE jongen zullen worden verdeeld over beide hokken.

Hieronder de stamboom van "NEW ORION"

Januari 2019

Allereerst wil ik natuurlijk iedereen een fantastisch 2019 toewensen, een jaar met veel gezondheid en sportplezier! Op eigen hok is het rustig op het feit na dat er toch regelmatig een duifje verdwijnt na een aanval van de roofvogel. Vooral de late jongen die we hebben aangehouden moeten het ontgelden maar ook de, misschien wel belangrijkste duif van de afgelopen 10 jaar, is geslagen door de roofvogel. De 09-4211579 was in zijn "vlieg carrière" een duif die nog nooit gemist heeft op vluchten vanuit Frankrijk. Als jaarling meteen al duifkampioen dagfond in de vereniging en later als overnachter ook niet. Samen met zijn broer de 09-4211580 waren ze lang onverslaanbaar op de marathon vluchten. Ze hebben hun vlieg carrière afgesloten op Barcelona enkele jaren geleden waarbij ze ook allebei prijs vlogen in de Afdeling en waarbij de "79" zelfs ook nog Nationaal prijs wist te behalen. Het is natuurlijk een risico dat je besluit om iedere dag je duiven los te laten maar op dit moment komen ze alleen nog op de middag los en dat heeft z'n vruchten afgeworpen tot nu toe.

In de afgelopen tijd zijn er ook enkele versterkingen aangetrokken voor het kweekhok. We concentreren ons de laatste jaren vooral op het ras Jellema. Alle duiven die bij ons belangrijk zijn in, zowel het kweken als vliegen, hebben alle een link met dit ras. De Jellema duiven zijn dan ook erg gewild in Nederland en dat heeft Jelle doen besluiten om te stoppen met zijn praktijk en zich alleen nog maar te richten op de duivensport.

 

 

Op bovenstaande stambomen zijn de aangeschafte kweekduiven te zien. Deze doffer en duivin zullen straks een koppel gaan vormen, ingeteeld naar de "ROMAN" van Jellema. "ROMAN" is een zoon van "OLYMPIC ROMEE", een geweldige duivin met oa een 3e Nat Bergerac 2013 tegen 10.327 duiven en een 3e Nat Orange 2013 tegen 4302 duiven op haar palmares. En ook de "ROMAN" heeft zich inmiddels al bewezen als kweker en is reeds vader van de 6e en 7e INT Pau 2016 en de 30e Nat Marseille 2016. Het mag een onsje minder maar hopelijk gaan we hiervan ook profiteren.

Hieronder de "ROMAN" mooi in beeld gebracht.

Augustus

Een mooiere afsluiter van het seizoen kan je jezelf niet wensen! 

5e Nat (S4) Periqueux  tegen 1282 duiven en ook nog eens 27e over geheel Nederland tegen 13.500 duiven!

Opnieuw een loodzware vlucht waarbij de lossingscommissie het, in mijn ogen, zeer vreemde besluit genomen heeft om de duiven al om 09.30 (!) te gaan lossen met een temperatuur van 37 graden met een noorden wind. Waarom in vredesnaam duiven lossen die op het heetst van de dag 1000 km naar huis moeten vliegen? Gewoon een lossing op de (na) middag waarbij de duiven na 6 of 7 uur vliegen een rustplek kunnen zoeken en de volgende morgen frisser hun vervolg kunnen zoeken. Maar goed het besluit ligt inmiddels achter ons en heeft ons een prachtige klassering opgeleverd. Opnieuw zijn er echter weer duiven achtergebleven en daarom mag dit seizoen wel tot een van de zwaarste ooit gerekend worden. De winnende duif is er niet zomaar een, de NL16-1021156 is met afstand onze beste duif van het jaar 2018. Maar liefst 4x prijs op de overnacht! Naast de teletekst vermelding op Periqueux wint deze klasbak ook nog:

65e Nat (S4) Periqueux 3097 duiven

36e Nat (S4) Orange 1081 duiven

414e NPO Limoges 1358 duiven

Door deze prestaties is de "56" 1e duifkampioen in het NIC, 2e duifkampioen in het sterke samenspel NOF, 5e duifkampioen Afd. 11 en 7e duifkampioen in de Friese Fond Club geworden.

 

Zoals reeds vermeld een loodzwaar seizoen met over de hele linie veel verliezen. De vluchten met de ouden zijn klaar nu en heeft het volgende aan kampioenschappen opgeleverd:

NIC 0267

2e Onaangewezen en Aaangewezen

2e Keizergeneraal

1e Duifkampioen

NOF

3e Onaangewezen, 4e Aangewezen

3e Keizergeneraal en 2e Duifkampioen

Afdeling 11

17e On en 20e Aangewezen, 5e Duifkampioen

Friese Fond Club

15e On en 19e Aangewezen, 7e Duifkampioen

Op enkele vluchten vroeg in de Afdeling en Sector maar er waren ook mindere uitslagen bij, al met al een redelijk goed seizoen. De jaarlingen worden hier alleen op de dagfond gespeeld en hebben het naar verwachting goed gedaan. Alle vluchten in de vereniging werden winnend afgesloten. Wat volgt zijn nog de natour vluchten met de jonge duiven. We starten volgende week met de eerste africhting vanuit Deventer en de 4 weken daarop volgend mogen ze telkens een stapje verder. Prijs vliegen is met deze "kale" jongen niet aan de orde maar thuiskomen wel. Ik hoop op volle hokken eind september zodat we weer verder kunnen bouwen aan een nieuw seizoen.

JULI 2018

Zon, zon en warmte! Een hittegolf in Nederland! Weken achtereen warm tot zeer warm weer met als hoogtepunt vandaag (27 juli) waarbij de temperaturen op kunnen lopen naar de 35 graden! Dat het een zwaar seizoen is moge duidelijk zijn, immers het is elk weekend warm met, alleen maar, kopwind. De liefhebbers die nu enkele weken spelen met hun jonge duiven hebben reeds flinke gaten in de hokken en terwijl ik dit schrijf heeft de Afd. Friesland besloten om de aankomende vlucht te laten vervallen. Alhoewel wij de jongen nog niet spelen denk ik dat het een terechte beslissing is.

Op eigen hok zijn we inmiddels bij de laatste vluchten aanbeland. De vlucht Bergerac is op dit moment aangekomen op de lossingsplaats en de afgelopen week zijn er verschillende theorieën op losgelaten door de diverse "deskundigen". Ochtendlossing wordt genoemd in een bericht op de NPO site? Dat zal toch niet waar zijn? Duiven lossen voor een vlucht van meer dan 1000 km die dan de hele dag moeten vliegen in een temperatuur die het kookpunt nadert! Niet wenselijk natuurlijk! Naar mijn mening wachten tot (ver) na de middag zodat de duiven na 5 a 6 uren vliegen kunnen rusten en de volgende dag hun reis kunnen voortzetten. We kunnen niet anders doen dan afwachten en hopen op een goede, diervriendelijke, oplossing.

Op eigen hok zijn de vluchten Dax, Orange (ochtendlossing), Bourges en Chatearoux vervlogen. Zoals vermeld zijn alle vluchten zwaar tot zeer zwaar gebleken. Op Dax  werd de 1e duif op eigen hok geklokt om 18.38 en dat leidde tot een 3e plaats in het NIC wat tevens aangeeft hoe zwaar deze vlucht verlopen is. Dezelfde avond om 20.10 nog een duif welke nog de 5e plaats scoort in het NIC. We moeten tot zondagochtend 11.34 wachten op nummer 3 en zelfs deze duif verdiende nog prijs. Op dezelfde dag ook Bourges, dagfond voor de jaarlingen (737 km). 22 duiven mee waar er slechts 9 op zaterdagavond hun thuisbasis wisten te bereiken. Met de serie van 1,3,7,8,9,11,12,15 en 16 in de vereniging is niks mis mee. Toch zijn er 5 duiven achtergebleven, de keerzijde van de medaille. Deze zelfde jaarlingen vlogen 14 dagen later vanaf Chateauroux (785 km) en was eigenlijk nog zwaarder. Opnieuw een goede uitslag met slechts 5 van de 15 duiven thuis op zaterdag werd het nu 1,4,5,7 en 10. Op zondag nog 2 prijsduiven en 12 terug van de 15 ingekorfde duiven. De jaarlingen zijn klaar met het zware seizoen en mogen gaan uitrusten. Tussendoor was er nog de vlucht vanaf Orange, een ochtendlossing zoal gewoonlijk. het wordt vervelend maar ook deze vlucht was erg zwaar. Toch wisten wij hier succes te boeken met een vroege duif: 1e in het NIC en 36e Nat (S4) tegen 1081 duiven. Ook de nummer 2 zit er prima bij met een 8e klassering NIC en 157e Nat. Verder nog de prijzen 18, 35 en 39 in het NIC. Van de 14 ingekorfde duiven er 9 terug krijgen is dan wel weer een domper maar ook dat is duivensport. 

De eerste 2 duiven van Orange zijn dan ook niet toevallig onze beste duiven dit jaar. Beide hebben inmiddels 3x prijs behaald op de diverse marathonvluchten. Beide stammen af van een Duivin uit de Saffier lijn van Jellema en aan moederskant een dochter uit een superduivin van Durk Weidenaar, Burdaard.

Juni 2018

Uigesteld is de kop boven dit artikel want, maar liefst, 5 vluchten zijn er de afgelopen weken 1 dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. Heel Nederland was bevangen door het warme zomerweer maar uitgerekend in de weekenden was het weer spelbreker op de diverse vluchten. 2 midfondvluchten, 1 dagfondvlucht en Limoges en St. Vincent werden uitgesteld naar de volgende dag. Overigens waren het verstandige beslissingen door de verantwoordelijke mensen en alle vluchten zijn daardoor goed verlopen.  Op eigen hok zijn er op de dagfond goede resultaten behaald: 3 vluchten zijn er afgesloten met een 1e prijs in de vereniging. Ook het prijspercentage was goed te noemen en stemt tot tevredenheid. Op de overnacht waren de vluchten Limoges en St. Vincent matig, het prijspercentage was wel ok met op Limoges 5x prijs van de 16 ingekorfde duiven. In het NIC werd begonnen met prijs 9 tegen 178 duiven, echter in NPO verband was dit slechts een 169e prijs tegen 1358 duiven. De vlucht was, net zoals ieder jaar, erg zwaar. Grijs, bewolkt weer met een NW wind zorgde ervoor dat de duiven op eigen hok traag afkwamen. St. Vincent werd na een dag uitstel gelost om 14.15 uur met, in Frankrijk, opnieuw NW wind draaiend naar WZW. Ieder jaar worden er weer minder duiven ingekorfd op deze "Koninginnevlucht" getuige de 566 duiven  in de Afd. 11 en 987 duiven in Sector 4. In het NIC deze keer slechts 66 duiven tegen 78 duiven vorig jaar. Onze 7 duiven behaalden de prijzen 6, 11 en 12  in het NIC. Ook in NPO verband 3x prijs, te beginnen met plaats 110. Een grote pleister op de wonde was de fantastische overwinning van Durk Adema uit Sneek die met "SEMPAI" niet alleen de 1e in NPO Afd. 11 wint maar ook de 1e in Sector 4. Als klap op de vuurpijl wint deze geweldenaar ook nog de 5e plaats van geheel Nederland tegen 12.541 duiven en dat op een afstand van 1162 km! De pleister op de wonde was dat "SEMPAI" als grootvader een duif van ons hok is. Het is een volle zoon van "RED SIMON" welke in 2012 de 1e Nat Orange won. Hieronder de volledige stamboom van de grootvader van "SEMPAI" 

 

Durk Adema heeft meteen telefonisch contact gezocht om dit heugelijke feit met ons te delen, hulde daarvoor.

Afgelopen weekend stonden de 3e dagfondvlucht vanuit Sens op het programma en de overnachtvlucht vanuit Periqueux. Zoals gezegd opnieuw een 1e prijs op de dagfond en 10 van de 20 ingekorfde duiven prijs in de vereniging.

Op Periqueux  werden 19 duiven ingezet met o.a. 2 jaarlingen. Opnieuw een zware maar regelmatige vlucht met ditmaal voor ons een prima verloop. Maar liefst 11 duiven vlogen prijs en zijn daarmee zeer tevreden. We beginnen in het NIC (177 duiven) met de prijzen 5, 9, 18 enz  en ook in groot verband zijn we nu vroeger met  de 39e en 95e prijs tegen 1928 duiven in NPO verband. Ook is het nu gelukt om enkele nestduiven in de prijzen te spelen met als 2e duif een duivin op 10 dagen broeden en als 3e duif een doffer op een klein jong. Ook de 4e,6e,7e en 8e aankomende duif waren alle nestduiven. Erg tevreden met deze uitslag en dus vol goede moed op naar de volgende vluchten!

April/Mei 2018

Kreeg van 2 liefhebbers uit het zuiden van het land de vraag wanneer er weer eens wat geschreven werd op de site. Welnu graag voldoe ik aan dit verzoek. Inmiddels zijn we al weer een eindje op weg in het nieuwe seizoen. De koppeling van alle duiven stond gepland voor 13 maart en alle 53 doffers op de 3 verschillende hokken hebben hun vrouwelijke partner gekregen.

De kweek is goed geslaagd zoals op bovenstaande foto te zien is. Voor eigen gebruik ringen we meestal zo'n 65 jongen welke nog aangevuld worden met jongen van andere liefhebbers tot er ongeveer 80 duiven in het jonge duivenhok zitten. De jongen worden veelal gekweekt uit 4 a 5 koppels kwekers (2 rondes), de betere vliegers en uit enkele jaarlingen welke ons aanstaan of uit een bepaalde lijn komen waar we vertrouwen in hebben. Verder ringen we dan nog een 20 tal jongen welke op bonnen verhuizen naar sportvrienden in den lande.

Het seizoen is inmiddels al 4 weken oud en we hebben de 4 Vitesse vluchten weer achter de rug. Deze 4 weken hebben we alle duiven op nest gespeeld en in het begin kan je dan nog redelijk meekomen in de club maar inmiddels loop je toch een mooi eind achter op de mannen met de sprinters die al enkele weken op weduwschap zitten. Zo zaten we afgelopen week 20 minuten achter de 1e prijs in de club en scoorden we een magere 39e prijs met de eerste aankomende duif. Voor ons als liefhebbers op de fond is dat nog niet verontrustend. Over 3 a 4 weken moeten onze duiven er staan. De jaarlingen moeten hun best doen op de dagfond en de oudere vliegers gaan in eerste instantie naar Limoges.

Op deze 4 Vitesse vluchten hebben we diverse weersomstandigheden gehad, van warm met strakblauwe lucht tot koud en schier. Gelukkig zijn we weinig duiven kwijt geraakt. Tot nu toe 2 duivinnen welke niet meer teruggekeerd zijn op eigen hok. Dat er geen jaarlingen verspeeld zijn doet me deugd, immers slechts 4x gespeeld in hun geboortejaar en dan ook nog 3x vanaf Gennep (ivm met de weersomstandigheden) en eenmaal vanuit Asse Zelik is nou niet wat je noemt een gedegen voorbereiding op het jaar 2018. Volgens mij een bewijs dat de duiven gezond zijn.

Nieuw dit jaar is het vliegen met duiven op nest. Zo lang we met duiven vliegen doen we dit alleen met doffers op weduwschap. Op deze manier kan je ook de kwaliteiten van je duivinnen op waarde schatten en ook het feit dat er door sommige liefhebbers hard gespeeld wordt op de overnacht met duiven op nest (Klaas Buwalda, Rekker-Westra, Jellema) hebben ons doen besluiten om dit ook eens serieus aan te pakken. Voornamelijk jaarling duivinnen aangevuld met 7 duivinnen van 2016 ,welke dus 1 1/2 jaar niet aan vluchten hebben deelgenomen, zijn de afgelopen 4 weken mee geweest op de Vitesse vluchten. Ik ben erg benieuwd of we dit jaar ook eens een "nestduif" voorop krijgen van een marathon vlucht! 

Ik laat het jullie weten!

 

 

Januari 2018

De jaarwisseling is  gepasseerd en de liefhebbers maken zich  op voor weer een nieuw seizoen. Helaas begint dit voor de duivensport opnieuw met negatieve aandacht. Eind september, op de laatste natour vlucht worden de ringen voor het nieuwe jaar besteld en, op voorhand,  betaald aan de NPO. Wat schetst de verbazing: De vaste voetringen 2018 kunnen niet op tijd geleverd worden! Hoe is dit nu mogelijk? Productie problemen bij de leverancier is de korte boodschap van de NPO. Liefhebbers die winterjongen laten opgroeien zijn hiervan de dupe natuurlijk en ik lees dan ook verhalen van mensen die een complete ronde hebben opgeruimd. Wat een sof! Er is nog geprobeerd om de schade enigszins te repareren door de zgn  "noodringen" uit te geven ( zie foto boven).  Deze noodringen zijn "glad" , er kunnen dus geen clips op geplaatst worden. Ook worden er geen eigendomsbewijzen bij geleverd, deze moet men later op een omslachtige manier zien te bemachtigen. Gaat de NPO hier dan ook overschrijvingskosten voor rekenen? Al met al opnieuw een dikke onvoldoende voor de NPO. Het woord "noodringen" is voor mij dan ook, nu al, het woord van 2018.

Neutralisatietijd is ook een woord waar je de afgelopen tijd veel over gelezen hebt. De "oude" constructie moet op de schop en er komt een nieuwe voor in de plaats. Ik heb het artikel gelezen op de site van de NPO en heb er lang over gedaan om deze variant te snappen. Afwachten maar hoe dit straks in de praktijk gaat uitpakken.

Gelukkig trekken de duiven zich niets van dit alles aan en daveren iedere dag door het luchtruim. Binnenkort moeten ze de verplichte paramixo enting weer ondergaan en volgt verderop in maart het kweekseizoen. Misschien zijn de "echte" ringen dan wel geleverd ................

eind oktober

Het seizoen zit er nu echt op! De 5 natour vluchten zijn ook achter de rug en de duiven zijn de afgelopen week gescheiden. De natour is niet zo gelopen als gehoopt. Allereerst waren de weersomstandigheden elk weekend slecht en werd er daarom 3 weken achter elkaar gekozen voor de lossingsplaats Gennep. Op elk van deze vluchten bleven er telkens enkele duiven achter met als slechtste vlucht Asse Zelik. Deze laatste vlucht van het seizoen kenmerkte zich door goed weer met een zwakke oosten wind. Kennelijk waren de duiven nog niet ervaren genoeg om hiermee af te rekenen want op deze laatste vlucht bleven er  opnieuw duiven weg.

Eind oktober/november is traditioneel de tijd van prijsuitreikingen, huldigingen en vergaderingen. Zo zijn we de afgelopen 2 weken gehuldigd in eigen vereniging, het NIC en bij het samenspel NOF. Op deze middagen cq avonden is het altijd weer even een gezellig samenzijn met clubgenoten en noordelijke fondliefhebbers. Uiteraard horen daar ook de traditionele bonnenverkopen en het draaiend rad bij. Op deze manier wordt de kas gespekt bij het NIC en NOF zodat er ook volgend jaar weer fantastische prijzen te winnen zijn.

De duiven wisselen inmiddels van verenkleed en zijn nu dan ook een perfecte prooi voor de roofvogel. Het hele jaar weinig last van gehad maar nu zijn ze er plotseling weer volop. De eerste slachtoffers zitten dan ook alweer apart in een hokje bij te komen van hun verwondingen. Hopelijk sneuvelen er niet teveel duiven.

In deze "stille" tijd is het altijd leuk om alvast weer bezig te zijn met het volgende seizoen. Koppels worden alweer op papier gezet, jonge doffers verdelen en uitwennen  en aanpassingen of herstelwerkzaamheden  toepassen op of aan de hokken. Kortom: op naar het volgende seizoen!

Finale seizoen

Het seizoen met de oude duiven zit er op! Na de laatste 2 Marathon vluchten vanuit Bergerac en Cahors kan de balans opgemaakt worden. Een deel van het resultaat is op bovenstaande foto's te zien:

In het NIC 0267: bovenste foto

1e Generaal OA en AGW

1e Keizer Generaal

1e Duifkampioen met de 2013-1602751

In het Samenspelverband NOF (3 Noordelijke NIC's) foto 2

4e Generaal OA en 1e Generaal AGW

1e Keizer Generaal en ook hier 1e Duifkampioen

In de Friese Fond Club werd het:  17e Generaal OA en 5e Generaal AGW (met een gemiste klassering van Dax)

In Afdeling 11 behaalden we het 12e Generaal OA en 6e Generaal AGW kampioenschap.

Tevreden?

De resultaten (55% prijs) zijn beter dan het vorig seizoen en de kampioenschappen zijn prima! Dus wat dat aangaat is het een prima seizoen geweest. Mijn broer noemt het een kampioenschap van de regelmaat, immers er werden geen Teletekst noteringen behaald maar wel werd er altijd een duif geconstateerd in de top van de uitslag. Ook werd er op alle vluchten een aangewezen duif geconstateerd en dan kom je automatisch hoog in de eindstanden van de discipline.

Jammer van de vlucht vanuit Dax, In het NIC en NOF stonden er wel duiven op de uitslag maar deze waren net te laat om op de uitslag van de Friese Fond Club te komen. Ook zware vluchten hebben we weer gehad dit seizoen. Het al eerder genoemde concours vanuit Dax was loodzwaar, pas op maandag kon deze vlucht  gesloten worden. Nog erger was de vlucht vanuit Orange. Dit concours moest zelfs op dinsdag reglementair gesloten worden. Goeie duiven zijn gesneuveld en er waren natuurlijk ook verrassingen, kortom opnieuw een veelbewogen jaar achter de rug. Ons rest nu nog de 5 navluchten met de jonge duiven. Ik hoop van harte op een mooie nazomer en weinig verliezen.

 

Nieuwe Aanwinst

Op bovenstaande afbeelding de stamboom van een nieuw aangeschafte duivin welke prima past bij de al aanwezige kweekduiven. Mooi ingeteeld naar "ZWART GOUD" en ook het "KLEIN KWEEKSTERTJE" als grootmoeder. Zij is moeder van "SILVIE" winnares van de 3e INT Barcelona 2014.

eind juli

Op de foto een mooi vergezicht van de prachtige stad Barcelona.

Er is veel te doen geweest over de vlucht vanuit de gelijknamige plaats. Ontzettend veel aandacht in de pers en op de radio. Zelfs op Omrop Fryslan werd er een item aan besteed met als gast Simon Kuipers. Er zijn veel duiven achter gebleven op deze vlucht en dan met name bij onze zuiderburen. Ik hoop van harte dat er nog vele duiven de afgelopen weken hun hok hebben bereikt!

Op eigen hok is Barcelona dit jaar niet gespeeld maar ook wij hebben, rond dezelfde tijd, ontzettend zware vluchten beleefd. In hetzelfde weekend kwamen onze duiven vanuit de plaats Dax, met ongeveer dezelfde afstand als St. Vincent, een echte klassieker. Ook de noordelijke duiven kwamen slecht tot zeer slecht. Met een lossing om 11.00 uur op de vrijdag, bereikten op zaterdag slechts 7 duiven hun hok  in het NIC! Helaas kregen wij deze dag niets thuis en moesten zelfs wachten tot zondagmiddag 16.44 uur. Om 17.30 gevolgd door nr. 2. In het NIC waren de prijzen op zondag nog steeds niet verdient en dus op maandag doorklokken. Op maandag bereikten nog 2 duiven de basis en ook deze duiven behaalden nog prijs in het NIC. Resultaat: 14,16, 19 en 21 in het NIC. Helaas geen prijs in de Friese Fond Club waardoor we een flink aantal plaatsen gekelderd zijn in de rangschikking. Positief waren dan wel de klasseringen van de jaarlingen welke werden ingekorfd op de dagfondvlucht Gien (670 km). Met de plaatsen 1,2,3,5, 11,12, 13,14 en 16 in de vereniging waren we zeer tevreden.

Een week later volgde de vlucht Orange met een ochtendlossing om 7.00 uur. Opnieuw een zeer, zeer zware vlucht met (veel) achterblijvers. Zelf 11 duiven mee en niet de minsten, klokten wij pas op zondagmiddag duiven welke als 5,6 en 25 weren afgevlagd in het NIC. Ook nu kwamen er weinig tot geen duiven na en moest het concours zelfs reglementair gesloten worden op dinsdagavond! Op het moment van sluiten waren er 40 duiven thuis in het NIC. Zelf zijn er in totaal 5 van de 11 duiven thuis gekomen, een fikse aderlating met veel goede duiven nog onderweg.

Op Chateauroux (785 km) behaalden de jaarlingen een prima resultaat met opnieuw een 1e prijs in verenigingsverband en verder de klasseringen: 3,6,7, 9,11,12,16 en 18.

Er volgen nog de vluchten Bergerac (nu onderweg met 8 ingekorfde duiven) en Cahors. Hopelijk 2 vluchten met geen verliezen. De tijd zal het leren.

3o juni  St. Vincent en Ruffec

Teletekst afbeelding van de Noordelijke Unie vlucht St. Vincent. Goed het is dan wel niet een "officiële" Teletekst notering maar toch is het even een afbeelding om te laten zien dat de klassieker St. Vincent prima verlopen is. Opnieuw was de vlucht zeer zwaar te noemen. Na de lossing op vrijdag moesten de duiven 1200 km overbruggen om weer op hun hok te komen. Een fantastische overwinning in de sector van Jaap Mazee uit Ens die met dezelfde duif als vanuit Limoges opnieuw de ereprijs thuis bracht. Een geweldige prestatie van deze duif natuurlijk die ook op eigen hok gekopieerd werd. Want opnieuw was het de 2013-1602751 die als eerste over de antenne liep en wel om 16.31.12. Goed voor de 1e prijs in het NIC Holwerd tegen 78 duiven, 19e in Afdeling 11 en 3e in samenspel NOF! En bovenstaande TT notering in zone 4 van de Noordelijke Unie. Niet voor niets staan deze 2 duiven dan ook als 1 en 2 geklasseerd bij de duifkampioenen van de Friese Fond Club!

Met 6 duiven mee behalen we een prijspercentage van 50% want om 18.52.52 arriveerde de 13-1602683 en om 19.48.29 viel de 14-1410715 op de klep. 1, 7 en 12 in het NIC. Ook  de resterende 3 duiven zijn allemaal weer thuis gekomen, 2 op zondag en de laatste enkele dagen daarna. Een prima prestatie vergeleken met andere hokken waar lang niet alle duiven zijn thuisgekomen.

Ruffec was de volgende overnachtvlucht. Ruffec is een vlucht waarbij veel liefhebbers de jaarlingen voor het eerst laten overnachten en dat was ook dit jaar het geval. Een drukte van belang in het NIC met 264 duiven in concours en, maar liefst, 2086 duiven in Afdeling 11. Al jaren wordt gekozen op eigen hok om (nog) geen jaarlingen te spelen en dus korfden we 11 duiven in, hoofdzakelijk 2 jarige weduwnaars. Een lossing om 13.15 uur met wzw wind zorgde er voor dat er nu enkele "nachtvliegers" arriveerden op de hokken. Ronnie Leusink uit Engwierum klokte de eerste duif van het NIC al om 04.09. Op eigen hok werd de eerste duif geklokt om 07.00.01 gevolgd om 07.38, 08.18, 09.40, 10.53, 10.57, 11.13, 13,50, 14.15 en 15.59. Resultaat in het NIC: 7, 11, 16, 37, 68, 72 en 77. 7 prijsduiven van de 11 ingekorfde duiven is opnieuw een goed resultaat te noemen. De 15-1179657 en de 15-1179909, respectievelijk 2e en 3e duif, waren ook al succesvol op Limoges en bewijzen hiermee uit het goede hout te zijn gesneden. Bovendien bracht de 15-1179909 de aangewezen punten mee naar huis.

Na 3 overnachtingen zijn er "slechts" 2 duiven verspeeld maar is natuurlijk nog geen garantie voor de volgende vluchten. De eerstvolgende vlucht is Dax en met 1187 km voor de boeg opnieuw een zware opgave. Later volgen dan nog Cahors, Orange (ochtendlossing) en Bergerac. Inmiddels worden de tijden aangehouden van de langste dag en hopen we dat we de duiven nog op de pennen kunnen houden. De tijd zal het leren, op naar de volgende.

 

9 juni  pontoise en Limoges

Er was eens............. een dagfondvlucht genaamd Pontoise. Tja er is al veel gezegd en geschreven over deze vlucht en de feiten zijn genoegzaam bekend inmiddels. Alle fond spelers kijken altijd uit naar de eerste vlucht vanuit Frankrijk en dat was hier niet anders. 37 duiven ingekorfd voor deze vlucht van 544 km. Helaas is het op een deceptie uitgelopen. De weersverwachting was reeds enkele dagen bekend: tropisch warm met een zuid oostenwind. Ook een lossingsplaats die erg westelijk lag hielpen niet mee om er een vlotte vlucht van te maken. Uiteraard is de liefhebber  zelf verantwoordelijk voor het inkorven van zijn of haar duiven dus daar wil en kan ik mij niet achter verschuilen. Achteraf weet iedereen wel hoe het had gemoeten. Misschien had de Afdeling naar een,meer, oostelijk gelegen station gemoeten zoals ook bij de buren is gedaan. Ook daar was de vlucht moeilijk maar niet zo slecht als bij Afdeling 11.

Op de vluchtdag zelf slechts 9 duiven thuis en doorklokken op alle niveau's. Op zondag nog eens 14 duiven erbij zodat de teller bleef steken op 14 duiven die nog ergens onderweg waren. In de afgelopen 2 weken zijn hiervan nog eens 4 duiven op de hokken teruggekeerd. 10 duiven weg aan het begin van het "fond" seizoen is een fikse domper, bovendien zijn er bij de laatkomers duiven met verwondingen en total geen " vlees" meer op de botten. Bij deze duiven ook de St. Vincent gangers en dat wordt nu wel een heel klein gezelschap.

Gelukkig komt na regen ook weer zonneschijn want de vlucht vanuit Limoges is een stuk beter verlopen op onze hokken. Geleerd van vorige jaren had ons er toe besloten om niet met alle 2 jarige duiven aan de start te komen. Een mix van ervaring en nieuwelingen resulteerde in een aantal van 10 stuks. Een prima lossing op vrijdag om 13.30 uur deed de verwachting van vroege duiven op zaterdagmorgen. Ook hier bleek dat een misrekening want de duiven kwamen pas na 10 uur mondjesmaat binnen op de noordelijke hokken.  Om 11.09 klokken wij de 1e getekende, de 13-1602751. Deze krachtpatser is nu 3 jaar achter elkaar de 1e duif op de hokken vanaf Limoges. In 2015 begonnen met een 42e tegen 1360 duiven, 2016 een Teletekst notering met de 8e tegen 1383 duiven en nu dan de 16e tegen 1353 duiven! Verder kwamen de duiven goed af met 50% prijs en 9 vd 10 terug op de hokken.

Aankomend weekend staat de vlucht vanuit Sens op het programma en volgende week inkorven voor de klassieker St. Vincent. Ik hoop op 2 mooie vluchten en geen verliezen!

 

 

10 Mei

Zo, de eerste 4 Vitesse vluchten hebben we weer achter de rug en vanaf komende zaterdag gaan we naar de Midfond. Afgelopen zaterdag opnieuw een lossing vanuit Heusden Zolder en nu met oostenwind. De lossing was om 09.45 uur wat misschien wel een uurtje later had gekund. Ik wil niet op de stoel van de verantwoordelijke mensen zitten maar het weer was, op het moment van aankomst, niet geweldig. In het begin kwamen de duiven dan ook onregelmatig. Ook in de vereniging waren er grote verschillen. Gelukkig knapte het weer snel op en zijn er geen verliezen te melden.

Op eigen hokken werden er 42 duiven ingekorfd waarvan 2/3 een week op weduwschap werden gespeeld en de rest nog met grote jongen lagen. Duidelijk is wel dat de "nest" duiven het af moeten leggen tegen de weduwnaars.

Op bovenstaande foto het voer dat de vliegduiven na de vlucht voorgeschoteld krijgen. Gekiemde granen zijn ontzettend gezond en bevatten ongeveer 300% meer voedingswaarde dan de "normale" granen. Ik kies voor 4 verschillende soorten welke ik altijd los koop, gedeeltelijk bij de supermarkt en gedeeltelijk bij de voerleverancier. Ik gebruik hiervoor tarwe, erwten, groene linzen en katjang idjoe. Granen die gemakkelijk kiemen. Ook ben ik wel eens in de slag geweest met popcorn mais maar daar al snel van afgestapt. Deze soort moet minstens 24 uur onder water staan en al enkele dagen eerder mee begonnen worden. Vaak is dan maar de helft gekiemd en begint ook snel vies te ruiken. De andere graansoorten zijn gemakkelijk in gebruik, op woensdagavond onder water, donderdagmorgen afgieten en vervolgens nog 2x naspoelen op vrijdag en zaterdag. De duiven eten het graag en herstellen op deze manier snel van hun inspanningen.

 

30 April

Bovenstaande foto toont de lossingsplaats (met de daarbij behorende auto's van Afd. Friesland) van Heusden Zolder afgelopen zaterdag. Na de trainingsvluchten vanuit Heino en Deventer alweer de 3e Vitesse vlucht van de Afdeling. Eindelijk was het weer wat beter dan de afgelopen weken. Mooie blauwe luchten met een veranderlijke, zwakke wind zorgden voor een regelmatig concours. De vorige vluchten waren nog erg koud voor de duiven met veelal bewolkt weer en een koude noordwesten wind. Tot nu toe hebben we de duiven iedere week gespeeld en helaas is er nog niet een vlucht bij dat we de duiven allemaal terug hebben gekregen. Er missen er telkens 1 of 2 en ook door de week verdwijnt er nog wel eens eentje door de kromsnavel. Afgelopen week was het weer raak, 3 doffers gewond in het hok na een aanval van een slechtvalk(?). Een van deze 2 duiven was een jaarling welke de vorige vlucht als eerste geconstateerd werd en daarmee een 8e plek in de vereniging behaalde. Balen is dat natuurlijk, de 2 slachtoffers zullen de komende weken niet gespeeld kunnen worden. Verder zijn we tevreden over de, tot nu toe, behaalde resultaten. De duiven behalen in de vereniging netjes hun prijzen. In groter verband zijn het, tegen de specialisten, staartprijzen. Zaterdag na de vlucht zijn er op 2 hokken de duivinnen en de jongen weggehaald en in het jonge duivenhok geplaatst. De duivinnen mogen de jongen hier nog een weekje voeren om dan verder te gaan als "weduwen". Het tuinhok zal nog een week op nest gespeeld worden daar dit hok ook een kleine week later is gekoppeld. De jongen zijn, op enkele uitzonderingen na, goed opgekomen. De liefhebbers welke een bon hebben aangeschaft zijn verwittigd en komen aan het einde van de komende week hun jong(en) halen. Wagenborgen, West Knollendam, Berlikum, Hengelo zijn zomaar wat plaatsnamen waar deze jongen heen verhuizen. Ook hebben we zelf ook enkele jongen aangeschaft. Geruild is er met Johan Vink, Balk, 9 jongen komen naar Bornwird. Ook hebben we 2 jongen gekregen via Comb. Agema en wel uit de lijn van de "RED DEVIL". Verder hebben we nog enkele jongen aangeschaft speciaal voor de dagfond. Laten we ze eerst maar eens gezond houden en overhouden.

Volgende week nog eenmaal een Vitesse vlucht gevolgd door 2 weken een Midfond vlucht. Eind mei zal dan het "Franse" programma volgen met de daarbij behorende dag en overnacht vluchten.

Maart

Bovenstaande, leuke, foto gevonden op het WWW betreffende de cyclus van de postduif van ei tot aan zelfstandige duif van ongeveer 28 dagen. Op eigen hok zijn we nog niet verder dan stap 1 en 2 bij de vliegduiven. Gekoppeld is er op 8 en 12 maart en de eerste eieren zijn van 16 maart. Deze eerste eieren zijn dus gisteren uitgekomen. Ik heb maar weinig onbevruchte eieren gezien dit jaar en dat is altijd een goed teken. Uiteraard zijn er ook op onze hokken vechtpartijen en eieren welke daardoor kapot zijn gegaan, het hoort er allemaal bij en zal bij een ander niet anders zijn. De eerste liefhebbers welke een bon hebben aangeschaft hebben zich gemeld en moeten vanaf nu nog 4 weken geduld doen.

Afgelopen zaterdag hebben we zowaar de eerste (trainings) vlucht gehad vanaf Heino. Het weer was bij de lossing goed te noemen en na een dik uur melden  de eerste duiven zich alweer boven de hokken. Op zondag nog 2  laatkomers en 1 jaarling nog niet weer gezien is de balans na dit eerste vluchtje van ongeveer 90 km. Komende zaterdag 8 april gaan ze opnieuw de vrachtwagen in voor trainingsvlucht 2, ditmaal vanuit Deventer. Hopende op een vroege lossing met hokken vol kleine jongen en aangepikte eieren.

 

2017  Januari

Langs deze weg willen wij een ieder een fantastisch en gezond 2017 wensen!

Het is nog steeds geen winter en de duiven zijn door de rui. Inmiddels zijn de eerste 6 koppels kwekers bij elkaar gezet in de hoop er weer bruikbare duiven uit te kunnen halen. De komende tijd zullen de duiven de diverse entingen krijgen zodat ze klaar zullen zijn voor het komende seizoen. Op de laatste NPO vergadering is besloten om afstand te nemen van het inmanden van de zgn. invliegduiven. Dus alle duiven dienen vanaf het komende seizoen voorzien te zijn van een chipring/gummi en komen op de uitslag te staan. Om het verenigingsspel levend te houden korfden wij de oude duiven het afgelopen seizoen al op deze manier in echter de jonge duiven werden als "invliegers" gespeeld. Daar komt nu dus verandering in en we moeten maar eens zien hoe we dit gaan aanpakken.

In de laatste maand hebben we nog de hand weten te leggen op enkele nieuwe aanwinsten voor het (gezamenlijke)kweekhok. Via Bertus Timmer, Dodewaard is er een Kleinzoon Orion gekocht. Bertus heeft een fantastische verzameling Jellema duiven in de loop der jaren opgebouwd en verkoopt zo nu en dan jongen uit deze duiven. In Dodewaard zitten er zonen en dochters uit alle toppers van Jellema. In de  afgelopen tijd zijn er al diverse duiven van Bertus naar het noorden verhuisd. Ook hebben we nog een Kleindochter Kleine Jade en Kleinzoon Hilton gekocht. Met deze nieuwe aanwinsten hopen we het kweekhok weer een nieuwe impuls te geven.

Hieronder de stambomen van de "nieuwe" aanwinsten.

Oktober

Inmiddels is het vliegseizoen verleden tijd. De 5 natour vluchten zijn ook afgewerkt, begonnen met 75 (kale) jongen en geëindigd met 60. Ze hebben weer veel geleerd, verschillende weersomstandigheden met de wind uit alle hoeken. Deze manier van het spelen met de jonge duiven bevalt ons prima. Meestal is het weer in augustus en september beter dan in juni en juli en de verliezen zijn zeer acceptabel. Ook leren de duiven genoeg om als jaarling goed mee te kunnen doen met de programmavluchten. De oude duiven (vliegers en kwekers) hebben nog een ronde jongen groot gebracht en deze jongen zijn weer terecht gekomen bij diverse liefhebbers. Dit jaar zijn ze internationaal gegaan: België en Roemenië waren de grootste afnemers. Ook in Nederland zijn de duiven gewild, het vreemde is alleen dat ze bijna allemaal naar het zuiden van het land gaan. Ook zijn er ieder jaar weer "liefhebbers" bij die 10 jongen bestellen en vervolgens niet meer te bereiken zijn en ook niets meer van zich laten horen. Dit jaar was dat het geval met ene Camaro Brouwer (werkelijke naam: Johnny de Bekker). Veelvuldig mail en telefoon verkeer maar toen de duiven moesten worden opgehaald plotseling niet meer te bereiken. Wat heb je aan zulke mensen? Ik schrijf met opzet de naam erbij als waarschuwing voor liefhebbers die misschien ook de vraag krijgen van deze meneer.

De huldigingen komen er weer aan en het is altijd gezellig met collega liefhebbers het afgelopen jaar te evalueren. De duiven kunnen rustig ruien en genieten van bad en open hok. Overwennen van de jonge doffers naar de vlieghokken is altijd een lastig karweitje omdat deze nogal ver uit elkaar staan maar zal vast slagen. Hopelijk laat de roofvogel de duiven de komende maanden met rust zodat we weer vol goede moed aan een nieuw seizoen kunnen beginnen.

In 2017 zal er in Dokkum alleen nog maar gekweekt worden uit 100% Jellema duiven. Dit jaar is er veel tijd en geld geïnvesteerd in het aanschaffen van deze duiven. In de persoon van Johan Makkinga hebben we een geschikte partner gevonden om samenkweek mee te doen. Trots zijn we op het resultaat van de aangeschafte duiven: o.a. 5 kleinkinderen ZWART GOUD, kleinkinderen SOPHIE, kleinkinderen van de LATE BLAUWE van Cees Nijdeken en uit de lijnen van de ORION en SAFFIER. Binnenkort zullen de koppels van de samenkweek op de website komen te staan en de reacties zijn nu al zeer positief te noemen.

10 Augustus

Het oude duivenseizoen zit er weer op. De vluchten vanuit Cahors en Bergerac zijn inmiddels verleden tijd. Beide vluchten zijn met wisselend succes verlopen. Cahors werd een groot succes, de beste uitslag qua percentage. Met 5 duiven mee winnen we 4, 7, 9, 16 en 21 in het NIC. Ook in het NPO concours alle 5 prijs met de klasseringen: 53, 64, 83, 157 en 195. Een geweldige uitslag waar je als liefhebber alleen maar van kan dromen. Groot waren dan ook de verwachtingen voor de week erop toen er gevlogen werd vanuit Bergerac. Helaas is dit toch wel een beetje op een teleurstelling uitgelopen. Met 7 duiven mee werden er 3 duiven afgevlagd op de plekken 19, 21 en 23. Een plaats in de middenmoot, ongeveer 1 1/2 te laat voor een top klassering. Jammer , ik denk dat de duiven net iets te ver in de rui waren om een top klassering te behalen. Immers op beide vluchten geen verliezen en dat was dit jaar nog niet eerder voorgekomen. Gelukkig is de truc met de 57 wel (gedeeltelijk) gelukt. In het vorige stukje heb ik al verteld dat deze doffer ingekorfd werd vanuit het jonge duivenhok. Na de vlucht vanuit Orange is hij daar blijven zitten en is op Bergerac ingekorfd op 7 dagen broeden. Opnieuw wist deze klasbak zijn prijs te winnen en is daarmee de beste overnachter van het hok geworden. 4x prijs op de marathonvluchten levert hem de titel op van 2e duifkampioen in de Friese Fond Club en zelfs 2e duifkampioen van de gehele Afdeling 11! Conclusie van het afgelopen seizoen: 2x Teletekst en 1x er net naast (11e), 100% prijs op Cahors, maar ook mindere uitslagen op St. Vincent en Periqueux resulteerden in een 4e plaats overall in het NIC. Gelukkig hebben de jaarlingen het meer dan uitstekend gedaan met diverse duiven die alle 5x prijs hebben gevlogen op de dagfondvluchten. De toekomst ziet er wat dat betreft rooskleurig uit.

De duiven zijn inmiddels opnieuw gekoppeld om nog een ronde late jongen groot te brengen. De meeste jongen die nog geboren worden gaan naar andere liefhebbers. Veel gaan er over de grens, we hebben aanvragen van Roemeense en Belgische liefhebbers om duiven te leveren. Ook zijn er liefhebbers uit het zuiden van Nederland welke interesse hebben. We gaan ons best doen om deze liefhebbers tevreden te stellen in de hoop dat ook zij kunnen profiteren van goede duiven.

Wat nog rest zijn de 5 natour vluchten voor de jonge garde. Er zitten zo'n 75 jongen klaar om deze vluchten met goed gevolg af te maken en zo de vliegploeg te completeren voor 2017. Ze zijn inmiddels kaal en zullen dan ook niet geconstateerd worden. Thuiskomen is meer dan voldoende. Ik hoop op 5 vluchten met mooi weer en weinig verliezen zoals we dat ook in 2015 hebben gehad. De tijd zal het leren.

 

23 Juli

History Repeats! Ja eigenlijk niet te geloven, een week na Albi opnieuw op Teletekst vliegen! Sommige liefhebbers lukt het nooit en dan hier wel en zelfs 3x dit jaar! Groot was de teleurstelling dan ook toen het bericht op zondagmiddag kwam dat er een fout was gemaakt met de neutralisatietijd en de de 9e NPO omgezet werd naar de 11e plaats. Jammer natuurlijk maar eerlijk duurt het langst. Toch weer een groot succes natuurlijk om opnieuw in de kop van de uitslag te vliegen tegen het creme de la creme van de noordelijke fondliefhebbers. In het NIC werd het het tegen 110 duiven 1, 9 en 23. In het NPO concours 11,51 en 149 en in Sector 4: 26 en 99. De winnende duif was opnieuw een duif van de hokken van Simon IJnsen, Ameland. Was op Albi de 14-1410656 de snelste, ditmaal was het de 14-1410557 die als eerste in Bornwird terugkeerde. De 57 pakte daarmee z'n 3e prijs alweer op evenzovele overnachtingen. Hij staat dan ook hoog in het klassement van duifkampioen in NIC en FFC. Als motivatie werd hij vooraf een dag met zijn duivin in het jonge duivenhok gedaan en.... voila!   En weer een duif met veel Jellema bloed. De stamboom vind u onderaan dit stukje.

Opnieuw dus zware omstandigheden, veel achterblijvers ook. De proef met de jaarlingen is dan ook niet geslaagd. 7 jaarlingen en 4 oude duiven mee: alle oude duiven thuis en slechts 2 jaarlingen thuis. ook bij andere liefhebbers hetzelfde verhaal: Ultsje Jellema 11 mee waaronder 9 jaarlingen, alleen de 2 ouden thuis. Gebr. Limburg idem dito, 31 mee en 11 thuis. Het blijft een zeer lastig en moeizaam seizoen. Ook de deelname aan de nationale concoursen keldert met de week, op  Orange werden er in de gehele Sector slechts 951 duiven ingemand.

Volgende week naar Cahors met 5 duiven en de week daarop de uitsmijter Bergerac met, waarschijnlijk, 7 duiven. We vinden trouwens al steeds meer dekveer in de hokken! Ik hoop dat we deze laatste 2 vluchten zonder kleerscheuren kunnen afmaken. Dan moeten we ons maar weer richten op de 5 natour vluchten met de jonge duiven.

11 juli

Na 2 moeizame vluchten was er dan plots weer een mooi succes!

Opnieuw Teletekst behaald op de vlucht vanuit Albi (1087 km). Deze keer een "gewone" lossing op vrijdagmiddag 13.00 uur met een west noord westen wind in Frankrijk en hoofdzakelijk west zuid west in Nederland. De verwachting was dan ook dat het deze keer wel eens een vlucht kon worden waarbij de duiven vlot naar huis kwamen. Niets bleek echter minder waar, opnieuw een zeer trage vlucht met geen nachtelijke aankomsten. Opnieuw lang wachten, tot na het middaguur. Om 12.47 uur was er dan eindelijk de 2014-1410656 die de spanning brak. Het bleek een zeer vroege duif, met een 1e plaats in het NIC tegen 134 duiven, de 5e NPO tegen 879 duiven en de 9e Sector 4 tegen 1612 duiven. Goed genoeg voor deze fraaie klassering op Teletekst.

De "56" is een 2 jarige weduwnaar die aan zijn 2e overnachtvlucht begon. Op Limoges kreeg hij de vuurdoop en kwam een uur na de prijzen thuis. Het is een doffer die niet opvalt met een hoog prijspercentage, als jaarling wint hij 2x prijs op de dagfond. Aangezien wij alle jaarlingen aanhouden om ze als 2 jarige te spelen op de overnachtvluchten werd hij dan ook niet afgerekend op zijn prestaties. De "56"is een duif gekweekt door Simon IJnsen van Ameland. Ieder jaar wisselen we 4 jonge duiven uit en beide liefhebbers zijn er, door deze jaarlijkse uitwisseling, niet slechter op geworden. Ook wordt er wel aan samenkweek gedaan en de resultaten hiervan kunt u elders op deze website vinden. De duif stamt voor 50% van het befaamde Jellema ras en heeft als bloedlijn de "SAFFIER" (zie stamboom beneden). Bijna 3 uur later nog 2 duiven welke nog prima prijzen behalen in het concours. Op zondag nog 2 duiven terug op het hok en de teller staat dan op 5 van de 7 ingekorfde duiven. Na St. Vincent en Periqueux is dit natuurlijk een prachtige opsteker. De jaarlingen doen inmiddels ontzettend hun best op de dagfond. Veel vroege prijzen en een hoog prijspercentage met weinig tot geen verliezen. Afgelopen week zijn er nog 8 naar de vlucht Chateauroux geweest. met afstand van 785 km klasseren er 5 van de 8 zich in het NIC en alles weer thuis. Komende dinsdag gaan er waarschijnlijk enkele jaarlingen de korf in voor de ochtendlossing vanuit Orange en dat zijn dan 1026 zware kilometers die ze voor de boeg hebben. Ik hoop op een aangename verrassing.....

22 Juni

Alweer 2 weken verder in het duivenseizoen.

Nog even terugkomend op Limoges: inmiddels zijn er 8 van de 13 ingekorfde duiven teruggekeerd op hun hok. Toch nog 5 die missen en ook op de (koninginne) vlucht vanuit St. Vincent zijn we er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. 7 ervaren duiven mee, in de hoop op opnieuw een goede klassering. Jammer genoeg viel ook deze vlucht weer letterlijk in het water. Opnieuw een uitgestelde lossing omdat het weer slecht op de vlieglijn was. Veel regen met een noord westen wind zorgden er  voor dat het een zware vlucht is geworden. Pas op zondag om 17.45 uur viel bij ons de eerste duif gevolgd om 19.48 uur door de 2e.Helaas geen kopprijs deze keer maar in het NIC de 13e plaats van 76 ingekorfde duiven en Nationaal een staartprijs.Blijkbaar hebben onze duiven het niet zo voorzien op natte omstandigheden. Wederom verliezen dus en op deze manier gaat het moeilijk worden om het gehele overnacht seizoen uit te spelen. waarschijnlijk gaan we toch enkele jaarlingen inzetten op de resterende vluchten ook al zijn we daar geen groot liefhebber van.

Inmiddels is de volgende ploeg duiven ingekorfd op de vlucht Periqueux. 6 duiven moeten de eer hoog houden. De eerste 5 prijsduiven van Limoges en een "verse" 2 jarige doffer zijn ingemand voor de, bijna, 1000 km lange tocht huiswaarts. Vooruitlopend op de weersverwachting lijkt het opnieuw een uitgestelde lossing te worden.

Gelukkig is er ook nog genoeg positief nieuws te vermelden. Pieter Kroodsma uit Lichtaard wist op St. Vincent de 1e prijs in het NIC te behalen met een rechtstreekse Keekstra! Met 1 duifje mee waarlijk een topprestatie. En ook Karel de Bruin uit Zwaagwesteinde wist wederom een teletekst notering te behalen op St. Vincent met een duif verkregen van ons. De 2013-4243433 behaalde de 2e plaats NPO. (zie afbeelding beneden). De 2013-4243437 stond in 2015 al op teletekst vanaf Bergerac(zie referenties) en nu dus opnieuw succes met een rechtstreekse Keekstra duif.

 

7 juni

Het plaatje hierboven is waar de duivenliefhebbers het voor doen: geklasseerd staan op Teletekst. Het lukte ons gisteren op Limoges. Oorspronkelijk gepland om op vrijdag los maar slecht weer in het zuiden noopten de verantwoordelijken pas te lossen op zondag om 13.30 uur. Dat het een zware vlucht zou gaan worden wisten we al getuige de aankomsten op zondag van de (teruggekomen) vlucht Asse Zelik. Weinig duiven boven de 1000 mpm op een afstand van 295 km beloofden weinig goeds. En inderdaad duurt het tot dinsdagmorgen 10.30 uur voordat de eerste duif geconstateerd werd in Afd. 11. Wij klokken onze eerste getekende om 13.02.46 op een afstand van ruim 895 km, genoeg dus voor een TT notering. Deze duif was vorig jaar ook al de eerste van het hok op Limoges en won toen de 42e NPO . Slechts mondjesmaat vallen er duiven, ook wij moeten uren wachten op nummer 2. Deze meld zich om 17.58 en nummer 3 om 18.33. En toen bleef het stil. Op het moment van schrijven (woensdag 09.30) zijn dit de enige duiven van de 13 ingekorfde duiven. Ja en moet je dan blij zijn met een TT notering of bedroefd zijn om het verlies van de 10, nog, achtergebleven duiven? Ik neig naar het laatste, niet alleen is er enkele jaren van opbouwen weg ook is het erg jammer dat er duiven achterblijven waar je je hoop op gevestigd hebt.

Ik hoop van harte dat er de komende dagen nog veel duiven nakomen anders is het wel een erg zure start van het overnachtseizoen!

30 mei

Alweer 3 weken verder in het seizoen. De afstanden worden langer met de laatste 3 weken 2x Quievrain en afgelopen zaterdag de eerste dagfondvlucht Nanteuil. De eerste Quievrain vlucht zijn alle duiven nog mee geweest maar nu wordt het zo langzamerhand tijd om de duiven op te splitsen in 3 groepen. De jaarlingen werken in eerste instantie 3 dagfondvluchten af. Hierna beslissen we of we ook nog jaarlingen gaan spelen op enkele overnachtvluchten. Het hangt er maar net vanaf of de vluchten goed verlopen en de duiven "goed" thuiskomen. Afgelopen zaterdag kregen de duiven het niet cadeau vanaf Nanteuil (517 km). Het was redelijk warm met regen en onweersbuien op de vlieglijn en een NO wind. De eerste duif viel om 17.12 uur met een snelheid van 1060 mtr pm. 29 jaarlingen en 7 duiven in training voor St. Vincent waren onderweg naar Bornwird. De verwachting was dat de oude ,ervaren duiven het wel zouden winnen van de jaarlingen maar dit bleek niet te kloppen. De eerste 9 aankomende duiven waren alle jaarlingen. De duiven kwamen zeer regelmatig wat stemde tot tevredenheid. In de vereniging werd begonnen met de 1e en 2e prijs en in totaal stonden er 18 duiven op deze uitslag. In Samenspel B werd begonnen met de 30e van 761 duiven en 13 prijsduiven. Op de avond misten er nog 5 duiven op het appel en hier zijn er op zondag nog 3 van nagekomen.

Komende week staat Limoges op het programma, 13 duiven moeten dit klusje gaan klaren. Een ervaren duif van 2013, met 3 prijzen op de overnacht in 2015, en 12 duiven van 2014 welke de vuurdoop krijgen op hun eerste overnachting.

8 mei 2016

De laatste 2 Vitesse vluchten zitten er weer op. Zandvliet en Heusden-Zolder stonden de afgelopen weken op het programma. Na koud en winters weer knapte het weer de afgelopen week op en werd Heusden-Zolder een vlucht met warm weer met een zuid oosten wind. Echt vlot kwamen de duiven niet naar huis in het begin. Na dat de eerste duif geklokt was moesten we 8 minuten wachten op nummer 2 en daarna opnieuw 8 minuten. Gelukkig kwamen de duiven daarna wel vlot naar huis. Resultaat: 2e prijs in de vereniging en 17 prijsduiven. Nu op zondagavond missen er nog 2 jaarlingen van de 53 ingekorfde duiven. De jongen zitten inmiddels allemaal in het daarvoor bestemde hok, de laatste "bon"duiven worden deze week opgehaald en de doffers zitten nu dan eindelijk op weduwschap.

Er volgen nu eerst 2 midfondvluchten alvorens het, voor ons, echte spel kan beginnen. Meaux is de eerste dagfondvlucht gevolgd door de eerste overnachting: Limoges. Volgens de planning gaan alle jaarlingen en de St. Vincent duiven naar de dagfond en zullen er waarschijnlijk 14 duiven ingekorfd worden op Limoges. De duiven voor Limoges kunnen nog 1 vlucht mee en moeten dan de sprong maken van 360 km naar een kleine 900 km. De laatste jaren is Limoges een zware vlucht gebleken. Of dat te maken heeft met het afstandsverschil en 3 nachten mand? Of zijn de weersomstandigheden de laatste jaren gewoon slecht op deze eerste overnachting? Over enkele weken zullen we weten hoe het dit jaar afloopt. De duiven staan er goed voor, komen goed naar huis en zijn prima gezond. Kortom, de basis is goed en ik hoop op een goede vlucht!

 

25 april 2016

De dagen en weken "vliegen"voorbij en inmiddels zijn we alweer 3 Vitesse vluchten verder. Zutphen (132 km), Deurne (209 km) en Weert (233 km) zijn de revu gepasseerd. Zutphen en Deurne zijn snelle vluchten gebleken met een zuid westen wind op de staart. Tot onze verbazing begonnen we op Zutphen zelfs met een 1e prijs in de vereniging! Ook klasseerden de volgende 3 duiven zich nog bij de eerste 10 (3,7 en 8) In totaal pakten we 34 prijzen van de 205 ingezette duiven. Deurne werd begonnen met de 11e prijs in de vereniging en wisten er in totaal 15 duiven zich op de uitslag te vliegen tegen 195 duiven. Afgelopen zaterdag was een vlucht van een geheel ander kaliber, 6 graden en een koude Noorden wind met sneeuw en hagelstenen op de vlieglijn. Ook nu kwamen de duiven goed naar huis. Er werd begonnen met de 3e prijs in de vereniging en in totaal 17 prijsduiven. Voor overnachters zijn dit toch prima prestaties en een teken dat de duiven in goede gezondheid verkeren. Bovendien werd er slechts 1 jaarling verspeeld op de vluchten tot nu toe. Toch missen we er nu 3 doffers en dat hebben we te danken aan de rovers die er 2 bij de hokken wisten te verschalken. De doffers zitten nog steeds op nest, vandaag zijn de duivinnen, samen met 1 jong, van de vlieghokken gehaald. De doffers mogen deze week nog op 1 jong passen en zijn vanaf volgende week weduwnaar. De jongen doen het goed en blaken van gezondheid. Ook zijn er weer 4 aanwinsten bijgekomen via duivenvriend Simon IJnsen (Ameland). 2 zuivere Jellema's uit samenkweek en 2 jongen met een prima afstamming van fondduiven welke hun sporen hebben verdiend op de verre drachten. Als tegenprestatie gaan er ook 4 jongen richting Ameland in de hoop dat er tenminste 1 kampioen bij zal zitten. De kwekers in Dokkum zijn inmiddels bezig met hun 3e ronde. De jongen van 7 koppels verhuizen over enkele weken naar de  Fam. van Heel in Maria Hoop in Limburg.

5 april 2016

Het is alweer een poosje geleden dat er "nieuws" geplaatst is op de site.

Op 8 en 15 maart zijn alle vliegers gekoppeld. Het "stenen"hok en het het kleine weduwnaarshok op 8 maart en het grote tuinhok een week later. Inmiddels zitten alle duiven dus op (uitkomende) eieren. De koppelingen zijn goed geslaagd, natuurlijk is er altijd wel een koppel bij wat in een andere bak duikt of ruilt met de buurman zijn vrouw. Wat dat betreft verschillen de duiven niet zozeer van mensen. Maar over het algemeen is het allemaal goed geslaagd.

Vorige week zijn we begonnen met het opleren van de duiven en in 3 stappen zijn ze naar Heerenveen gebracht. De duiven kwamen prima naar huis en er zijn geen verliezen te melden. Tijd dus om afgelopen vrijdag in te manden voor de eerste (trainings) vlucht vanuit Heino (101 km). Om 11.15 uur aldaar gelost met een kalme zuid zuid oosten wind kwamen de duiven prima naar huis. De eerste 30 duiven vielen binnen 11 minuten en ook hier zijn er geen verliezen te melden. De gezondheid is dus goed te noemen en met vertrouwen zien we dan ook uit naar komend weekeind wanneer de vlucht Zutphen op het programma staat.

10 februari 2016

Het eerste bericht op de nieuwe website is een feit.

Afgelopen weekend een duivin (zie stamboom) gekocht ter versterking van het kweekhok. Een 100% Jellema duivin, met aan beide zijden "JESSE" (1e Nat. Poitiers) in de stamboom. Bovendien is de duivin naar moederskant sterk ingeteeld naar "ZWART GOUD" (uit broer x zus uit Zwart goud). De duivin meteen ondergebracht in het kweekhok en is meteen aangelopen tegen een Ko van Dommelen doffer.

Ook hebben we de vliegers deze week ingeënt tegen paramixo nadat ze al eerder waren geënt tegen paratyphus en pokken. De duiven staan er prima voor en vliegen dat het een lust is. De kwekers in Dokkum zijn opnieuw gekoppeld voor de 2e ronde. Enkele koppels zijn gewijzigd en bestaan nu hoofdzakelijk uit Jellema x Ko van Dommelen. Deze 2e ronde is te koop voor belangstellenden en de koppels kunnen worden bekeken onder de kop kweekkoppels 2016.

Maak een Gratis Website met JouwWeb