Oktober 2024, Rui, Referentie en bonnen scoren
De vluchten zijn afgelopen en op de meeste hokken is de rui begonnen. Zo ook op de hokken in Bornwird. De duiven vallen kaal en de hokken liggen vol veer. Ik zal hieronder een verhaal van Willem Mulder plaatsen met belangrijke informatie over de ruitijd. Hieruit blijkt dat de ruitijd meestal onderschat wordt door de liefhebbers en toch veelal de boel de boel laten. Het tegendeel is waar, lees, en doe er je voordeel mee.
Referentie: ik kreeg een week geleden nog een leuk telefoontje van Jan Gerrit Wiering uit Veenhuizen. Hij is ook de liefhebber waar ik al eerder over schreef, met zijn geweldige prestaties van de "Keekstra Jellema" duivin. Helaas is deze topper het afgelopen jaar geslagen door de Havik en rest daardoor niets meer dan fijne herinneringen. Gelukkig is er een nieuwe kampioen opgestaan en wel "HERMAN" . Deze doffer presteerde het om op 3 overnachtingen als eerste op het hok in Veenhuizen terug te keren en daarmee de volgende prestaties behaalde:
80e Nat Ruffec 3058 duiven '24
289e Nat Periqueux 3313 duiven '24
63e Nat Bergerac 3331 duiven '24
De vader van "Herman" komt uit het kweekhok in Dokkum en de stamboom ziet er zo uit:
Dan nog even over het scoren van bonnen: Het afgelopen jaar is er prima gepresteerd wat resulteert in veel aanvragen voor het schenken van bonnen voor de diverse verenigingen. Ik heb daar niet heel veel moeite mee, immers we zijn er op de wereld om elkaar te helpen niet waar? Meestal honoreer ik dan ook de aanvraag maar met sommige aanvragen heb ik moeite en schenk ik geen bon. Als je niet het fatsoen hebt om mondeling een bon te vragen of een mail te sturen met daarbij de uitleg van welke vereniging en waarvoor het is maar slechts een whatsappje stuurt met de vraag wil je ook een bon geven dan zeg ik toch echt nee tegen zo'n verzoek. Dus bij deze graag even een fatsoenlijke vraag om een bon en dan even de moeite doen om mondeling toe te lichten of een mail met inhoud.
Hieronder plaats ik nog het interessante verhaal van Willem Mulder over de verzorging van de duiven tijdens de rui.
20-09-2024 RUITIJD, DE BESTE VOORBEREIDING VOOR HET VOLGENDE SEIZOEN. (Willem Mulder)
De ruiperiode breekt weer aan en dan zal de rust terugkeren op het hok. Niet meer zo vaak naar de club. We gaan ons meer bezig houden met de duiven thuis. Als het goed is tenminste want de ruitijd is voor onze duiven een hele zware periode. Geen tijd om een heel goedkoop voertje te nemen en maar zien wat er van komt. Helaas is het aan dovemans oren gezegd want velen stappen af van een goed systeem en kijken alleen nog naar de prijs. Als wij liefhebbers nu verzaken, dan zul je daar volgens vliegseizoen gegarandeerd de nadelen van ondervinden. De gevolgen zijn overduidelijk: slechte rui van de veren, harde droge pennen, te korte pennen, slechte gezondheid met alle gevolgen van dien. U wordt echt genadeloos afgestraft in de volgende vliegseizoen. We moeten juist veel observeren en oppassen op de gezondheid van de duiven. Er kan nu snel iets mis gaan, want de duif is een beetje verzwakt. Een verkoudheid is snel opgelopen. Goede voeding betekent meer weerstand tegen vele ziektes en een zijdezacht verenkleed met langere pennen. Daarnaast is licht, lucht en zon ook van groot belang voor het goed verlopen van de rui.
Natuurlijk.
Ik zag deze week nog de boeren hun aardappelen met gif bespuiten, zodat het loof dood zal gaan. Geen goede reden dus om duiven maar de gehele dag op het land te laten zwerven. Ik denk dat we die tijd een beetje hebben gehad. Maar wat kunnen we dan wel doen? We kunnen natuurlijk “het veld op het hok brengen” en de goede dingen van de natuur aan de duiven voorschotelen. Zodoende laten we al die chemische middelen maar eens staan en gaan we terug naar de natuur. Natuurlijk hoeven de duiven niet de hele dag op het hok te zijn. Het is maar waar je voor kiest. Laat u ze op het hok en komen ze niet buiten, dan zal de rui sneller verlopen. De duiven laten bij goede gezondheid soms zelfs 2 of 3 pennen tegelijk vallen. Als we ze dagelijks een uurtje laten trainen zal dat niet gebeuren. De roofvogel is immers altijd actief en dan zal de duif geleidelijker ruien omdat hij alert moet blijven op aanvallen. Zijn er veel roofvogels in uw buurt? Dan is het verstandiger de duiven zo veel mogelijk in de ren te houden. Indien u die hebt, maak er dan zo veel mogelijk gebruik van. Ook een voorzet of verrijdbare ren kan nu uitkomst bieden.
Het voer.
De nieuwe oogst komt van het land. Je ziet overal de dorsmachines en boeren karren op het land en een aantal liefhebbers kopen bij de boer hun gerst en tarwe. Vooral de tarwe moet vers van het land komen wordt er gezegd. Het is dan wel niet geschoond maar wel veel goedkoper dan uit de winkel. Helaas vergeten we, dat nieuwe granen moeten drogen. Het vochtgehalte mag niet hoger zijn dan 15%. Nieuwe granen met een te hoog vochtgehalte (normaal 11% tot 13%) zorgen voor dunne mest en voor weinig enzymwerking. Daardoor ontstaat een slechte opneembaarheid van de voedingsstoffen. De duiven raken van streek en we bereiken net het tegendeel van wat we graag willen. Goed geschoonde granen met de juiste vochtbalans leveren meer gezondheid op voor uw duiven. De duiven moeten alle veren en pennen ruien en weer opnieuw aanmaken in de grote ruiperiode. Daarvoor hebben ze veel keratine eiwit nodig. De veren van vogels bevatten veel keratine. Dat zijn de zwavelhoudende eiwitten die o.a veel cysteïne bevatten. Met name in tarwe, koolzaad en raapzaad, vinden we deze voedingsstoffen. Daarom mogen deze granen en zaden in ruivoer niet ontbeken. Naast de zwavelhoudende eiwitten worden er in de ruiperiode ook andere aminozuren, vetten, mineralen, sporenelementen en vitamines aan het duivenlichaam onttrokken. We moeten dus al deze voedingsstoffen aan de duiven geven. Daarom is het goed het basisvoer te verrijken met snoepzaad, wildzangzaad, onkruidzaad, lijnzaad en wat hennep. Natuurlijk zijn er voermengelingen die helemaal volledig zijn en moeten we ons eens afvragen, wat al die toevoegingen eigenlijk wel kosten en ze bij ons goedkope basisvoer optellen. U zult zich een hoedje schrikken en de volgende keer wel een goede zak ruimengeling aanschaffen met al die vetrijke zaden erin.
Aminozuren.
Aminozuren zitten onder andere in peulvruchten zoals erwten, wikken, katjang en getoaste soja. De laatste bevat 2 x zoveel eiwit als andere peulvruchten en is ook nog eens licht verteerbaar. Soja bevat veel zwavelhoudende aminozuren en zijn daarom van groot belang bij de veeropbouw. Naast de granen, peulvruchten en zaden kunnen we de duiven ook natuurlijk bijproducten geven. Liever nu even geen chemische hocus pocus waar de rook van af komt. We moeten streven naar een zo compleet en opneembaar mogelijk aminozurenpatroon. Dat geeft de minste belasting voor de duiven, want ze hebben het al zwaar genoeg. Ruimengelingen met erg veel belastende peulvruchten moeten we dus mijden. Laten we eens kijken wat er allemaal in de natuur zelf aan waardevolle stoffen voorkomt.
Vetten.
Om de eiwitten op te nemen, binden ze zich aan vetten. Eiwitten hebben dus een “relatie” met vetten, omdat die ze naar de juiste plek voeren. Goede vetzuren zijn ook van groot belang voor de veerkwaliteit, het transporteren van vitamines, bouwstenen voor lichaamscellen, voeding voor de hersenen etc. Goede vetzuren vinden we in hennep, lijnzaad, koolzaad, raadzaad, walnoot en getoaste soja.
Mineralen en sporenelementen:
Van zeer groot belang is het verstrekken van mineralen en sporenelementen. Met het geven van een piksteentje af en toe komen we er niet. Des te beter de kwaliteit is van de mineralen, des te beter ze worden opgenomen en des te minder de duiven er van nodig hebben. En wij maar slepen met grote emmers mineralen, waarvan 80% zo weer met de mest verdwijnt. Tja, zo zijn wij duivenliefhebbers nu eenmaal. We zien de duiven graag eten. Maar de natuur is veel rijker dan u denkt. Maar als u in de stad woont, weinig tijd hebt, of liever het gemak zoekt, dan kunt u vast en zeker de goede producten uitzoeken, want die zijn er zeker wel bij!
Terug naar de natuur.
U kunt uw duiven gerust regelmatig distels geven van paardenbloemen, mier, wortels, brandnetels, zwarte bessen, vlierbessen, knoflookteentjes, uien, diverse ruibevorderende theesoorten, bepaalde soorten kruiden, ¼ liter karnemelk in het drinkwater, magere yoghurt of kwark over het voer, biergist, bakkersgist, teelaarde, leemgrond etc… te veel om op te noemen. Het is maar een greep uit de “natuur”. Deze bevatten allen veel minerale stoffen, aminozuren (eiwit) en natuurlijke vitamines. Allemaal gratis uit de natuur. U moet het alleen nog even regelen. Even uit de stoel komen en de natuur in gaan. Ook heel gezond voor u trouwens. Deze natuurlijke vitamines en voedingsstoffen hebben een opbouwende werking en een reinigende werking, in tegenstelling tot de chemische. Die hebben wel een opbouwende werking maar geen reinigende. Dat betekent: je kunt het wel geven maar de lever kan overbelast raken. Voorzichtigheid is geboden.
Lijnzaadtip.
In een eerder artikel heb ik al eens aangegeven dat lijnzaad een geweldige werking heeft in de ruiperiode. Daarom nogmaals de tip met lijnzaad in dit artikel: Breng 1 eetlepel lijnzaad aan de kook op 1 liter water. Deze 5 à 10 minuten tegen de kook aan laten doorsudderen. U laat het even iets afkoelen en giet het vocht in een kan. Het uitgekookte lijnzaad gooit u weg. Laat het niet koud worden, anders wordt het een koek en krijgt u het niet meer uit de pan. Het “lijnwater” geeft u aan uw duiven te drinken 2 à 3 keer per week. U kunt gerust voor meerdere dagen klaarmaken en bewaren. U zult verbaasd staan, hoe mooi ze er van worden. U heeft veel duiven en wilt 10 liter water aanmaken? Breng dan 1 liter water aan de kook, doe er 10 eetlepels lijnzaad in en volg verder de instructies. Na het afkoelen voegt u 9 liter water toe aan het sterkere lijnwater en klaar is kees.
Het is dus goed om regelmatig natuurlijke vitamines te geven. We hebben verschillende vitamines: A-D-E-K zijn de vetoplosbare en B en C de water oplosbare. De B vitamines zorgen voor het verhogen van de stofwisseling. Ze blijven er goed voer eten en dus krijgen ze de waardevolle voedingsstoffen binnen. Een zeer goed natuurlijk product is biergist of bakkersgist. Deze bevat veel aminozuren, mineralen en veel natuurlijke B vitamines van B¹ tot en met B15. Vitamine C kan de duif zelf aanmaken, maar om de cellen te beschermen is het niet verkeerd vitamine C bij te geven. Men kan dat doen door een beetje citoensap over het voer te geven, zwarte bessensap of vlierbessensap. Voor de vitamine A kunnen we wortels geven. Even samen met uien en knoflook in kleine stukjes snijden en in porties invriezen in de vriezer. Als je wat nodig hebt, haal je het er uit. Is er weinig zon, dat geven we wat levertraan over het voer. Deze bevat vitamine D en is zeer belangrijk voor de opbouw van huid en veren. Vooral tarwekiemolie bevat vitamine E. Deze vitamine vermindert o.a. de zuurbehoefte van de weefsels, waardoor vernietiging ervan wordt voorkomen. Waar de bloedtoevoer, die de zuurstof naar de cellen brengt minder wordt, houdt vitamine E die zuurstof vast en houdt zo het leven en het functioneren van de cellen in stand. Brandnetels bevatten veel mineralen en vitamine B, K, kalium, ijzer en calcium. We kunnen nog wel even doorgaan. Maar dan wordt het artikel veel te lang. Laat u eens verrassen door de natuur. Niemand weet precies wat de duif aan vitamines nodig heeft in de ruiperiode dus u kunt hiermee gerust wat rijkelijker omgaan. Dit is de enige periode van het jaar, dat u daar niet voor gestraft wordt.
Voorkomende problemen.
Soms zien we verdraaide of verwrongen slag- of broekpennen in de vleugel. Het is ten zeerste af te raden deze veren te trekken! Je moet echt een specialist zijn om dat goed te kunnen doen, dus blijf er liever vanaf. Voor de vliegresultaten zijn dergelijke kleine haperingen niet van belang, dus…. waarom zorgen maken. Het ruien van de “duimpjes” is van veel groter belang. Deze kromme veertjes houden de vleugel bij elkaar. Ze zijn zeer elastisch en zorgen voor de besturing van de duif bij het landen, het opvliegen en bijsturen tijdens de vlucht. Deze “duimpjes” worden maar 1 x per jaar vervangen. Ze dienen perfect aangesloten op de vleugel te liggen. Als één van deze veertjes uitsteekt in de vliegperiode en u trekt hem eruit, zult u merken: de duif vliegt geen prijs meer. Deze veertjes zijn de afsluiting van het “kunstwerk” dat vleugel heet. Als de duif één van deze veertjes ruit, vliegt ze niet meer en is ze angstig en onzeker.
De broedpennen.
Als de duiven op en top in orde zijn, zullen ze alle broedpennen ruien. Goede gezondheid, goed voer en natuurlijke bijproducten zijn dus van het allergrootste belang. De broedpennen ruien anders dan de slagpennen. Ze ruien paarwijze: 1 plus 10, 2 plus 9 enz. De hoofdrui is eigenlijk pas klaar als de laatste staartpen is gevallen. Dan heeft de duif een geheel nieuw verenkleed. Je merkt dat meteen. De duiven gaan ineens minder voer opnemen. Logisch natuurlijk, want de energie die nodig was voor het aanmaken van al die kleine en grote veren en slagpennen is voorbij.
Einde van de rui.
Als de laatste slagpen half uit is, kunt u geleidelijk overgaan op lichtere voeding of wel wintervoer. Wintervoer dient vezelrijk en eiwitarm te zijn. Eiwitten zijn bouwstenen en in de winter valt er niets meer te bouwen. Dan moeten de duiven er top uitzien. Als u goed geïsoleerde hokken hebt, waar het eigenlijk nooit vriest, dat kunt u lichter voeren dan wanneer u een koud hok hebt, waar regelmatig het water bevriest. De omstandigheden zijn dus per hok verschillend en dus dient u het voer hierop zo nodig aan te passen. Bij relatief warme hokken kan meer gerst, paddy en haver worden gevoerd. Bij erg koude gevoelige hokken tijdens kou wat minder gerst en paddy en wat meer mais. Mais geeft warmte. Ook wat extra vetrijke zaden kan geen kwaad. Maar dan wel de juiste. Van vetzuren met veel omega 3 worden de duiven niet vet. Dat zou u misschien niet verwachten maar dat is echt een feit. Een goede winter of rustmengeling is daarom van groot belang en voorkomt vervetting.
Tijdens de rui kunnen dus aanbevelen; een eiwitrijkere, vetrijkere- en vezelrijke voeding met vooral eiwitten uit vetrijke zaden.
Tijdens de wintertijd als regel: een veel lichtere vezelrijkere mengeling die minder opbouwstoffen bevat (eiwitten uit b.v. peulvruchten). Ook mag deze mengeling wel redelijk vetrijk zijn, maar dan wel met de juiste vetzuren
Geef uw duiven even rust. Ze hebben net een flinke prestatieperiode achter de rug. Daarvoor moesten ze ook al top presteren in de vliegperiode. Doe het even rustig aan en geniet van uw duiven, voordat u ze weer op de kweek zet.
Veel succes.
Willem Mulder.
September 2024, Laatste loodjes
Oeps! Mijn verhaaltje toch weer begonnen met het plaatsen van een foto, weggeplukt van het internet. In mijn vorig schrijven heb je kunnen lezen waar dat toe kan leiden maar ik kon de verleiding toch niet weerstaan. Ik laat de afbeelding er zolang op staan tot het volgende blog. Hoe is het verder afgelopen met de oplichters uit België? Welnu ik heb toch de zwaar overdreven rekening maar betaald. Heb geen zin in dreigende deurwaarders en een proces wat ook nog tot de mogelijkheden behoorde. Ik hoop dat ze er daar in België gelukkig mee worden en er een keer lekker van uit eten gaan. Let dus op de Visual Rights Group!
De laatste loodjes nog even doorlichten voor we het seizoen 2024 afsluiten. Er stonden nog 2 natour vluchten op het programma en dat waren allebei niet de minsten. Op 31 augustus werd er gevlogen vanuit Duffel, een 268 kilometer lange vlucht. Het weer was in tegenstelling tot de eerdere vluchten verandert in erg warm met een oost/noord oosten wind. Voor jonge duiven is dat oppassen geblazen met de kans om aan de verkeerde kant van het IJsselmeer terecht te komen. Het verloop was dan ook wat trager dan voorgaande weken maar de duiven kwamen prima naar huis. Om 13.14 uur de eerste en om 14.40 nummer 32 welke alle prijs vlogen in de vereniging tegen 337 duiven. Helaas zijn er op deze vlucht toch een 10tal jongen achtergebleven, meer dan in alle voorgaande 3 vluchten. Een week later de afsluiter van het seizoen met een vlucht vanuit Tongeren (284 kilometer). Opnieuw een warme editie met zuid oosten wind. Deze vlucht is uiteindelijk de slechtste vlucht van de natour geworden. Bij het inkorven van de duiven voelden ze al een stuk minder aan dan de weken ervoor. Misschien had het te maken met het veranderen, in de laatste week, van loslaten rondom het huis. Broer heeft het loslaten van de jonge duiven op het eind van de ochtend verlaat naar de avond na een voerbeurt wat misschien een oorzaak kan zijn. Wat mij betreft is de slogan: Never change a winning team altijd leidend maar helaas kon ik dat de laatste week niet terugdraaien. Gelukkig waren er op deze vlucht slechts enkele verliezen en zijn we begonnen met de 26e plaats in de vereniging en behaalden in totaal 7 duiven een prijs in de vereniging. Conclusie: met 64 jonge duiven begonnen aan de natour en geëindigd met 42 stuks. Gezien alle verhalen uit den lande over de ontzettend grote verliezen onder de jonge duiven mogen we tevreden zijn met dit resultaat. Aan de taartvluchten doen we nooit mee en de duiven mogen nu in de rust en wisselen van verenkleed. Het was een memorabel seizoen met naast hoogtepunten toch ook een aantal fikse dieptepunten zoals het overlijden van broer Jan, het overlijden van Klaas, de oudste zoon van broer Riemer , de gebroken heup van broer Riemer en ook bij hem nog een hartinfarct gevolgd door een operatie en het plaatsen van stents. Dat alles doet je beseffen dat duivensport toch eigenlijk niet zo belangrijk is...............................
Augustus 2024: Sperwer, natte ogen en oplichters
Op de foto boven het trieste resultaat van een aanval van de sperwer. Ze zijn op dit moment weer erg actief na een relatief rustig vliegseizoen. Lieten we de jonge duiven na Bergerac mooi vroeg los zodat ze weg konden trekken, dat is sinds kort niet meer mogelijk. We wachten nu tot het einde van de ochtend of het begin van de middag voordat de jongen hun rondjes kunnen/mogen draaien. De sperwer is zo brutaal dat zij (het is een vrouwtje) gewoon op de volière van de weduwduivinnenhok plaats neemt en nieuwsgierig naar binnen kijkt of ze hupt gewoon het pad naar het tuinhok op. Erg vervelend allemaal vooral we nu 5 late jongen uit België hebben gekregen waar bovenstaande duif er eentje van was. Van de 5 zijn er nog 2 over.
Goed over naar het laatste gedeelte van het (lange) vliegseizoen. We zijn op de natour aanbeland en hebben reeds 1 trainingsvlucht en 3 wedvluchten achter de rug. We zijn met 64 jongen begonnen aan dit traject en na afgelopen zaterdag zijn er nog 60 over. De jongen komen prima naar huis en we zitten iedere week mooi in de voorste helft van de uitslag. Op Duiven, de eerste natour vlucht begonnen met plaats 6 tegen 462 duiven en 28x prijs. Vlucht nummer 2 uit Boxmeer met ook een goed resultaat: broer en zus beginnen met 6 en 8 in de vereniging, 15x prijs en alles thuis. Afgelopen week echter waren er een aantal jonge duiven die "natte ogen" kregen. In de Vereniging hadden daar ook al enkele liefhebbers eerder last van. Het schijnt een virus te zijn waarbij de traditionele medicijnen niet helpen. Speuren op internet leveren diverse methodes op o.a. de duiven 4 dagen in het donker zetten en alleen het licht bij het voeren? En een ander spreekt van een mespuntje Halamid op 2 1/2 liter water voor 2 dagen en dan is alles genezen? Toch maar niet deze hulpmiddelen gebruikt omdat er ook verschillende liefhebbers spreken van gewoon inkorven, de duiven hebben er nauwelijks last van. Het laatste afgelopen vrijdag maar gedaan. Alle duiven van ons in aparte korven zodat er niets besmet kan worden en hopen op een goede vlucht. Nou die is er zeker gekomen. Zaterdag de lossing om 10.00 uur vanuit Luyksgestel en met zeer goed gevolg afgelegd. De eerste duif bleef helaas 8 minuten op het dak zitten en verspeelde zo een prima klassering maar met 33x prijs mag je beslist niet mopperen. Het moge duidelijk zijn dat ik geen actie meer onderneem tegen de natte ogen. Nog 2 wedvluchten te gaan alvorens we in de rust gaan.
Oplichters benoem ik in de kop van het verhaal. Zoals jullie zien begin ik elk stukje tekst met een foto en dat heb ik ook gedaan in 2022 toen Nederland in de ban was van de vogelgriep. Wij mochten toen niet inkorven omdat in deze regio de vogelgriep geconstateerd was en er een vervoersverbod van kracht was. Ik ben toen mijn verhaaltje begonnen met een foto van het bijbehorende blauwe bord met vervoersverbod erop. Deze foto is nu , meer dan 2 later, het gevolg van een juridisch steekspel. Het schijnt dat deze foto in de Gelderse Vallei genomen is door een fotograaf van het ANP en daar zijn rechten aan verbonden. Een Belgisch bedrijf, de VisualRightsGroup speurt het internet af naar eventuele overtredingen en stuurt vervolgens een buitensporig hoge rekening. In het begin heb ik daar geen acht opgeslagen maar de brieven en dreigementen volgden elkaar toch snel op. Als je Googelt op dit bedrijf zie je alleen maar negatieve recensies en veel commentaren als: oplichters en niet betalen. Echter ik heb toch even wat dieper gegraven en er zijn toch redenen om dit serieus te nemen. In België is er geprocedeerd tegen dit bedrijf en hier heeft het bedrijf de zaak verloren, echter in Nederland zijn er zaken gewonnen door dit bedrijf. Ze hebben zelfs een deurwaarder bereid gevonden om langs te gaan bij mensen die niet betalen. Wat nu te doen? Ik heb ook eens om me heen gevraagd maar krijg geen duidelijk wel of niet betalen verhaal. Heb zelf ook gebeld met België wat tot een vervelend telefoontje heeft geleid met een boze mevrouw die de hoorn er op gooide. Het juridisch loket in de bibliotheek in Dokkum is net de gehele maand augustus gesloten ivm vakantie en het juridisch loket in Leeuwarden behandelt alleen maar zaken voor mensen met een laag inkomen. Het bedrag is inmiddels opgelopen naar 430 euro! Een bedrag wat natuurlijk niet in verhouding staat tot de overtreding. Dus bij deze zijn jullie gewaarschuwd: plaats niet zomaar foto's op een eventuele site maar kijk eerst wie de eigenaar van de foto is. Deze site is doorgezocht op alle foto's en bij twijfel zijn ze weggehaald. Ik laat het weten hoe het afloopt.
Augustus 2024 Bergerac: wel en net niet.
De afsluiter van het Marathonseizoen is sinds jaar en dag Bergerac. Na Bordeaux kreeg ik over deze vlucht een idee in het hoofd over hoe deze klassieker aan te pakken. Ik kwam al snel tot de volgende conclusie: het was een zeer werkzaam seizoen voor mij geweest met een broer die niet mobiel is geweest gedurende het grootste gedeelte van het seizoen omdat hij uitgegleden was in het inkorflokaal en daarbij zijn heup brak. En ook na zijn operatie verliep het herstel niet naar wens en moest voor een tweede keer geopereerd worden met alle gevolgen van dien. De vakantie is er bij ingeschoten en om alles weer wat in het normale te krijgen heb ik besloten om 3 vliegen in een klap te slaan.
1 Alle jaarlingen plus de oude duiven die aan de beurt zijn om te spelen mee naar Bergerac,hierna niet meer 14 dagen wachten op de laatste dagfondvlucht.
2 Daarna kunnen de duiven gewoon gekoppeld worden en kan de verzorging op op een lossere manier gedaan worden
3 De jaarlingen krijgen een Marathonvlucht voor de kiezen van iets meer dan 1000 km, iets wat we eigenlijk nooit doen maar wel wenselijk voor mij
Broer kon niet anders dan akkoord gaan met het voorstel en zo kwamen er een mooi aantal van 35 duiven in de race, wat voornamelijk dus bestond uit jaarlingen en slechts 8 oude duiven. Ook in het NIC een flink aantal duiven, te weten 174 stuks en op NPO en Sector niveau ook een flink concours. De berichten spraken van een wisselvallig weertype met wel een west/zuidwestenwind dus het beloofde een redelijk makkelijke vlucht te worden. Maar helaas, het weer werd slechter en slechter en er kon op vrijdag niet gelost worden. Als je naar de openingsceremonie van de Olympische spelen hebt gekeken snap je wel waarom. Ook op zaterdag regen, regen , regen. Eindelijk, op zondagmorgen na 5 (!) nachten mand de lossing om 11.00 uur vanuit Bergerac. Inmiddels was het weer 100% omgedraaid. Van een natte boel naar hoogzomer met daarbij ook hoge temperaturen en een naar Noordoost draaiende wind. Hoe zou dit aflopen? En dan vooral hoe vergaat het de jaarlingen? Nachtvliegers waren er deze keer niet en het werd een lange, lange zit. Mondjesmaat werden er duiven gemeld en op eigen hok moest er gewacht worden tot 14.01.24 voordat de eerste duif viel. Het was de jaarling 23-9565010 welke ook al op Periqueux een vroege prijs pakte. Een jaarling voorop dus en bij de eerste 5 aankomende duiven waren het er maar liefst 4 stuks. De duiven druppelden op deze zeer warme maandagmiddag langzaam binnen en op de avond om 21.12 uur viel de 15e duif van de 35. Op dinsdagmorgen de eerste duif 0m 09.25 en ook deze duif pakt nog prijs in het samenspel. Het resultaat is best goed te noemen met een mooie serie in het NIC: 6-7-9-10-12-16-27-36-37-41-44-49-52-53-56. Ook in groter verband 16x prijs met om te beginnen op NPO Niveau tegen 1944 duiven: 74-91-126-133-140 enz. Nationaal (S4) tegen 3314 duiven: 132-157-203-233 enz. Op moment van schrijven zijn er 27 van de 35 duiven weer terug.
Op de foto boven is te zien waartoe dit heeft geresulteerd in het NIC: Keizergeneraal! Na een aantal jaren van mindere resultaten nu een prima seizoen met vroege duiven en een hoog prijspercentage. Maar liefst 6 doffers met de maximale score van 3 uit 3, iets waar je zeker verder mee kan. In de kop van dit verhaal staat echter ook net niet. Dit slaat op het feit dat we ook in groter verband tot en met Bordeaux op de eerste plaats stonden betreffende het kampioenschap onaangewezen en aangewezen. Helaas is er op Bergerac toch iemand ons voorbijgegaan en zijn we geëindigd op een eervolle 2e plaats in het NOF. Dit is het samenspel van Noord Friesland en omvat de 3 noordelijke NIC's. Op de foto hieronder de stand na Bergerac.
Maar als je ziet tegen welke liefhebbers je in dit verband speelt dan mag je zeker tevreden zijn. Ook in de Friese Fondclub tegen het creme de la creme van de Friese fondspelers een prima eindstand: 10 generaal onaangewezen en 5e generaal aangewezen. Zeer tevreden met het seizoen tot zover. Het heeft grote inspanningen gekost maar het resultaat mag er dan ook zijn. We gaan verder met de laatste 5 weken van het seizoen waarbij de vluchten met de jonge duiven centraal staan. De eerste trainingsvlucht vanuit Heino is inmiddels achter de rug en deze verliep voorspoedig.
Hieronder volgt nog de stamboom van de 23-9565010 welke 2x vroeg was op de overnacht. Opnieuw een duif uit een samenkweek met sportvriend Simon IJnsen van Ameland.
Juli 2024 Bordeaux en hitte
In tegenstelling tot het vorige verhaal nu geen foto van een ondergelopen erf maar zinderende hitte. Opnieuw werd er voor de reguliere jonge duivenvluchten code rood uitgeroepen op de dag van inkorven. Toen waren de fondduiven al lang en breed in Bordeaux en werden op het heetst van de dag in vrijheid gelaten. Warm dus, het beloofde een zware vlucht te worden en dat is uitgekomen. Op zaterdagochtend vielen er slechts een paar duiven in de sector en ook bij ons duurde het tot 13.22 uur voordat de eerste duif op de klep viel. Na melden bleek de 22-8055544 de 1e melding te zijn in het NIC en ook in NPO verband een vroege 19e melding! Nationaal (S4) ook nog goed voor de 35e plaats tegen 1333 duiven. Erg tevreden met eindelijk eens een 1e plaats in het NIC na er zo vaak vlakbij te hebben gezeten. Maar dan, er zijn nog vele duiven onderweg en de warmte hielp niet mee om de resterende duiven vlot naar huis te laten komen. Wij moesten daarna bijna 3 uur wachten op nummer 2 en deze doffer klasseerde zich ook nog in de top van de uitslag: 4e plaats in het NIC. Op zaterdag zijn er in totaal 5 duiven van de 9 ingekorfde duiven thuisgekomen en op zondagmorgen om 06.49 volgde nummer 6. Ook toen waren de prijzen nog steeds niet verdient. Al met al een prima uitslag: 1-4-6-7-12-18. Ook een vijftal prijzen in NPO verband: 19-144-156-165-196. Na een relatief makkelijk Marathon seizoen nu eens een super zware vlucht.
Ook was het dubbel feest op deze Bordeaux want Pieter Kroodsma uit Lichtaard (het "bijhuis" van de Gebr. Keekstra volgens hemzelf) haalde weer eens flink uit en met slechts 2 duifjes mee behaalde hij een 1e NPO en Nationaal (S4) werd deze doffer 3e tegen 1333 duiven met een Teletekst notering uiteraard. Al zijn duiven komen uit de hokken van Bornwird en ieder jaar haalt Pieter wat vers bloed bij. Tevreden heb ik dan ook zaterdagavond een flesje "BORDEAUX" opengetrokken om het te vieren........
Stamboom van de 22-8055544
Juli 2024: Cahors en regen
Zo zag het er de afgelopen tijd vaak uit bij broer achter op de tuin. Man, man, man wat een regen telkens. Je zal maar vakantie hebben (jawel). Niet veel aan als je dan moet wachten op duiven vanuit Cahors. De 4e Marathon vlucht alweer werd vervlogen in het weekend van 5/6 juli. In het NIC 95 duiven in concours en 13 daarvan kwamen uit de hokken te Bornwird. Op vrijdag toch een lossing om 13.00 uur en met een aanwakkerende wind uit het zuidwesten was het weer oppassen geblazen op de vroege zaterdagochtend. Inderdaad vielen er weer enkele nachtvliegers, o.a. bij Jaap Koehoorn uit Twijzel en wel om 4.10 uur. Volgens de reportage moest Jaap de duivin met een ladder van het dak afhalen waarbij hij kostbare minuten heeft verspeeld. Wel is de duif glorieus winnaar in de sector maar door het oponthoud niet 1e van geheel Nederland maar heeft zij de 2e plaats behaald tegen ruim 15.000 duiven.
Terug naar eigen hok: geklokt om 08.43.42 was daar opnieuw de rode 19-1197573 die nu, naast de 2e prijs op St. Vincent, de 7e prijs in het NIC behaalde. In NPO verband betekende dat een mooie 1:10 prijs nl. 69e tegen 1110 duiven. Na vele regenbuien kwamen de resterende duiven redelijk vlot naar huis en wisten er nog 5 duiven zich te klasseren in de uitslag. De volgende serie was dan ook het resultaat: 7-13-14-22-24-28. 6 prijsduiven op een totaal verregende vlucht mogen wij toch als geslaagd noemen. Bij veel regen op de vlieglijn hebben wij meestal niet de beste uitslag. Nestduiven zetten dan toch altijd wat langer door dan weduwnaars. Bovendien zijn de aangewezen duiven thuis wat helpt voor de generale kampioenschappen. Van de 13 duiven zijn er 11 thuisgekomen. Nummer 12 is opgevangen in Groningen en heeft het helaas niet overleefd en van nummer 13 is niets bekend. Four down, Two to go met Agen als volgende hoofdstuk. Hopelijk een fatsoenlijke vlucht met droog en vriendelijk zomerweer.
Juni 2024: Periqueux, Gray en de kweekwaarde van "RENA"
Het laatste weekend in juni stond, net zoals voorgaande jaren, in het teken van de enige ochtendlossing op de Marathonvluchten van NPO, Sector 4 en Friese Fond Club: Periqueux. In voorgaande jaren was dit meestal een vlucht vanuit Ruffec maar die hebben we al als eerste vlucht gehad en er is nu gekozen voor deze lossingsplaats. Periqueux is wel wat verder dan Ruffec (912 km om 983 km) maar met de wind op de staart is het mogelijk om op de dag van lossing duiven thuis te krijgen. Dit jaar liep het net even iets anders. De wind was voornamelijk west en dat resulteerde in slechts enkele aankomsten op de vrijdagavond. Vroeg eruit dus op zaterdag en toen kwamen de duiven dan ook met enige regelmaat. Zelf hadden we voor het eerst in de geschiedenis 13 jaarlingen mee in de strijd naast 11 overjarige duiven. Benieuwd naar hoe dit zou aflopen temeer omdat ik op vrijdagmiddag naar Zeeland was afgereisd voor een korte vakantie. Om 07.01.00 viel de eerste duif op de hokken in Bornwird, meteen gevolgd door de volgende om 07.03. Beide jaarlingen, dus was deze proef al geslaagd. De eerste duif was een duivin welke een dag voor inkorving een jong ondergeschoven had gekregen en was verkregen via Pieter Kroodsma uit zijn beroemde "AURORA". Deze duif is 2 jaar geleden midden in de nacht thuisgekomen van een overnachting maar is toen te laat gemeld waardoor de duif uit de uitslag werd genomen. Eeuwig zonde. Pieter vliegt uitsluitend met duiven van onze hokken en we mogen dan ook stellen dat de eerst aankomende duif van het Keekstra soort is. De 2e duif was een jaarling doffer uit de samenkweek met Simon IJnsen van Ameland. Ieder jaar verhuist er een duivin naar Ameland waarna Simon er een doffer bij zoekt. Deze jaarling is een product van de rassen: Jellema x Rekker Westra. Vervolgens werden er 6 duiven geconstateerd tussen 08.00 en 09.00 uur. Nog 2 duiven voor half 10 en daarna waren de prijzen verdient. UItslag in het NIC tegen 144 duiven: 2-3-15-16-17-19-20-33-35-39. In het NPO concours ook 10x prijs, tegen 1883 duiven: 114-120-263-274-277-321-322-446-488-569. Erg tevreden weer met ook deze uitslag. Het enige wat je er van kan zeggen is dat de 1e duif misschien wat eerder had moeten vallen maar dat is dan ook alles. Ook op zaterdag moesten er 20 doffers thuiskomen vanuit Gray, een afstand van 656 km. Met prima zomerweer kwamen deze duiven ook redelijk vlot thuis en ook hier overheerste tevredenheid. In de vereniging werd 50% prijs behaald: 2-3-9-11-20-23-31-33-35-37 tegen 111 duiven is een prima uitslag. In het samenspel werden er zelfs 13 prijzen behaald. Een weekend dus welke naar volle tevredenheid is verlopen en wat is duivensport dan een mooie sport. De volgende week staat de volgende marathonvlucht alweer op het programma. De duiven gaan dan op weg naar Cahors en zal dan weer een "normale" middaglossing worden. We zijn van plan om 13 duiven in te korven en broer met gebroken heup zal dan gelukkig hulp krijgen van meerdere duivenmelkers uit de omgeving. Hulde aan deze mensen die meteen aangaven om te willen helpen, zo hoort het!
En dan nu nog iets over de kweekwaarde van "RENA" , topper op de hokken van Jelle Jellema.
Lees onderstaand artikel maar eens door.
Jelle Jellema (Nijverdal, NL) heeft met Rena een waar kweekfenomeen op de hokken
Al jaren is Jelle Jellema een grootheid op de Internationale marathonvluchten. Als uithoudingsvermogen en wilskracht wordt gevraagd zijn de duiven van Jelle schier onklopbaar. Wereldwijd zien we topprestaties die worden behaald met duiven die hun oorsprong vinden op de hokken in Nijverdal en dit niet alleen bij Internationaal bekende fondspelers maar ook op de OLR. (De reportage over de mooiste prestaties van Jellema duiven op de One Loft Races kunt u hier nog eens nalezen). Ook op eigen hok waren de prestaties weer van een bijzonder hoog niveau. Zoals u bovenstaand reeds hebt kunnen lezen heeft kweekfenomeen Rena een grote inbreng bij al deze successen van de afgelopen jaren.
NL14-1559583 Rena
Rena is een dochter van Roman, zelf een topkweker bij Jelle die gekoppeld zat een Evi, een van de beste duivinnen ooit bij Jelle (Evi won o.a. 10e Nat. Barcelona 5.239 d. 9e Nat. Perpignan 4.027 d. en 27e Nat. Perpignan 5.589 d.). Voordat Rena haar faam als topkweekster waar ging maken had zij al een schitterende vliegcarrière achter de rug. Reeds in 2016 wist zij op de ZLU-vluchten drie kopprijzen te winnen en werd daarmee in de ZLU de 5e Asduif over alle ZLU-vluchten. In de Fondunie 2000 was er in dat jaar geen betere en werd zij 1e Duifkampioen. Haar totale erelijst ziet u hieronder:
In 2017 werd Rena gekoppeld aan Jort. Jort had, als kleinzoon van Zwart Goud, zelf ook reeds bewezen uit het goede hout gesneden te zijn met o.a. 45e Nat. Marseille '16, 69e NPO Orange '15 en 116e Nat Pau '16. Uit deze koppeling kwam dochter New Rena.
New Rena won maar liefst 3 absolute kopprijzen:
Ook als kweekster heeft zij haar waarde reeds bewezen want zij is inmiddels moeder van de 71e en 80e NPO Bergerac (2.643 d).
Kleine Rena werd gespeeld door vader Ultsje Jellema en werd als ei gehaald bij zoon Jelle. Het afgelopen jaar won zij de 1e Nationaal S4 Bergerac tegen 2.751 duiven. Ook in de Noordelijke Unie won zij de 1e van maar liefst 9.559 duiven en op een overvlucht van meer dan 200 km werd ze zelfs 10e snelste van heel Nederland tegen 25.618 duiven. Dat zij de genen van haar ouders zowel als topvlieger en kweekster heeft geërfd ziet u hieronder:
Het laatste talent uit kweekfenomeen Rena dat we hier aan u voorstellen is Tess. Rena zat ditmaal gekoppeld aan opnieuw een zoon van 2e Internationale winnaars, namelijk New Jade 1. Deze New Jade 1 is een zoon van New Laureaat (PEC & Batenburg v.d. Merwe) (8e Nat. Barcelona '11 en de 1e Int. Barcelona van 25.3823 duiven) x Kleine Jade (1e Int. Barcelona '14). Het jonge talent Tess won o.a.:
NL20-1165795 Naomi, de allerbeste van '22
Fenomeen Naomi leverde in het afgelopen jaar 2 prestaties die door velen niet voor mogelijk werden gehouden. Op 17 juni '22 werden de duiven, mede door temperaturen boven de 40° en stevige kopwind, niet in St. Vincent maar in Bergerac/Libourne gelost wat 200 km dichterbij betekende. Gezien de weersomstandigheden werden de snelste duiven in het zuiden verwacht. Tevens zouden er zeer waarschijnlijk op de dag van lossing 's avonds in de noordelijke afdelingen geen duiven doorkomen. Één duif trok zich van al deze voorspellingen niets aan...... Naomi. Met een constatering om 21.53.15 uur en een snelheid van 1.115 m.p.m. was zij de enige duif die er 's avonds door kwam in Afdeling 9 (afstand tussen ± 920 en 1.010 km). Hiermee won zij de 1e Nationaal SIII en de 2e Nationaal tegen 12.023 duiven. Hieronder ziet u de totaaluitslag van Naomi:
Alsof bovenstaand nog niet genoeg was was Naomi een maand later op 15 juli wederom present. Op de ZLU-vlucht Tarbes speelde zij op een afstand van 1.122 km en een snelheid van 886 m.p.m. de 17e Nationaal tegen 2.308 duiven!! en tevens de 1e van 189 duiven bij fondclub Fianta (Afd 8 t/m 11). Met deze 2 topuitslagen eindigde Naomi als 6e Nationale Asduif FCI World Best Pigeon en was zij in 2022 de BESTE duif van Jelle.
Met deze twee grandioze prestatie toont Naomi de klasse van haar ouders te hebben overgenomen. Zij heeft dan ook een afstamming die het hart van iedere fondliefhebber sneller doet slaan. Zo zien we bij haar grootouders maar liefst 3 Internationale overwinningen op Barcelona, een 6e Internationaal Pau en een 8 Nationaal Barcelona. Vader van Naomi is Special Jade 3 en komt uit (samenkweek met Hugo Batenburg) Special One x Kleine Jade. Moeder van Naomi komt uit (opnieuw samenkweek met Hugo Batenburg) Jef x Rena.
Een speciale duif, die gezien haar topprestaties van de laatste jaren, in dit rijtje als afsluiting beslist niet mag ontbreken is Kleine Meike. Kleine Meike werd gespeeld door vader Ultsje en vertoefd inmiddels op het kweekhok bij Jelle.
NL17-1626661 Kleine Meike
Kleine Meike was, voordat zij naar zoon Jelle verhuisde, bij Ultsje vanaf '18 tot aan '22 een topduivin op de marathonvluchten. De vader van Kleine Meike bekwam Ultsje van John Aretz (Steggerda) en deze doffer wist zich als jaarling 2x bij de eerste 50 in de afdeling te klasseren (25e NPO Albi en 43e NPO Bergerac). De moeder van Kleine Meike is een kleindochter van Kleine Jade x New Laureaat en pakt in 3 jaar tijd 5 prijzen waaronder een 26e NPO Perigueux '18. Kleine Meike was als jaarling al direct top maar helaas kwam zij in 2019 gewond thuis van Perigueux. Ondanks deze verwonding (een gat in haar rug) won zij toch nog een 107e in Afdeling Friesland. Hierna kon zij niet meer gespeeld worden maar in 2020 pakte zij de draad weer op. Haar resultaten gedurende de jaren '18 t/m '22 ziet u hieronder:
In totaal ging Kleine Meike 5x mee en speelde maar liefst 4x Teletekst. Dat zij ook als kweekster veelbelovend is bewijzen haar 2 zoons:
Succes verzekerd met een aantal gouden kwekers aan de basis
Als een ding duidelijk wordt gemaakt door Jelle is het wel dat de goede uit de goede komen. Steeds weer zien we door de jaren heen een aantal topkwekers, en meestal ook topvliegers in het verleden, terug in de pedigrees van de nieuwe toppers. Nazaten van o.a. Silke, Kleine Jade, New Laureaat, Special One, Evi, Rena en veel andere topduiven staan steeds weer garant voor de volgende successen
Een buitengewoon goede duif is "RENA" dan ook. Niet alleen door haar prestaties op de wedvluchten maar ook als moeder en grootmoeder van bijzondere vliegers. Want het verhaal gaat gewoon door, op de vlucht Pau van afgelopen week waren het opnieuw familieleden van dit kweekfenomeen. De 23e Nat Pau is "MIJS" en heeft als grootmoeder "RENA" . De 28e Nat Pau is "WESSEL" en is een volle broer van "KLEINE RENA". "WESSEL" won ook al de 4e Nat Agen in 2023! Ook de 115e Nat Pau en de 176e Nat Pau zijn kleinkinderen van "RENA".
Groot was dan ook mijn enthousiasme toen er 2 weken geleden een duif aangeboden werd op de veilingsite GPS. De ouders zijn volle broer en zus van "KLEINE RENA", "WESSEL" en "TESS". Echt een mooie kans om zo dicht bij de bron te komen en te profiteren van de grote kweekwaarde van deze lijn. De verwachting was dan ook dat dit financieel onhaalbaar zou worden maar toch maar eens kijken bij de laatste minuten van de veiling en tot mijn verbazing bleek mijn enige bod het beste te zijn. Volgens mij heeft heel fondminnend Nederland zitten slapen maar dat is voor mij een geluk geweest. Hierbij de stamboom van het winnende bod:
UPDATE: de 1e duif bij Jellema op Barcelona 2024 is de NL 21-1589561, wint de 53e Nationaal tegen 5323 duiven en komt opnieuw uit het fameuze kweekkoppel: "NEW JADE 1" X "RENA" !
Juni 2024: Langres en St. Vincent
Boven de foto's van de beide eerste aankomsten van de vluchten vanuit Langres (610 km) en de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. Het lijkt wel of we alleen maar rode duiven op het vlieghok hebben. Immers de foto beneden van de aankomst vanuit Ruffec was ook al een rode duif? We hebben zegge en schrijve 6 rode duiven in de vliegploeg van rond de 60 duiven zitten dus het komt neer op toeval denk ik. In het geval van St. Vincent dan weer niet volgens mij want dat is toch een van de beste, zo niet de beste, van alle vliegers.
Hoe verliep het afgelopen weekend dan concreet vanuit deze Franse lossingsplaatsen? In eerste instantie hadden we voor de 3e keer dit seizoen te maken met het niet doorgaan van de lossing op de afgesproken dag. St. Vincent werd uitgesteld naar de zaterdag en weer waren de weersomstandigheden de spelbreker. Op zaterdag opnieuw slecht, koud weer in Nederland, maar wel een harde Zuidwesten wind op de vlieglijn. Gelukkig kon er in de loop van de ochtend toch gelost worden vanuit Langres om 09.30 uur en op de middag om 14.00 uur was St. Vincent aan de beurt. De wind speelde een grote rol dit weekend. De Vitesse vlucht vanuit Duffel kwamen razendsnel naar huis: 130 km per uur! Dat beloofde wat voor de duiven vanuit Langres. Deze duiven haalden deze snelheid niet maar kwamen toch met hoge snelheden naar het noorden. Om 15.47 viel de eerste duif op de klep (foto links) en dat maakte een snelheid van 1616 mpm. De duiven kwamen toch onregelmatig ook omdat we geregeld moesten schuilen voor felle buien. In de vereniging behaalden we een redelijke serie: 7-11-20-41-44-47-48-52. Opvallend hierbij waren de aankomsten van de duivinnen. De nummers 1, 3 en 4 op eigen hok waren alle van het vrouwelijk geslacht en dat is toch, voor onze begrippen, verrassend te noemen. De duivinnen waren ook het afgelopen weekend in de korf in tegenstelling tot de doffers en dat heeft volgens mij toch de doorslag gegeven.
Dan St. Vincent: los om 14.00 uur met de wind op de staart. Zouden er nachtvliegers arriveren? Het antwoord was toch ja. Ik had de IPad meegenomen naar boven en werd vroeg wakker. Tot mijn verbazing waren er toch duiven in het hoge noorden gemeld. Dus met tegenzin van bed rond 06.00 uur om vervolgens de aankomsten nieuwsgierig te volgen. Toch maar snel naar Bornwird getogen om alvast de overige duiven te verzorgen. Broer met gebroken heup gaat erg slecht en zal vermoedelijk opnieuw geopereerd moeten worden en er zal dan een kunstheup geplaats worden en de bouten schroeven zullen dan verwijdert worden. Ik ben er erg druk mee maar gelukkig zijn de resultaten tot dusver goed te noemen en dan heb je er ook minder moeite mee.
Om 09.25.51 komt daar dan de Good Old 573 (foto rechts) aan suizen en verrast met een vroege prijs. In het NIC de 2e prijs, op NPO niveau de 20e tegen 660 duiven en Nationaal tegen 1081 duiven de 35e prijs! Het afgelopen jaar ook al goed voor 3x prijs op de overnacht en in 2022 zelfs een TT notering met de 3e Nationaal vanuit Bressols (Cahors). De andere duiven volgden elkaar snel op en zetten een geweldige uitslag neer. In het NIC klasseerden ze zich met de volgende serie: 2-3-7-8-13 en op NPO niveau: 20-40-104-110-165. Nationaal (S4) tegen 1081 duiven: 35-63-158-165-253. Een druk weekend met een uitstekend verloop en daar doe je het voor!
Hier onder de stamboom van de "573"
Mei/juni 2024
Code rood wordt zo langzamerhand een normaal verschijnsel in Nederland. De klimaatveranderingen zijn duidelijk merkbaar: veel regen, hogere temperaturen enz. In de landen om ons heen zware overstromingen met ook dodelijke ongevallen tot gevolg. In het weekend van 19 mei was daar de eerste verstoring door het weer. De vlucht vanuit Mommignies werd verplaatst naar Rekkem en gelost op zondag. Het verloop van de vlucht was gelukkig goed te noemen. Maar dan is het de beurt aan de eerste dagfondfvlucht op 2 juni, de verwachtingen waren natuurlijk hoog want dit zijn de vluchten waar onze duiven het op moeten doen. Groot was de teleurstelling dan ook dat op donderdagmiddag de mededeling kwam van de NPO dat de vlucht vanuit Brienne afgelast werd. Alle vluchten vanuit Frankrijk en (gedeeltelijk) België werden afgelast vanwege Code Rood! Tsja, daar zit je dan met je goeie gedrag. De duiven opgevoerd en klaargemaakt voor 2 nachten mand en 560 kilometer en dan gaat het niet door. Schakelen maar en nu inkorven een dag later voor een korte vlucht vanuit Duffel. Ook deze vlucht had weer een mankement: lossing niet op zaterdag maar opnieuw naar de zondag. En zo begint het seizoen toch weer erg rommelig.
Gespannen uitgekeken naar de eerste marathon vlucht Ruffec, zou het weer goed zijn? Een lossing met daardoor een eerlijk verloop? Gelukkig is alles nu wel een keer goed gegaan. Op dinsdag 4 juni werden er 16 duiven ingekorfd voor deze vlucht. 14 debutanten op de overnachting en 2 ervaren duiven mee voor (hopelijk) het aangewezen kampioenschap. In het NIC werden 151 duiven ingemand en op NPO niveau 1746 duiven in concours. De lossing was om 14.00 uur met prima weer en een zwakke noorden wind welke later naar Zuidwest zou draaien. Nachtvliegers waren er ook dit keer maar verder was het verloop prima te noemen. Het concours sloot om 12.30 op de afstand van rond de 900 kilometer. Op eigen hok kwamen de duiven erg goed! Om 09.13 meldde zich de eerste doffer. De 22-8055578 kwam fris thuis en was goed voor de 3e prijs in het NIC.
Op de foto de "578" bij aankomst van Ruffec. Verder kwamen de duiven regelmatig en fris thuis wat resulteerde in een prima uitslag. Van de 16 ingemande duiven behaalden maar liefst 11 duiven prijs! Een erg goed begin van het Marathon seizoen mogen we wel stellen. De verdere uitslag in het NIC: 3-8-9-25-26-30-35-36-45-48-49. Ook in NPO verband een mooie uitslag met ook 11x prijs: 42-72-74-246-279-346-377-384-452-538-554. Erg tevreden met dit begin. Volgende week inmanden voor St. Vincent, de koninginnevlucht. Naar mijn mening nog steeds te vroeg in het seizoen maar we moeten het ermee doen. 7 duiven zullen dan de strijd aangaan, voornamelijk de "oudere" strijders die meegaan en minimaal 3 jaar of ouder zijn. Tot slot hieronder de stamboom van de "578" , de eerst aankomende duif van Ruffec.
Mei 2024
Was op de foto behorende bij het blog van april nog een lossing te zien in het klein, op bovenstaande foto de lossing van duizenden duiven van de vluchten van de afgelopen weken. Het vliegseizoen is in alle hevigheid losgebarsten en we hebben reeds de eerste 3 Vitesse vluchten achter de rug. Alle vluchten hebben we nog gespeeld met de duiven op nest. De vluchten zijn over het algemeen goed verlopen. Wij missen na deze vluchten nog 2 jaarling doffers en 1 oude duivin. Een grote rol van betekenis spelen onze duiven (nog) niet, maar toch behalen ze redelijk hun prijzen. Afgelopen zaterdag was de beste uitslag en werd begonnen met de 15e prijs tegen 550 duiven en 16 duiven totaal op het papier. Gezond zijn ze dus zeker en dat spreekt zeer tot de verbeelding.
Na de vlucht uit Luycksgestel zijn alle jongen bij hun ouders weggehaald en geplaatst in hun nieuwe onderkomen. De eerste dagen is dat dan even wennen maar honger krijgen ze vanzelf en al gauw eten ze je de oren van het hoofd. De allerjongsten moet je in sommige gevallen nog even helpen met het vinden van de drinkpot maar als ze eenmaal daaruit gedronken hebben dan vergeten ze het ook nooit meer. Ongeveer 70 jongen bevolken nu het jonge duivenhok en er komen nog enkele jongen bij welke aangeschaft zijn op bonnen en ook is er samenkweek gedaan met enkele sterk spelende liefhebbers. De afgelopen jaren zijn niet geheel naar wens verlopen en daarom samenkweek met sterk(ere) spelende liefhebbers in de hoop om enkele kampioenen te ontdekken in de vliegploeg voor de komende jaren.
Ik heb het op dit moment erg druk met onze gevleugelde vrienden. Bij het inkorven van de duiven op de 2e vlucht is mijn broer uitgegleden in het inkorflokaal en heeft daarbij zijn heup gebroken. Veel heen en weer gevlieg naar de vlieghokken dus en daar tussen door ook nog werken, het kan verkeren. Gelukkig zijn de duiven nu dus gescheiden en met duiven op weduwschap is het toch iets makkelijker werken.
Ik ben wel fan van de artikelen van voedingsspecialist Willem Mulder en een van zijn laatste artikelen is in mijn ogen zo interessant dat ik dat hier ook graag wil plaatsen. Door dit artikel ben ik inmiddels gestart met het uitvoeren ervan. Lees het maar eens door en wellicht volg je het ook op. Ik hoor het graag.
Ontgiften van de lever – Premium Detox
Na de rui en kweekperiode wordt er nogal eens een kuur gegeven om de duif weer helemaal schoon te maken van binnen, de bloedwaardes te verbeteren en de lever te ontgiften. Allerlei middelen worden van stal gehaald en het is de vraag in hoeverre deze de duif weer gaan ontlasten. Er worden producten gebruikt die op zich toch weer stoffen in zich hebben die niet natuurlijk zijn. Is er dan geen andere mogelijkheid? Een puur natuurlijke?
Puur natuur.
Ja natuurlijk is die er en ik ben op die gedachte gekomen door een artikel van een Duitse dierenarts in een gerenommeerd Duits duivenblad. In zijn artikel werd o.a. mariadistelzaad behandeld. Ik had over dit zaadje, eerlijk gezegd, nog niet echt goed nagedacht omdat dit niet vaak in mengelingen wordt toegevoegd. Het is dus min of meer wat aan mijn aandacht ontsnapt. De duivendokter vermeld in zijn artikel, dat de percentages die nu in sommige voeders voorkomen, minimaal zijn en helemaal niets voorstellen als het gaat om het ontgiften van de lever. En ja, de duivendokter heeft helemaal gelijk. Wie denkt dat die 1% of 2% in een voermengeling ontgiftend werkt, komt van een koude kermis thuis. Ik ben dus op onderzoek uitgegaan en dan kom je in de wetenschap terecht. En wat blijkt?
De mariadistel hoort eigenlijk thuis in Azië en Zuid-Europa. Tegenwoordig kun je deze plant echter overal tegenkomen. De plant bloeit jaarlijks of een keer in de twee jaar, afhankelijk van de regio. Vanwege de mooie paarse bloemen en bladeren met marmerachtige nerven kom je deze plant nu ook vaak in kruidentuinen en botanische tuinen tegen.
In de literatuur wordt de mariadistel omschreven als geneeskrachtige plant. Ze wordt al meer dan 2000 jaar als medicijn gebruikt voor vele aandoeningen. Maar vooral voor het ontgiften, reinigen en ontstoppen van aandoeningen van de lever, de galblaas, de mild en nieren. Met name monniken hebben veel over de plant geschreven. Zodoende is er veel informatie bewaard gebleven. Later gaf de befaamde Duitse arts Gottfried Rademacher (1772-1850) zijn patiënten bij lever- en miltaandoeningen een ethanol extract van de zaden. Het extract werd spoedig zeer populair en kreeg als naam “Rademacher’s Tinctuur”.
Glaasje te veel op? Mariadistelzaad.
“Bij het bestuderen volgens de moderne wetenschap naar de effectiviteit en werking van een geneeskrachtige plant als Mariadistel wordt al gauw duidelijk hoe dit naadloos aansluit bij de eeuwenoude en traditionele gebruiken en toepassingen. Mariadistel heeft een grote reputatie met betrekking tot de effectiviteit bij veel lever- en galaandoeningen en vergiftigingen. Dit was dan ook het uitgangspunt voor de meeste wetenschappelijke onderzoeken. De werkzame bestanddelen en het werkingsmechanisme zijn nu in grote lijnen bekend. Het werkte met name goed bij een te hoog alcohol gebruik. Door het gebruik van Mariadistel (Silymarine extract) normaliseren de bloedwaarden van de leverenzymen. Mariadistelextract beschermt de lever ook bij langdurig gebruik van antidepressiva, ook hierbij verminderen de bovengenoemde bloedwaarden”. Tot zover enkele citaten van de wetenschappelijke foundation voor gezondheid.
Bescherming lever
De werkzame stoffen die de lever ontgift is samengevat in een groep die zich silymarine noemt. Binnen deze groep is sylibine de beste werkzame stof. Bij wetenschappelijk onderzoek voor mensen kom je op waardes van 300 mg tot 600 mg silymarine per dag. Het is afhankelijk van de ziekte waarvoor het wordt gebruikt. Zo kan men de werkzame stof (silymarine) gebruiken om de lever te beschermen tegen schade door chemicaliën, medicijnen vergiftigingen, ontstekingen in de lever, leverziekte, levercirrose en chronische hepatitis. De werkzame stof silymarine uit de Mariadistelzaad vergroot de hoeveelheid Glutathion met wel 50%. Glutathion is het krachtigste antioxidant van ons lichaam. Bovendien verhoogt silymarine het niveau van Superoxidedismutase (SOD) in de rode bloedcellen en de lymfocyten. SOD maakt ook vrije radicalen onschadelijk aldus het wetenschappelijk onderzoek.
Testen bij de duiven: heel veel dons.
Voor onze duiven is mij geen enkel wetenschappelijk onderzoek bekend. Dus moeten we eerst de percentages aanpassen voor de duiven en aan het werk om dit te testen. De stofwisseling van duiven is heel anders dan die van mensen. Dus moest een rekenformule uitkomst brengen voor een gelijkwaardige hoge dosering silymarine. Nou, daar was heel wat mariadistelzaad voor nodig.
De test werd gedurende 7 dagen gedaan op verschillende hokken in Nederland en Duitsland. Langer is eigenlijk niet nodig en ook niet verantwoord. Waarom niet? Omdat de lever deze stof van nature ook aanmaakt. De lever stuurt een seintje naar de hersenen dat deze stof voldoende aanwezig is en stopt dan met de eigen productie. Eigenlijk was dat mijn scepsis ten opzichte van dit zaadje. Maar goed, als je wat wilt leren, moet je daartoe ook bereid zijn.
Resultaat Premium Detox test.
Er werd ± 30 gram per dag gevoerd. Op de test hokken bleek het meteen een schot in de roos te zijn. Meteen volgende dag was er resultaat. De mest werd heel klein en droog. En er werd elke dag opvallend veel dons gegooid. Tot de laatste dag aan toe. De duiven reageerden ook perfect. De waren levendig en alert.
Het enige nadeel van het hoge percentage Mariadistelzaad is dat er erg veel omega 6 in zit en eigenlijk geen Omega 3 (535 : 1). Om de mengeling weer in balans te brengen heb ik veel perillazaad toegevoegd. Door het zeer hoge percentage Omega 3 van perillazaad komt de gehele mengeling uit op een verhouding van 2,4 Omega 6 en 1 deel Omega 3. ( 2,4 : 1) Een zeer goede onderlinge verhouding. Naast de schone lever krijgt de duif een mooi glad verenpakket en een schitterend borstkleur.
Gebruik.
Waarvoor kun je deze nieuwe mengeling gebruiken? Met name als kuur van 7 dagen na de rui en kweekperiode, vlak voor de komende vliegperiode. Daarnaast 1 tot maximaal 2 dagen in het vliegseizoen, als je medicijnen moest gebruiken of mocht je te veel bijproducten gebruikt en de duiven uit vorm raken. Veel heb je zeker niet nodig, een klein zakje voer kan voor een heel vliegseizoen al voldoende zijn.
Veel succes ermee.
Willem Mulder.
April 2024
De kop is eraf, het vliegseizoen 2024 is begonnen.
Het was nog een hele tour om onderweg te geraken met bovenstaande manden. Het weer zat beslist niet mee en daarom werd er ook besloten om niet deel te nemen aan de eerste trainingsvlucht vanuit Heino. In de opvolgende week knapte het weer op en konden we nog enkele malen de duiven zelf wegbrengen. We beginnen meestal op 10 km afstand om langzaam door te gaan tot 40 a 50 km. Het is meer om even gewend te raken aan de korven dan aan de afstand want het zijn natuurlijk duiven die minimaal 5x deelgenomen hebben aan de wedvluchten het voorgaande jaar. De eerste serieuze krachtmeting was dan ook afgelopen zaterdag 13 april vanuit Eefde met een afstand van 130 kilometer. Prachtig weer, Zuidwesten wind en dus een opmaat voor een vlotte vlucht. Het is altijd weer even een vraag hoe de duiven de winter zijn doorgekomen en dat lijkt prima gelukt te zijn: met 30 duiven thuis binnen 7 minuten kan er dan ook niet veel aan markeren. Alles weer thuis op de basis en dus een geslaagde generale repetitie. De duiven zitten nog op nest variërend van broeden tot jongen van enkele dagen. Het duurt nog 7 weken voor de eerste dagfondvlucht, tijd genoeg om de duiven rustig op weduwschap te brengen. Aankomende zaterdag de eerste officiële wedvlucht. Voor onze duiven gewoon weer een trainingsvlucht want de duiven bestemd voor de Marathon zijn kansloos tegen de "snelle" mannen welke de duiven al weken op weduwschap hebben en ook nog enkele malen "lappen" in de week voorafgaand aan de wedvlucht. Niets op tegen , ieder zijn spelletje. Goed verzorgen en zorgen dat de duiven klaar zijn voor hun volgende reis!
Maart 2024
Na een lange, zachte, winter beginnen we zo langzamerhand weer te denken aan het komende duivenseizoen. Eerst is er de tentoonstelling in eigen lokaal in de laatste dagen van december en vervolgens volgt er de traditionele nieuwjaarsreceptie met het uitdelen van de vaste (gele) voetringen. De specialisten van het korte werk hebben die bewuste ringen al snel nodig na een koppeling halverwege december. Ook aan het gebied van besluitvorming wordt gewerkt door het volgen van vereniging en afdeling vergadering. Reuring is er eigenlijk altijd wel in de duivenwereld. Ook dit jaar is dat het geval met het, opnieuw, indelen van de diverse vlieggebieden. Menig liefhebber heeft daar een mening over, veelal zijn het negatieve geluiden. Hoe het ook komt, in het eerste weekend van april zullen de duiven toch weer ingekorfd worden en vliegen ze weer zo snel mogelijk naar hun hok in welk vlieggebied, rayon of samenspel het ook moge zijn.
Op eigen hok is er nog weinig haast gemaakt met het koppelen van de duiven. De vliegers zijn dit jaar iets eerder gekoppeld dan andere jaren omdat de temperatuur steeds meer oploopt en de duiven niet meer te "houden" zijn. Menig ei is er al geraapt bij de duivinnen en dus maar besloten om de duiven te koppelen. De kwekers in Dokkum zijn al eerder gekoppeld. Rond half februari, na bijlichten, zitten ze nu allemaal op eieren. Dit jaar zijn er 11 koppels kwekers in Dokkum gehuisvest. 7 koppels zuivere Jellema kwekers en 4 koppels van het "RED BULLENS" soort via Kees Mooiweer die ze weer aangeschaft heeft bij Gerard Koopman. Op bovenstaande foto het kleine kweekhokje met daarin 3 koppels. Van de oorspronkelijke koppellijst is er 1 koppel aangepast omdat deze duivin geen zin had in haar partner. Het betreft koppel 10 en de stamboom van de jongen komt er nu zo uit te zien:
Twee koppels zijn wat later op eieren gekomen na wat strubbelingen bij het koppelen. Zijn alle eieren bevrucht? Nee, ik heb 3 onbevruchte eieren ontdekt. Niets om je echt zorgen over te maken is mijn mening. Benieuwd wat er straks allemaal weer uit de eieren tevoorschijn komt. Veel rood en vaal bij de Koopman duiven verwacht ik. Ook zijn er weer duiven uitgeleend aan andere liefhebbers voor samenkweek. Vers bloed van andere goede liefhebbers is altijd welkom. Over vers bloed gesproken: aan het einde van dit jaar zal er vervanging komen van tenminste een oudere kweker en het speuren naar nieuwe aanwas gaat dan ook altijd door. Zo is mijn oog op een doffer gevallen welke op de veiling bij Pigeon Com werd aangeboden. Het betreft een kleizoon van "JEF" en "LUNA MAY" . Geen Jellema dus maar wel een lijn welke reeds vele goede duiven heeft voortgebracht. Misschien lukt het nog om er dit jaar nog jongen uit te kweken en anders is deze topper in spe van de partij in 2025. Hieronder volgt de foto en stamboom van de duif:
2024!
JANUARI
Ja,en toen was het alweer januari 2024! How time flies zeggen ze dan in Engeland. Ik hoop dat u een gezond, plezierig en succesvol 2024 mag beleven. Zo langzamerhand komen we weer wat uit de winterslaap: de duiven worden op papier gekoppeld, entingen worden afgesproken en de vliegprogramma's komen zo langzamerhand weer in beeld. Op eigen hokken is er nog niet zoveel te beleven. Paratyphus enting is achter de rug en ook de Paramixo enting moet nog besproken worden met de dierenarts. De foto's van de nieuwe aanwinsten zijn net binnengekomen op de mail van de duivenfotograaf Henk Storm. Zoals altijd zijn de foto's weer prachtig en boven deze column ziet u de eerste in een serie van 9 stuks. De andere 8 stuks kunt u vinden bij de rubriek : Foto's aanwezige doffers en Foto's aanwezige duivinnen. Nou, omdat ze zo mooi zijn volgen hieronder alvast enkele. Tot een volgende keer.
December
Op de valreep naar 2024 nog even een nieuw bericht: Iedere duivenliefhebber is altijd op zoek naar nieuwe, (wellicht) betere duiven en ook ik maak me daar schuldig aan. Alle kwekers zijn reeds op tal gebracht en ook al gepresenteerd voor het nieuwe jaar als u het onderstaande bericht heeft gelezen (Kweek 2024). Toch zat ik afgelopen week nieuwsgierig de veiling te volgen van Kees Mooiweer uit Emmen. Ik heb inmiddels een tiental duiven aangeschaft bij Kees omdat hij keihard vliegt met zijn duiven op de overnacht. Kees heeft het merendeel van zijn duiven aangeschaft bij Gerard Koopman, de man die al jaren de Marathon vluchten domineert hier in het noorden. Mijn aandacht ging uit naar een rode doffer puur ingeteeld naar "RED BULLENS" , de waardevolste kweker bij Koopman. Alhoewel de bakken allemaal bezet zijn heb ik toch een bod uitgebracht op deze duif, niet gerekend op een aankoop. Tot mijn verbazing ben ik toch de eigenaar geworden van de bewuste doffer. Wat nu te doen? Ik heb daarvoor het volgende bedacht:
De meest serieuze liefhebber die een top duivin kan linken aan onderstaande doffer mag de doffer ophalen en gebruiken voor de kweek in 2024. Voorwaarde is wel dat ik er zelf ook 2 jongen uit krijg die , in ieder geval, mee kunnen vliegen op de natour. In september dient de doffer dan weer terug te keren naar Dokkum. Wie durft de uitdaging aan? Ik hoor het graag via email of whatsapp.
UPDATE 22 december: Inmiddels is er een akkoord over het uitlenen van bovenstaande doffer. Iedereen bedankt voor de reacties en we zullen zien wat de uitkomst zal zijn van de samenkweek. Langs deze weg wil ik iedereen
Prettige Feestdagen en een sportief 2024 toe wensen!
Hieronder de foto en stamboom van de doffer.
Kweek 2024
Opnieuw zijn we er in geslaagd om 10 exclusieve koppels Marathon duiven samen te stellen voor 2024.
Jellema heeft ook in 2023 weer uitzonderlijk gepresteerd met zijn unieke stam duiven. Ook nu zijn er daarom weer 7 koppels, met de beste genen, zorgvuldig samengesteld. De vaandeldragers van de recente successen zijn volgens mij dan ook o.a.
"ROMEE" "SILKE" "RENA" "NEW LAUREAAT"
Deze lijnen zijn daarom ook ruim vertegenwoordigd in de koppels voor 2024. Nieuwe aanwinsten zijn er ook weer te bewonderen. In de vorige nieuwsflitsen zijn ze al voorgesteld. Het zijn de duivinnen "RED LAUREAAT" , Kleindochter "RENA" , Kleindochter "YNTHE/NEW LAUREAAT" en de doffer "SPECIAL SILKE".
Vorig jaar was er al een nieuw koppel te bewonderen onder de noemer: Dubbel Kleinkind "DEN ROOIE DUUK" x Dochter "ACHILLES". Dit is zo goed bevallen dat we nog 2 koppels hebben samengesteld uit de beste lijnen van Gerard Koopman. Koopman vliegt al jaren op eenzame hoogte met kettinguitslagen op de verre drachten met duiven uit de lijn van de "RED BULLENS" en Peiren. De aangeschafte duiven komen uit de beste vliegers van Koopman en zijn verkregen via Kees Mooiweer uit Emmen die, met deze duiven, dit jaar 2e Nationaal kampioen aangewezen Marathon is geworden!
Onder de knop KWEEK 2024 zijn deze 10 koppels nu te bekijken, uiteraard onder voorbehoud van eventuele wijzigingen. Tevens zijn de Pro Forma stambomen van de jongen ook bijgevoegd. De nieuwe aanwinsten worden op 11 december op de gevoelige plaat vastgelegd door duiven fotograaf Henk Storm en zullen daarna worden geplaatst op de site. Alle stambomen van de 20 kwekers kunt u vinden bij Foto's aanwezige doffers en Foto's aanwezige duivinnen.
Meer informatie over de gevormde koppels? Neem gerust contact op.
September
Het zit er weer op! Afgelopen zaterdag was de laatste van een serie van 5 natour vluchten welke geëindigd is vanuit Heusden Zolder. Daarmee komt er een eind aan een lang seizoen van ongeveer 26 weken onafgebroken verzorgen, inmanden, naar de club brengen, laden in de vrachtauto, wachten (meestal lang) op duiven, verzorgen, klok afslaan, bestuderen van de uitslag, tevreden/ontevreden en weer de cyclus opnieuw beginnen. Wat is het toch eindelijk een gek spelletje? Maar het is ook erg verslavend anders ben je niet al 43 jaar bezig om de beste te zijn in Vereniging, Rayon, District, Afdeling of Sector. Iedereen hoopt op een mooie uitslag, een teletekst notering of zelfs een Nationale overwinning. Het is helaas maar voor de zeer weinigen weggelegd.
Maar goed, terug naar de natour en de prestaties van de jonge duiven. De jonge duiven hebben het prima gedaan. Je weet nu een keer dat fondduiven geen kopprijzen zullen vliegen op vluchten tot 300 kilometer maar hier moeten ze gewoon vlot thuiskomen en snel herstellen van de (korte) inspanning. Dat hebben ze dit jaar toch prima gedaan. We zijn begonnen met een 70 tal jongen en na 1 trainingsvlucht en 5 officiële wedvluchten later geëindigd met 56 duiven. De vluchten waren divers: enkele met kopwind en ook een enkele vlucht vliegend voor de wind. De laatste 2 vluchten waren met warm tot zeer warm weer en ook daar hebben ze zich prima doorheen geslagen. De jongen waren gedurende deze vluchten volop in de rui maar toch wisten ze hun prijsjes mee te pakken.
De oude duiven brengen inmiddels nog een ronde jongen groot bestemd voor de liefhebbers welke bonnen hebben verkregen maar ook kopers welke zich hebben aangemeld gedurende het vluchtseizoen. Na het spenen en het scheiden van de oude duiven volgt de rui en rust met een prima ruimengeling aangevuld met zuivering. De plannen voor het volgende seizoen zijn alweer gesmeed en ook zijn er een aantal nieuwe kwekers aangeschaft. Allereerst een jong duivinnetje uit een zoon van "RENA" en is een volle nicht van:
1e Nat Bergerac '22
8e Nat Perpigna '23
23e Nat Narbonne '22
Ook hebben we nog een zomerjong (doffer) aan kunnen kopen uit de lijn van topper "SILKE".
"Silke" was niet alleen een zeer goede vlieger maar misschien nog wel beter als kweekster. Zie hieronder voor de nieuwe "TOP aankoop" op de kweekhokken van de Gebr. Keekstra.
Bovenstaande duiven zullen ingepast worden in het kweekbestand van de Jellema kwekers. Later volgen er foto's van de nieuwe aanwinsten en, uiteraard, de nieuw te vormen koppels voor 2024. Tevens zijn er ook weer nieuwe duiven aangeschaft uit de "RED BULLENS" lijn van Gerard Koopman via Kees Mooiweer. Kees heeft een fantastisch seizoen achter de rug en is met deze duiven als 2e Aangewezen kampioen Marathon over geheel Nederland gefinisht! Waarlijk een fantastische prestatie. En ook sportvriend Wiering uit Veenhuizen kreeg een telefoontje van Stichting Marathon Noord met daarin de heugelijke mededeling dat de 19-1197613, waar al vaker over is geschreven, 1e Duifkampioen is geworden. Nationaal is deze unieke duivin geëindigd als 16e! Hieronder een recente foto van deze topper.
Augustus
Aan het seizoen voor de oude duiven is inmiddels een einde gekomen. In juli hebben we nog deelgenomen aan de resterende 2 Marathonvluchten (Bordeaux en Bergerac) en de laatste dagfondvlucht vanuit Issoudun. Op 21 en 22 juli een druk weekend met de vluchten vanuit Bordeaux en Issoudun. Bordeaux werd op vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost met prima zomerweer in Frankrijk en, helaas, in Nederland veel regen. Ingekorfd werden 7 duiven waaronder 3 duivinnen. Om 12.53 arriveerde de 21-1486170, een doffer uit de lijn van de "RED BULLENS" verkregen via Durk Weidenaar. Deze duif was goed voor klassering 9 in het NIC. Precies een uur later was daar "RED WIDOW" gelukkig weer en legde beslag op plaats 13 in het NIC. Hiermee is deze duivin 4e duifkampioen geworden in het NIC nadat ze in 2022 ook al de beste duif was op de dagfondvluchten. De rest van de ingekorfde duiven behaalden geen prijs. Op dezelfde dag kwamen de duiven in Issoudun om 07.15 uur los. Ook hier dus slecht weer in Nederland en in Bornwird is het de gehele dag niet droog geweest! Gelukkig hadden de duiven de wind op de staart en zijn er weinig tot geen verliezen te melden. De 23 ingekorfde duiven deden het prima en met de plaatsen 6-8-11-13-21-28-30-32 werd er een prima serie neergezet wat resulteerde in het 3e hokkampioenschap dagfond in de vereniging en ook was de jaarling 22-8055546 onze beste duif met 5x prijs en ook hij behaalde een 3e plaats bij de duifkampioenen. Een week later de seizoenafsluiter, traditioneel vanuit Bergerac. Ik noem deze vlucht altijd de "laatste kans vlucht" . Plotseling worden er meer duiven ingekorfd en ook door liefhebbers welke je anders nooit ziet en die hopen op een uitschieter van een van hun duiven. De vlucht zelf werd een dag uitgesteld en kwamen op zaterdag om 13.30 uur los. De wind was WZW waardoor veel liefhebbers van weinig slaap hebben genoten. Er waren inderdaad redelijk veel vroege aankomsten (03.37 in Bant bij Grootoonk) maar toch stond het concours vrij lang open. Op eigen hok was het lang wachten voordat good old 19-1197573 op de antenne viel. Om 11.18 geconstateerd en behaalde hij een prima 3e prijs in het NIC tegen 110 duiven (109e NPO 1774 duiven). Tevens won deze klasbak de hoofdprijs en werd ook nog eens 6e duifkampioen in het NIC. Verder kwamen de duiven prima naar huis getuige de plaatsen 8-19-29 en 32. Alle 7 duiven binnen 4 uur thuis is een prima prestatie.
Op bovenstaande foto's zijn de eindstanden van het NIC te zien. 3e Keizergeneraal en met de "RED WIDOW" en de "573" de 4e en 6e Duifkampioen. In het NOF, het samenspel van de 3 noordelijke NIC's werden we als 5e aangewezen generaal en 6e Keizergeneraal afgevlagd. In de Friese Fond Club was er nog een kampioenschap over 3 ochtendlossingen (Ruffec, Gray en Issoudun) waar we beslag legden op de 6e plaats overall tegen de beste liefhebbers van Friesland.
Tevreden? Als je kritisch kijkt niet. Qua prijspercentage redelijk tot goed maar er zijn te weinig kopprijzen behaald en daar moet dus aan gewerkt worden. Positief is wel dat het beter was dan in 2022 en dat deze lichting jaarlingen zich prima heeft laten zien op de dagfond. We hopen dat door te trekken in 2024.
Rest mij nog enkele van de beste duiven van het afgelopen seizoen de revue te laten passeren. Allereerst de "RED WIDOW" in 2 jaar tijd nog nooit een prijs gemist vanuit Frankrijk.
Ook de 19-1197573 behaalde 3x prijs op de overnacht en blijft daarbij een van de allerbeste duiven van het hok.
Op de dagfond behaalde de 22-8055546 5x prijs op de vluchten vanuit Frankrijk en werd daarmee 3e Duifkampioen.
Tot slot nog een beloftevolle doffer. De 22-8055528 behaalde 4 mooie prijzen vanuit Frankrijk en is een belangrijke troef voor 2024.
JULI
We vervolgen met de volgende vluchten welke op het programma staan. Allereerst was daar de ochtendlossing vanuit Ruffec. Vorig jaar was dit de slechtste vlucht toen geen enkele duif zich in de prijzen wist te klasseren. En, net zoals vorig jaar, werd het opnieuw een vlucht met hoge snelheden en aankomsten op de vrijdag, de dag van lossing. In concours op eigen hok: 5 doffers en 5 duivinnen. Gelukkig wisten we dit jaar wel op de uitslag te geraken. In het NIC 128 duiven in concours en we behaalden de plaatsen 9, 11 en 39. In groot verband gelukte het niet om vroeg te vliegen getuige de plaatsen 219 en 270 tegen 1798 duiven in NPO verband. Wat wel tot tevredenheid stemde was dat de beide eerst aankomende duiven duivinnen waren. Opnieuw wist "RED WIDOW" zich met de 11e plaats in het NIC te klasseren wat in de tussenstand na 3 vluchten resulteerde in de 1e plaats bij de duifkampioenen. Daarna geraakte Nederland in tropische temperaturen en kregen de duiven 2 zeer zware vluchten voor de kiezen. Op de dagfond werd de vlucht vanuit Vierzon ingekort naar Gray. De afstand naar Bornwird bedroeg op deze vlucht 656 kilometer. Temperaturen van 30 graden en de wind voornamelijk vanuit het oosten zorgden voor een zware strijd. De uitslag was zeer goed te noemen! Zelfs de beste uitslag van dit jaar met een score van 2-4-6-11-12-13-14-17-20-22-23-24-26-27-31 in de vereniging met 24 duiven mee. In hetzelfde weekend ook Marathon vlucht 4 vanuit Cahors, bijna 1100 kilometer. Ook hier een goede uitslag met 4/8 prijs. In het NIC behaalden we de prijzen 7-10-11 en 16. De eerste duif maakte een snelheid van 854 mpm wat alles zegt over de zwaarte van deze vlucht. In NPO verband ook 4 prijzen: 104-125-131 en 231. Op beide vluchten bleef er 1 duif achter.
Nationaal Barcelona kwam ook nog los op vrijdag en op zaterdag kregen we van 2 liefhebbers een verheugende mail. Als eerste een bericht van Mike Mulch uit Ens. Zijn duif de NL 20-1110169 behaalde de 44e Nationaal Barcelona tegen 4832 duiven op een afstand van rond de 1300 km! Moeder van de duif komt uit de oude lijnen van Jellema uit het kweekhok in Dokkum. De stamboom van de moeder is hieronder afgebeeld. Ook kregen we opnieuw bericht uit Veenhuizen van sportvriend Wiering. De al eerder genoemde duivin NL 19-1197613 behaalde opnieuw een kopprijs op de vlucht vanuit Cahors: 22e Nat (S4) tegen 1349 duiven. Heel erg leuk om deze berichten te ontvangen.
Het seizoen met de oude duiven nadert zijn einde. Agen en Bergerac zijn de laatste 2 Marathon vluchten die week op week worden vervlogen. De laatste dagfond vanuit Issoudun is het eindstation voor de jaarlingen waarna de jonge duiven het seizoen afsluiten met de 5 natour vluchten. Ik hoop nog op een paar mooie, eerlijke vluchten met weinig verliezen en vroege prijzen.
Juni (2) St. Vincent
Beter laat dan nooit op z'n fries op bovenstaande Delfsblauwe tegel slaat op de uitslag van de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. Teleurstellend was de uitkomst op eigen hok met 4 duiven mee waarvan 2, de beste, meest ervaren, duiven mee in de hoop op een top klassering. Helaas is het deze keer niet gelukt . De duiven werden gelost op vrijdag om 11.00 uur met een zwakke oostelijke wind in Frankrijk met een naar noord draaiende wind in Nederland. Een zware maar eerlijke vlucht is het geworden met regelmatige aankomsten in het hele land. In het noorden duurde het uiteraard het langst maar daar begonnen de aankomsten vanaf 12.30 te komen met als snelheid net boven de 1000 mtr. In het NIC was het Andre Wildervank die, op Ameland, de eerste duif klokte om 14.20 uur met een mooie 33e NPO klassering als gevolg. Verder was het in ons NIC niet best want de volgende duiven vielen pas na 16.00 uur en dan zijn we inmiddels over de helft van de prijzen in NPO verband.
Op eigen hok vielen de 19-1179573 en 18-1408849 10 minuten na elkaar om 17.07 en 17.17 nog goed voor plaats 10 en 11 in het NIC. Op NPO niveau geplaatst als nummer 167 en 174. Er zit niets ander op dan uithuilen en opnieuw beginnen. De volgende 2 vluchten zijn week op week en betreft een ochtendlossing vanuit Ruffec en een middaglossing vanuit Cahors. Hopen op een betere uitslag.
Uiteraard volgen we ook andere liefhebbers en als eerste is daar dan de geweldige prestatie van sportvriend J. G. Wiering uit Veenhuizen. Vorig jaar schreef ik al over de geweldige duivin welke uit de hokken van Dokkum kwam en ook op deze vlucht waren de prestaties van Wiering fenomenaal! Niet alleen wint deze sympathieke liefhebber de 1e Nat St Vincent (S4) met de duivin 20-1745557 maar ook de reeds beschreven duivin uit Dokkum de 19-1197613 wint de 35e Nat (S4). Met recht een felicitatie waard.
Ook volg ik uiteraard de beslommeringen van Jelle Jellema want het hokbestand bestaat niet voor niets uit bijna 90% van dit ras. Op Limoges 115 duiven mee en maar liefst 83 duiven in de prijzen. Te beginnen met 6-7-13-16-17 tegen 1804 duiven. Ook op St. Vincent weer prominent aanwezig met 17 duiven mee Teletekst net gemist met plaats 11. Verder nog een mooie serie met 24-28-33-53-63 alleen al bij de eerste 100.
Hieronder nogmaals de stamboom van de duivin welke bij Wiering opnieuw een topklassering behaald.
JUNI
Sourdun/Limoges/Brienne
Na 6 voorbereidende vluchten zijn daar dan de vluchten uit Frankrijk. De eerste dagfondvlucht werd vervlogen uit Sourdun, een afstand van 563 km. Op de eerste dagfond korven wij altijd de jaarlingen in en ook de duiven welke bestemd zijn voor de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. De St Vincent ploeg bestaat dit jaar uit 5 weduwnaars. Ook korven we dit jaar enkele 2 jarige duiven op de eerste 2 dagfondvluchten in. Dit omdat we het nu eens anders aan willen pakken betreffende de eerste overnachting vanuit Limoges. Normaliter korven we op deze vlucht altijd al onze 2-jarige duiven in wat toch veelal teleurstellend verloopt. Limoges is sinds jaar en dag een taaie vlucht met redelijk veel verliezen. Over het verloop ervan straks meer.
Sourdun dus, 39 duiven in de strijd met mooi weer en een pittige NO wind. De vlucht had een goed verloop met de eerste aankomsten op eigen hok net boven de 1000 mpm. Het resultaat mocht er zijn met, in het district, 16 prijsduiven. In de vereniging beginnen we met 10-13-17-25 enz. In vergelijking met vorig jaar een prima begin. Vervolgens een week later het al eerder genoemde Limoges. Hoe staan we ervoor op deze eerste Marathon vlucht? 8 duiven werden uitgezocht om deze proeve van bekwaamheid te voltooien. Ook nu bleef de wind in de NO hoek en bij voorbaat dus een zware vlucht. De eerste duif arriveerde dan ook pas om 12.44 uur op het thuishok. "RED WIDOW" beschaamde het in haar gestelde vertrouwen niet en won de 5e plaats in het NIC tegen 119 duiven. NPO klassering: 106e tegen 1420 duiven. Nog geen topklassering maar met nog 4 prijzen in het NIC en zelfs 6 prijzen in vlieggebied 2 werd er ook nog de titel Grootmeester behaald. Percentage is meer dan goed, nu nog de vroege klassering. Ook het thuiskomen van alle 8 duiven stemt tot tevredenheid. Op andere hokken waren genoeg verliezen te melden en dan speciaal bij "liefhebbers" welke jaarlingen durfden in te korven. Mijns inziens dom en onverstandig! Beter is om deze te spelen op Ruffec, maar ja wie ben ik om daarover te oordelen.
Afgelopen weekend de 2e dagfondvlucht vanuit Brienne. In afstand gelijk aan Sourdun. De wind zit al weken in de NO hoek en daar kwamen nu dan ook nog de hoge temperaturen bij. Het concours stond dan ook lang open in de vereniging nl. van 15.30 tot 17.15. 31 duiven in de strijd welke gelost werden om 07.15. Het duurde tot 16.00 voordat de eerste weduwnaar op de plank viel, snel gevolgd door nog 3 hokgenoten. In de vereniging begonnen met 9-10-11-16 en 12x prijs. Ook nu weer meer prijsduiven in het district: 16x prijs. Zaterdag geëindigd met 23 duiven thuis maar op zondag vanaf 05.40 al snel gevolgd door meerdere hokgenoten zodat er rond het middaguur 29 van de 31 duiven verzorgd konden worden.
Komende dinsdag inkorven voor St Vincent! Als het weer zo blijft als nu wordt het een zeer zware editie waarbij de echte duiven zullen opstaan. Ben erg benieuwd, we gaan het beleven.
MEI (3) bijproducten
Schreef ik het vorige stukje over de bak allerhande die ik uit verschillende producten zelf samenstel, onderstaand verhaal vond ik op het WWW en komt uit de koker van Willem Mulder. Willem Mulder is een expert op het gebied van voeding en schrijft zeer interessante artikelen waar duivenliefhebbers echt wat aan kunnen hebben. Het bijgevoegde artikel gaat over de diverse bijproducten welke er in grote getale voorhanden zijn. Welke hebben nut en welke niet? Van harte aanbevolen!
Bijproducten:
Kijk je naar de verschillende vliegschema’s die op de markt zijn, dan valt één ding op. Naast de vermeende voeradviezen staan vaak een flink aantal bijproducten vermeld, die ook gegeven moeten worden: ’s morgen dit over het voer geven en dat in het drinkwater. ’s Avonds weer een ander product in het water en een combinatie van x over het voer. En dat gaat zo de hele week zo’n beetje door. Ik ken veel liefhebbers die daar aan zijn begonnen. De eerste weken van de vluchten werd het schema fanatiek gevolgd. De prestaties vielen tegen. Nog maar eens het schema erbij gehaald. Ach….dat had ik gisteren moeten geven. Vandaag staat er weer wat anders op. Wat nu? De resultaten vallen weer tegen. Weet je wat, zegt de liefhebber…”alles in de container, ik word er doodziek van”. Weg dure en vaak goede bijproducten.
Zoals in het vorige artikel voerschema (deel 2) heb ik aangegeven nu iets over de bijproducten te zeggen. Ik was vorige week bij GPS in Kuurne België. Daar stond een stelling van een meter of 10 en helemaal vol met bijproducten. Je weet gewoon niet wat je ziet. Een liefhebbers staat ervoor, pakt met een intelligente blik een product uit het schap, bekijkt het zorgvuldig, zet die weer weg…..Ik zie hem denken: geen idee waar het nou precies voor is en hoe het werkt. Pakt weer een ander product….van het zelfde laken een pak. Ik zie een lichte frustratie opkomen. Volkomen begrijpelijk overigens. Ik heb me nadien afgevraagd of het wel mogelijk is om in deze wanorde wat orde te scheppen.
Ik doe maar een heel voorzichtige poging, wetende, dat ik de plank misschien wel mis zal slaan. Ik heb geprobeerd dit artikel te maken, zonder merken te noemen omdat ik mijn artikelen zo onafhankelijk mogelijk wil presenteren. Ik hoop altijd dat iedere liefhebber, wat hij of zij ook voert of geeft aan de duiven, er voordeel mee kan doen. Maar in dit geval werd het een heel vlak en onduidelijk verhaal, wat nog meer vragen zou oproepen. Daarom zal ik voor de duidelijkheid bij wijze van hoge uitzondering een aantal producten noemen. Nou hebben de meeste serieuze firma’s wel een aantal goede producten maar het is onmogelijk ze allemaal te noemen. Dus heren fabrikanten: mijn excuses als uw producten er niet bij zitten.
Ontsmetting na de vlucht.
Vaak wordt er dan een product van de dierenarts in het water gekieperd. Ik zou echter liever kiezen voor een meer natuurlijke weg om resistentie te voorkomen in je duivenstam. Jodium wordt gebruikt als ontsmetting. Het doodt schimmels en bacteriën in de krop, de maag en het darmkanaal. Zodoende kunnen duiven gemakkelijk gezond blijven. Verder stimuleert jodium de schildklier waardoor de stofwisseling wordt geactiveerd. Goede producten: b.v.Blitz van Rhonfried en “de Reiger”. Houdt u echter goed aan de dosering, anders gaat het gegarandeerd mis.
Oregano is een sterk kruid dat voorkomt rond de middellandse zee. Het is zo scherp dat de bacteriën er door gedood worden. Nadien kunt u de darmflora weer opbouwen met b.v. een Probiotica. Goede producten: Endosan van Dr. Brokamp. Een goede thee, zoals de bekende Ryckaert thee of kruidendrank b.v.Duo Elixer van Traseco kan het lichaam en het bloed zuiveren en de leverwaardes verbeteren. Daarna is de opname van voedingsstoffen weer “up to date”.Leverreinigende producten zoals Sedechol zijn ook heel nuttig na gebruik van veel antibiotica of te veel van het goede.
De recuperatie.
Dat is eigenlijk een reparatieset van wat er kapot gegaan is na een vlucht. Daarmee bedoel ik eigenlijk het herstellen van het spierweefsel en het weer opbouwen van verloren stoffen. Te denken valt aan eiwit, mineralen en sporenelementen zoals calcium en magnesium. Een calcium / magnesium bruistablet ( van de Lydl of de Schlecker) in het water doet wonderen na een vlucht en de spieren zullen snel herstellen. Een snelle en vooral goedkope oplossing. Dit mag op de dag van thuiskomst al worden gegeven.
Ook snel opneembare eiwitten zijn dan heel erg welkom. Na een zware vlucht kunt u een dierlijk of een plantaardig eiwit gebruiken zoals biergist. Dierlijke eiwitten zorgen echter voor een veel sneller herstel. Zo is whey eiwit al binnen 15 minuten opgenomen in het lichaam terwijl een plantaardig eiwit wel 24 tot 48 uur nodig heeft. Daar kun je dus tijd mee winnen.
Zeker als er wekelijks wordt gekorfd is dit een product wat zinvol is.We noemen Power Herstel, Dr. Brokamp APF 90 en Backs Protein Plus en Vydex Whey powder.
De dag na de vlucht.
Tijd om de verstoorde darmflora te reinigen en daarna weer op te bouwen. We voeren dan bij voorkeur vezelrijk met veel gerst, paddy of zuivering. De darmflora weer herstellen met goede bacterien kan door middel van b.v. micro-organismen, bodemschimmels en Probiotica.
Lactobacteria clusteren zich gedeeltelijk om pathogenen ( slechte bacteriën) om deze te doden. Verder nemen zij een plek op de darmwand in zodat de pathogenen geen kans krijgen. Ze beïnvloeden ook de pH-waarde op positieve wijze, want ze eten suikers en scheiden melkzuur weer uit. Vandaar de naam melkzuurbacteriën. Als voorbeeld kunnen we noemen: magere yoghurt, karnemelk, magere kwark, Yakult, Danone, Dr. Brokamp Probac, Probac heilaarde, Backs TS-6 Plus, Dovital protexin, DHP Darmconditioner, Vydex Entrodex.
Micro-organismen en bodemschimmels: Humusthee en Kaukabam met kefir.
Om bij de duiven ziektes te voorkomen zijn er ook een flink aantal producten ontwikkeld. Zo was Herba een van de eerste firma,s die met een zuur op de markt kwam om de pH-waarde te verlagen. Daardoor krijgen pathogenen veel minder kans zich te ontwikkelen. Een aantal andere producten zijn: appelazijn, mierzuur en propionzuur. Wees echter voorzichtig met te vaak en te veel, want het kan de botten aantasten omdat het calcium “opvreet”.
Midden in de week
Ondersteunende middelen zijn middelen die de gezondheid stimuleren en het lichaam voeding geven. Een gezonde duif zou moeten kunnen presteren. Vandaar dat op dit terrein een heel batterij aan producten verkrijgbaar zijn. Ik zie hier echt door de bomen het bos niet meer. Pas op dat u niet te veel verschillende producten geeft want vaak zitten er ook vitamines in. Te veel van het goede is dus weer helemaal verkeerd. Uien, rode bietensap, aluin, knoflook, vlierbessen, kruiden, mineralen en sporenelementen, eiwit, noem maar op. Goede producten: Garvo Spirit – Solution, bakkersgist, Prange Suppe, Backs Micro Bioticum en Duo Kruidenelixer van Traseco. Indien nodig kan er dan ook weer een goed eiwitproduct worden gegeven tot 72 uur voordat de wedstrijdvlucht begint. Er zijn vast en zeker nog een heleboel producten die goed zijn. Belangrijk is: ik moet kunnen zien dat de duif er beter van wordt, anders kun je het weglaten.
De laatste 2 dagen voor de vlucht.
Dan moet er benzine worden getankt en dat is voor duiven koolhydraten en vooral vetten. Omdat een duif geen galblaas heeft, kan hij geen hoge percentages vet opnemen. Een deel zal weer verdwijnen met de mest en dat is natuurlijk zonde. Maar daar hebben we het volgende op gevonden: Lecithine bevat natuurlijke choline, wat een emulgerende werking heeft. Dat wil zeggen: water en vet worden gemengd tot een emulsie en dat kan de lever wel omnemen. Ook beschermt choline de lever en helpt het om afvalstoffen af te breken. Het doet nog veel meer maar daarover een andere keer. Daarom is lecithine een zeer waardevol product voor de duivensport. Zeker op een fond of overnachtfond hok mag het eigenlijk niet ontbreken. Een goede olie met een hoog gehalte aan Omega 3 vetzuren mag ook niet ontbreken. Het beste in een combinatie olie van lecithine met een goede olie. Goede producten zijn: Backs Omega Plus olie, Dr. Brokamp lecithine olie, Dr Boskamp Omega 3 olie, lijnzaadolie, hennepolie, walnootolie, visolie, canola olie. (raapzaadolie) en lecithine granulaat. Olijfolie is niet interessant omdat die alleen Omega 9 bevat en dat kunnen duiven zelf wel aanmaken.
Voor het kortere werk zijn goede koolhydraten van groot belang. Met goede koolhydraten bedoel ik dan zetmeel. Snelle koolhydraten zoals suiker is voor onze sport niet van belang. Deze zorgen voor een explosieve werking, verhogen de bloedspiegel enorm en leveren maar heel kort energie. Goede zetmeel koolhydraten zijn mais en maïsglucose en rijstglucose.
Deze wordt heel geleidelijk in het lichaam opgenomen, zodat de duif langer een hoge snelheid aan kan houden. Vetten hebben meer zuurstof nodig bij de verbranding en zijn daarom minder efficiënt voor het hele korte werk.
Prestatieverhogende middelen.
Dierlijk vet zoals schapenvet wordt gegeven om de prestaties te verhogen. Dit is echter een verzadigd vet wat pas als laatste wordt verbrand. En dan is de gang er al lang uit. Zo namen we een aantal jaren geleden een mengeling met een zeer laag vetgehalte en voegden dagelijks dierlijk vet toe. Vooral de tweede helft van de week werd veel dierlijk vet toegevoegd. Vier weken ging dat heel goed. Toen kwam de klad er in en we kwamen er niet meer uit. Een duif is geen carnivoor , maar een planten en zaadeter. Daar is het hele maag darmstelsel op afgestemd. Wees er dus voorzichtig mee.
Veel wordt onder prestatieverhogende middelen verkocht, maar er zijn maar weinig relatief bewezen zaken die we kunnen noemen. Ik ga dan gemakshalve maar even voorbij aan doping zoals amfetaminen en cortistrioiden (cortisonen). Deze laatste groep wordt gebruikt om het immuunsysteem te onderdrukken. Ze onderdrukken de lichaamsafweer en de ontstekingsreactie.
Wel goedgekeurde prestatieverhogende middelen zijn carnitine en creatine.. Carnitine helpt bij het vettransport, beschermt de spierwand en verlegt de vermoeidheidsgrens. Dit product wordt gebruikt voor de lange afstanden. We noemen u Dr. Brockamp Carnitin – Magnesium – Komplex en L-Carnitine van Versele Laga.
Creatine verhoogt de energie tijdens de eerste 2 minuten door verbruikte ADP weer om te zetten in ATP ( brandstof). Voor menselijke duursport en ook duivensport zijn er geen bewijzen dat daar resultaten geboekt worden. Ik maak dus geen reclame voor dit product.
Met IJzer producten meent met het hemoglobinegehalte te verhogen zodat meer zuurstof wordt getransporteerd. Het probleem is de opname ervan in de mytochondrien (rode spiercellen). Door veel training wordt er vanzelf meer zuurstof opgenomen in de cellen. Duiven die veel rode spiervezels hebben, mits goed getraind, hebben een hoger uithoudingsvermogen.
Tot slot.
Ik weet dat ik lang niet volledig ben geweest en ik durf haast niet terug te denken aan al die fabrikanten met hun producten daar bij GPS. Ik heb er waarschijnlijk velen tekort gedaan. Maar het is gewoon niet mogelijk alles te noemen.
Veel producten hebben dan ook weer iets van de ene groep in combinatie met een andere. U moet dus gebruiken wat u goed bevalt. Maar ik voel hem al komen: zijn al die producten wel nodig? Nou zeker niet allemaal, want dan komt u niet dagen tekort maar lichtjaren om erachter te komen wat nou goed werkt voor de duiven.
Mijn advies?
Maak een verstandige keuze. Ga voor slechts enkele producten die nuttig zijn voor de verschillende “delen”van de week. Koop niet te veel. Koop niet waarvan u de werking niet kent of omdat kampioen Pietje dat ook geeft of zegt te geven. Kies verstandig, u moet weten wat u geeft en waarom.
Voor mij zijn slechts enkele producten van belang omdat ik liever zo weinig mogelijk wil geven. Na de vluchten: een product voor de spieropbouw zoals een goed dierlijk eiwit. Dat zie ik als heel waardevol in het vliegseizoen. Daarnaast een goede Probiotica met de goede bacteriën uit de duif zelf.
Midden in de week: zo nu en dan eens een “gezondheidsdrankje, zeg maar een soort “ Suppe” die mijn compagnon Tonnie Snijder zelf maakt.
Einde van de week: voor vetopname: een goede olie met de juiste Omega vetzuurverhouding en een hoog percentage lecithine erin en klaar ben ik. Houd het simpel mannen.
Veel succes ermee.
Willem.
Mei (2) 2023
Op bovenstaande foto de emmer met de zogenaamde "allerhande" . Iedere melker geeft zijn duiven wel grit en allerlei andere bijproducten. Ook wij doen dit maar ik maak er altijd een mix van diverse producten van. Ik meng de volgende zaken in 2 emmers:
1 emmer allerhande
bus Vitalith
bus ViSpuMin
2 kilo eivoer
2 1/2 kilo Tovo
1 kilo Onkruidzaad
1 kilo Schelpengrit met roodsteen en maagkiezel
De duiven eten het graag en op deze manier krijgen ze alle verschillende vitaminen en mineralen binnen.
Mei (1) 2023
Zomaar even een foto die ik tegenkwam op de site van de NOS.
Rare jongens die duivenmelkers!
APRIL 2023
We zijn weer los! Het nieuwe seizoen is alweer een paar weken onderweg met de eerste vluchten. We zijn begonnen halverwege april met 2 trainingsvluchten Heino en Klarenbeek, gevolgd door de Vitesse vluchten Boxmeer en Weert. Koud en bewolkt zo kunnen we de eerste vluchten wel omschrijven en met veel belangstelling hebben we de duiven ingekorfd. Hoe zou het gaan na een abrupt einde van seizoen 2022 nadat er vlakbij de vogelgriep was uitgebroken en er niet meer in concours gevlogen mocht worden? De jonge duiven 2022 waren destijds maar 2x gespeeld en dat is te weinig om ervaring op te doen natuurlijk. Gelukkig zijn we deze eerste vluchten zonder al teveel kleerscheuren doorgekomen: op de trainingsvluchten niets verspeeld en op de vluchten om het "echie" slechts een doffer op Boxmeer en een jaarling duivin op Weert. De duiven worden hier laat gekoppeld (15 maart) en vlogen deze vluchten dan ook op nest. De jongen moeten er nog een weekje bij blijven en zullen na de volgende vlucht vanuit Heusden Zolder ondergebracht worden in het jonge duiven hok. Kunnen we meedoen op deze vluchten? Nee dat lukt niet tegen de sprinters die al weken op weduwschap zitten maar goed thuiskomen is wel een must. We beginnen meestal in de middenmoot van de uitslag en de duiven volgen elkaar dan prima op. De concentratie ligt hier dan ook op de vluchten boven de 500 km voor de jaarlingen en boven de 900 km voor de overnachters. Alle duiven op de vlieghokken worden meestal iedere week ingekorfd tot de eerste dagfondvlucht. Hierna gaan we de duiven inzetten op de verschillende disciplines: de jaarlingen worden om de week gespeeld op de dagfond en de oudere duiven op de overnacht. Limoges wordt meestal afgewerkt met 2 jarigen en de Koninginnevlucht St. Vincent die hierna volgt met duiven van 3 jaar of ouder. Gelukkig is Dax van de lijst afgehaald zodat er nu een iets vriendelijker programma ontstaat. Met St. Vincent en Dax (beide 1200 km) kreeg je 2 concoursen die qua aantal duiven het niet waard was om te spreken van een fatsoenlijk NPO concours. Ook is er, net zoals vorig jaar, een ochtendlossing vanuit Ruffec. In 2022 een supersnel concours welke al vroeg in de avond gesloten kon worden. We gaan weer met goede moed het seizoen in en hopen, net zoals iedereen, op mooie vluchten met vroege aankomsten. We houden jullie op de hoogte.
JANUARI 2023
Allereerst, in dit nieuwe jaar, veel gezondheid, liefde en sportplezier gewenst!
Ook dit jaar proberen we er weer een prima jaar van te maken met, hopelijk, mooie vluchten en dito uitslagen. Het nieuwe jaar kon eigenlijk niet beter beginnen met een zeer verheugende mededeling. Op onderstaande foto zie je haar zien zitten: De NL22-8576182 van Team Verl, bestaande uit Bernhard Bramsiepe en Manfred Weiner. Zij winnen met deze duivin op 10 januari de Derby Thailand Master Grand Prix FCI 530 km. Met maar liefst 8 minuten voorsprong tegen 2305 duiven, 772 internationale liefhebbers uit 26 verschillende landen een unieke prestatie! Bijkomend voordeel: winstpremie van 50.000 euro! en een geschatte opbrengst op de eindveiling van 25.000 euro.
Het mooie is verder dat de duivin als vader een duif uit de Jellema stal van de Gebr. Keekstra heeft. Herr Bernhard haalt al enkele jaren jongen uit het kweekhok in Dokkum en kruist deze duiven met hun eigen, snelle, soort. Samen met zijn compagnon spelen zij als Team Verl over de hele wereld mee met de zogenaamde one loft races. Al eerder kreeg ik berichten dat de kruisingen in de veelal zware races goed voldeden en ook al meerdere (kleinere) geldprijzen wonnen. Een prachtige recensie zo in de eerste dagen van 2023. Meteen na het winnen van deze prestigieuze prijs heeft Herr Bernhard contact gezocht om het goede nieuws te melden en te bedanken voor de goede samenwerking.
Bekijk hier het filmpje van de winnares: https://youtu.be/c5xzYDTmEXE
Dit is de stamboom van de vader van de winnares in Thailand. Het heeft de lijnen van de "ORION" (zoon ZWART GOUD) en "SOPHIE".
Wat mij betreft volgen er nog vele overwinningen!
DECEMBER
In het stille seizoen zijn er tegenwoordig vele veilingen en dat biedt de liefhebber de kans om iets aan te schaffen van een ras of liefhebber waar ze hun oog op hebben laten vallen. Net zoals het afgelopen jaar bieden wij ook weer een 14tal zomerjongen aan uit onze unieke collectie Jellema kwekers. De veiling is opnieuw op de site van duiven.net en loopt van 10 tm 24 december. De jongen zijn streng geselecteerd en zijn reeds ingeënt tegen paramixo. Kijk op deze site bij het tabblad: Veiling Duiven.net 10 tm 24 december. Hier staan de beschrijvingen, stambomen en foto's van de ouders. De foto's van de te veilen jongen komen 3 dagen voor aanvang binnen en zullen daarna ook geplaatst worden. Van harte aanbevolen!
UPDATE:
Foto's van de te veilen jongen zijn nu bijgevoegd bij het tabblad Veiling Duiven.net 10 tm 24 december
Nieuwe foto's en stambomen zijn ook bijgevoegd bij de tabbladen: foto's aanwezige doffers/duivinnen
En last but not least: De koppels voor 2023 staan nu op de website (KWEEK 2023 (NIEUW)
Oktober
Wat heeft een eend nu met onze duiven te maken? Wel, dat zal ik hier uit de doeken doen: ons hokbestand bestaat al met al uit zo'n 90% van het ras Jellema en als je er dan een andere soort bij haalt dan is dat een "vreemde eend in de bijt". Vandaar dus bovenstaande foto.
Als je de afgelopen jaren de uitslagen nakijkt van de marathonvluchten van het noorden van het land dan vallen je meteen de fenomenale prestaties op van Gerard Koopman. Koopman vliegt al vele jaren ijzersterk op de eendaagse vluchten maar heeft zich nu ook gespecialiseerd op de verre drachten. Op bijna iedere overnachting staat de naam van Koopman in het snuitje van de uitslag. De duiven die hiervoor verantwoordelijk zijn komen voornamelijk uit de nazaten van "DEN ROOIE DUUK" en zijn kleinzoon "RED BULLENS". "ROOIE DUUK" was een fantastische vlieger met de Nationale prijzen:
52e St. Vincent '04/ 345e St. Vincent '05/ 102e St. Vincent '06/ 64e St. Vincent '07/ 36e St. Vincent '08/ 73e Dax '07! Als kweker is deze geweldenaar o.a. grootvader van "RED BULLENS" . Weergaloos als vlieger met:
1e NPO Bergerac 2011 tegen 4288 duiven
2e NPO Bordeaux 2008 tegen 5038 duiven
2e NPO Bergerac 2010 tegen 4651 duiven
Deze "RED BULLENS" is bij Koopman uitgegroeid tot een kweker van ongekende klasse, vergelijkbaar met "OMG430" bij Jellema. Wat te denken van de volgende kinderen en/of kleinkinderen:
"NOEL" 1e As-duif NFC cat Marathon 2013
"LEONIDAS" 1e Nat As-duif Marathon WHZB/TBOTB 2014, 2e NPO Limoges, 2e NPO Bergerac 1739 duiven, 24e Limoges 1108 duiven enz.
"VITALIS" 5e As-duif Sector 4 Cat Marathon 2017, tevens snelste duif Periqueux Sector 3&4 tegen 10.405 duiven 2018.
"PHIDIPPIDES" Olympiade duif 2018 Cat (E) Marathon, Poznan, Limoges 1/825, Ruffec 1/741, Cahors 3/769, St. Vincent 4/404, Dax 3/310
"HENDERIKUS" 2e Nat As-duif NPO Cat. Marathon 2018, Orange 2/948, Bergerac 2/559, Periqueux 4/1004
"DE STAART" Cahors 1/407, Orange 2/338, Limoges 44/922
"ACHILLES" zoon "VITALIS" en vader van "LYNN" 1e NPO Bergerac 1062 d, 3e S4 2755 d en 15e NAT 25580 duiven!
En zo zijn er nog vele andere familieleden op te noemen.
Om het hok te versterken is er besloten om enkele duiven uit deze lijn aan te schaffen. Als eerste is er een doffer gekocht rechtstreeks van het hok Comb. van Ham-Bartels, kweker van "DEN ROOIE DUUK". De doffer is een dubbel kleinkind van deze topper en een volle neef van "RED BULLENS".
En als je dan een doffer hebt gekocht dan moet daar ook een partner bij gezocht worden. Deze is gevonden bij Kees Mooiweer uit Emmen. Kees is een goede bekende van Koopman en heeft daar vele duiven vandaan uit de allerbeste lijnen. Ook heeft Kees dit jaar een fantastische vroege duif geklokt vanuit Bergerac. Zijn "LYNN" vloog nl. een 1e NPO Bergerac tegen 1062 duiven, 3e Sector 4 2755 duiven en 15e van geheel Nederland tegen maar liefst 25.580 duiven! "LYNN" is een dochter van de hierboven genoemde "Achilles" en ook wij hebben daar nu een dochter uit gekocht om tegen Kleinzoon "ROOIE DUUK" te zetten. Ook is Kees succesvol met kruisingen tussen Koopman en Jellema dus dat behoort ook tot de mogelijkheden. Hieronder de stamboom van "DOCHTER ACHILLES"
Hopelijk komen er net zulke goede resultaten uit dit koppel als bij Koopman en Kees Mooiweer. Opnieuw zal de tijd het leren.
SEPTEMBER
En zo kwam er een abrupt einde aan het vliegseizoen 2022! Na 1 trainingsvlucht vanuit Meppel en 2 wedvluchten uit Boxmeer en Weert was er vogelgriep geconstateerd in Blija en volgens de richtlijnen van de overheid is er dan een 10 km zone rondom dit gebied waarin geen duiven vervoerd mogen worden. Geen vluchten meer in onze vereniging KVH Holwerd en bij de zusterverenigingen in Blija en Damwoude. De jonge duiven hebben dus nu op maar 3 vluchtjes hun kunnen laten zien en dat is te weinig om er een oordeel over te vellen. Nu blijven er hier op de hokken altijd alle jongen over tot op 3 jarige leeftijd. Als jaarling worden ze getest op de dagfond en als 2 jarige gaan ze voor het eerst overnachten en pas daarna volgt er een schifting.
Nog even terug naar de laatste vlucht vanuit Weert. De jongen deden het prima. Weinig tot geen verliezen en een goede gezondheid. Op Weert echter werd dit ruw verstoord. De duiven werden gelost om 08.15 met een bewolkte hemel en tot ieders verbazing bleven de duiven in grote getale boven de losplaats hangen. De tam tam in de duivenwereld werkt snel en zo wisten we op voorhand al dat het een zeer lastige vlucht kon worden. Deze vrees werd bewaarheid toen het erg lang duurde voordat de eerste duiven arriveerden op eigen hokken. Na optrekken van de kruitdampen missen er een 20 tal van de 80 ingekorfde duiven en dat is een flinke aderlating. De weinige duiven die zijn opgegeven bewijzen dat de duiven echt alle kanten op zijn gevlogen, we hebben berichten uit Noord Holland maar ook uit Duitsland. Zo nu en dan komt er nog eens een duifje thuis, hopelijk gaat dat nog even zo door.
Eind augustus ben ik nog op bezoek geweest bij Simon Kuipers in Oudega. Simon Kuipers en Gerben van Loon zijn eigenaar van Kweekcentrum Friesland. Het Kweekcentrum heeft van diverse rassen toplijnen zitten. Duiven van o.a. Noel Peiren, George Carteus, Filip Norman, Cor van der Ploeg en Jelle Jellema bevolken hun Kweekcentrum. Simon was in het bezit gekomen van een bon van de Gebr. Keekstra en na overleg zijn we tot een ruil gekomen. Simon kreeg een jong uit Kleinzoon "NOUD" en wij krijgen een jong uit de lijn van "LARS" waar zij 2 kleinkinderen uit hebben zitten aangeschaft bij Benno Kastelein. "LARS" is een van de hedendaagse toppers op de hokken van Jellema en won reeds:
2e Nationaal Perpignan '20
37e Nationaal Barcelona '21
Hieronder de stamboom van de nieuwe aanwinst:
De moeder is ook een bijzondere duivin: de "WITSTAART" wint niet alleen de 5e Nat Orange in 2015 tegen 1596 duiven maar is ook een van de beste kwekers op de hokken van Kweekcentrum Friesland. Simon, bedankt voor de vriendelijke ontvangst en we zijn erg blij met deze versterking van het kweekhok!
Augustus
Het seizoen is in het begin slecht verlopen met een goede eindsprint en ieder jaar heb je dan toch wel weer enkele duiven waar je ontzettend trots op bent. Graag wil ik dan ook even stilstaan bij de beste 2 duiven op eigen hok dit seizoen. Op bovenstaande foto is de duivin 21-1462821 te zien (omgedoopt naar "RED WIDOW"). Zij werd dit jaar gespeeld als jaarling weduwduivin samen met een hokgenootje. Ze was alle doffers dit jaar de baas op de dagfond in de vereniging! Van de 5 vluchten won ze ook 5x prijs. Totaal waren dat zo'n 3300 kilometers. Hier volgt haar palmares:
54e Sourdun 220 duiven
22e Sens 150 duiven
44e Saulieu 135 duiven
22e Vierzon 144 duiven (731 km)
10e Issoudun 70 duiven (763 km) Geklokt om 06.05 uur
De duivin is uit een samenkweek met sportvriend Simon IJnsen. Simon is de eigenaar van de vader van deze duivin en de moeder werd geleend van de sympathieke Comb. Lansink uit Lichtenvoorde.
De volgende hierbij voor te stellen is een oude bekende. Vorig jaar is bovenstaande doffer al voorgesteld na het behalen van een schitterende TeleTekst notering vanaf Dax. Dit jaar deed hij het nog eens dunnetjes over en wordt afgevlagd als 1e Duifkampioen in het NIC! Hij behaalde de volgende prijzen:
3e NIC St Vincent 59 duiven (110e NPO 674 duiven)
4e NIC Cahors 101 duiven ( 47e Nat 1692 duiven)
6e NIC Bergerac 102 duiven (151e NPO 1692 duiven)
Alle drie de vluchten waren erg zwaar, dat maakt de prestatie alleen nog maar beter. Vader is een zoon van de 13-1586780, met afstand de beste kweek duivin van het hok. Al meerdere kleinkinderen hebben een TT notering behaald. De moeder is verkregen via Durk Weidenaar uit Burdaard. Ook deze lijn is reeds zeer succesvol bij meerdere liefhebbers.
JULI/AUGUSTUS
De finish is wederom gehaald, het oude duivenseizoen zit er weer op. Gelukkig is het seizoen niet als een "nachtkaars" uitgegaan zoals ik de vorige keer schreef. Er moest iets gebeuren en het middel om beter te presteren werd gevonden in de producten van Aldert Hiemstra. Deze producten zijn op natuurlijke basis en hebben gelukkig het gewenste effect gehad op de duiven. Na de ochtendlossing op Ruffec, waarbij geen enkele prijs werd behaald, zijn we begonnen met het gebruik. Slechts 1 week later stond Vierzon op het programma. Een fikse dagfondvlucht van ruim 730 km. Een pittige vlucht met matige NW wind. 12 duiven mee en voorzichtig werden de positieve resultaten zichtbaar met de serie: 14-15-22-27-38-44. Tevreden met dit resultaat was het wachten in hetzelfde weekend op de 4e overnacht vlucht vanuit Cahors (1097 km). Het werd een zeer zware vlucht met pas laat in de middag aankomsten. Met 7 duiven mee behaalden er 3 duiven prijs, te beginnen met 4-15-28 in het NIC en in de Sector 4 de 47e tegen 1526 duiven. Helaas zijn de 18-1396150 ( 80e S4 St Vincent 2021) en de 17-1595043 (Teletekst 2021) nog niet weer teruggekeerd op de hokken. 2 weken later opnieuw een dubbel programma met Agen als overnachting (1090 km) en Issoudun (763 km) als laatste dagfondvlucht. Opnieuw wind uit Noordelijke richtingen en erg zwaar. Pas op de avond aankomsten na een lossing op vrijdagmiddag 14.45. Om 18.25 meldde zich de 19-1197556 wat goed was voor de 7e prijs in het NIC en 68e S4 tegen 1176 duiven. Verder in het NIC de prijzen 14-15 en 23 en in de Sector zelfs nog een 5e prijs. De duiven kwamen op zondag goed na en er zijn dan ook nagenoeg geen verliezen. Dan Issoudun: een lossing om 10.00 met Noorden wind is een garantie dat er op de dag van lossing maar weinig duiven thuis zullen komen en dat klopte dan ook. In de vereniging bereikten op zaterdagavond slecht 5 duiven de eindstreep en dus konden we op zondag maar vroeg uit de veren. De eerste 5 aankomsten waren er dan ook naar : 05.59-06.05-06.21-06.32-07.15. Goed voor de klasseringen: 9-10-13-18-21 in de vereniging en hier verder ook geen verliezen. Als laatste hebben we een week later ingekorfd voor de klassieker vanuit Bergerac. Een lossing uit het boekje om 13.30 en deze keer zeker geen nachtelijke aankomsten. Het duurde behoorlijk lang in de Afdeling voordat de duiven begonnen te vallen maar in de middag volgden de aankomsten elkaar snel op en rond 17.00 uur kon het concours weer worden gesloten. De eerste 3 duiven in het NIC ontliepen elkaar niets. Het verschil bleek uiteindelijk slechts enkele minuten/meters. De ijzersterke combinatie Logeman/de Jong gingen, zoals zo vaak dit jaar, met de overwinning aan de haal , zeer kort gevolgd door Ronnie Leusink en de Gebr. Keekstra. Met de prijzen 3-6 en 22 in het NIC en begonnen met de 57e NPO tegen 1692 duiven is het seizoen na een slechte start toch goed afgesloten en kijken we hoopvol uit naar 2023.
Door de ingezette eindsprint zijn we toch nog als 3e geëindigd in het NIC en werd de absolute topduif 18-1408849 zelfs 1e duifkampioen in het NIC met de klasseringen 3-4 en 6 op 3 zware vluchten: St Vincent, Cahors en Bergerac. In 2021 was de doffer ook al goed voor een Teletekst notering.
Vanaf nu richten we ons vol op de natour. De jongen zijn inmiddels een 3 tal keren weggebracht en krijgen het aankomende weekend de vuurdoop met een trainingsvlucht vanuit Heino. We zijn dit jaar gevrijwaard gebleven van de gevreesde coli uitbraak en er zijn er nog ongeveer 80 jongen. Ik hoop dat we een groot aantal jongen deze keer kunnen/mogen overhouden. Vorig jaar was dit niet het geval zodat we maar mondjesmaat jaarlingen hebben kunnen inspelen op de dagfond dit jaar. Prijsvliegen is niet nodig maar thuiskomen wel.
Wat er verder nog ter tafel komt: Het kweekhok met de 11 Jellema kwekers wordt volgend jaar iets ingekrompen. Nu zitten er 11 koppels en we gaan terug naar, waarschijnlijk, 9 koppels. Eind augustus zullen er enkele (huidige) kwekers te koop worden aangeboden. Natuurlijk ben ik ook altijd op zoek naar versterkingen en ben dan ook zeer blij met de nieuwste aanwinst op het kweekhok. Er is een kleinzoon aangeschaft van misschien wel de beste overnachtduif van Nederland of Europa tussen 2018 en 2020. Het gaat hierom de duif:
"KLEINE MEIKE" gespeeld door Ultsje Jellema (de vader van). "KLEINE MEIKE" wint in 2018 als jaarling:
4e NPO Periqueux
6e Nat Bergerac
Hiermee werd ze de beste jaarling over 2 middaglossingen PIPA 2018!
Dus met veel verwachting werd ze in 2019 ingekorfd op Periqueux. Maar het noodlot sloeg toe en ze kwam gewond thuis, ze had een "gat" in de rug dus zeker het slachtoffer van een kromsnavel geweest. Maar ondanks de zware verwonding werd ze toch nog als 107e NPO afgevlagd! Dus in 2019 kon ze niet meer mee en moest in de revalidatie zodat ze misschien in 2020 wel weer mee kon. En ja 2020 leek ze weer de oude en werd weer ingekorfd op Limoges waar ze voor de 3e keer op Teletekst belande en wel op de 9e plaats. Daarna deed ze het nog eens dunnetjes over met een 4e NPO Bergerac!
Dus 5x mee en 4x Teletekst, misschien wel de beste van heel Nederland?
"KLEINE MEIKE" is tevens al moeder van:
3e NPO limoges '21
14e NPO Limoges '21
33e NPO Limoges '21
48e NPO Bergerac '21
Hieronder volgt nog de stamboom van de aangeschafte kleinzoon "KLEINE MEIKE"
Ook de moeder van deze koppeling mag er wezen, nl een kleindochter van "SILKE"
"SILKE" is winnares van:
1e Nat Barcelona '20 (2e INT Barcelona '20)
3e INT Narbonne '16
137e Nat Perpignan '18
157e Nat Barcelona '18
190e Nat Barcelona '19
en is reeds Grootmoeder van 6e-12e-15e-24e-40e Nat Barcelona en 13e Nat Agen '19!
JUNI/JULI
Op bovenstaande foto een nachtkaars, illustratief voor het seizoen 2022. Ik schreef er de vorige keer al over toen de resultaten erg tegenvielen. Hierna hebben we een bezoek aan de specialist gebracht en de duiven laten onderzoeken. Conclusie: Coccidiose in de ontlasting. Uiteraard hebben we de duiven gekuurd met het meegeleverde medicijn en daarna hoopvol ingekorfd op St. Vincent. In mijn ogen de 4 beste duiven ingezet en hopelijk een navenante uitslag. Opnieuw gooiden de weergoden roet in het eten en Europa zuchtte onder hoge temperaturen. St. Vincent werd ingekort naar Bergerac/Libourne (1055 km) en vroeg in de ochtend gelost (07.15). Een erg zware editie is het geworden met grote verschillen en doorklokken op zondag! Op eigen hokken realiseerden wij onze beste uitslag tot nu toe. In het NIC behaalden 3 van de 4 duiven de prijzen: 3-13 en 18. 75% prijs is een prima prestatie. In het NPO concours behaalden we de klasseringen 110 en 207. Ook alle 4 de duiven zijn weer op de hokken teruggekeerd en we waren dan ook voorzichtig optimistisch over het vervolg van het seizoen. Helaas bleek dit maar een opleving van korte duur en op de daarop volgende dagfond vlucht werd opnieuw ondermaats gepresteerd met 2 staartprijsjes. Opgeven is (nog) geen optie en de volgende marathon vlucht Ruffec diende zich alweer aan. Ditmaal hadden de Afdeling/NPO beslist dat er ook een ochtendlossing aan het programma moest worden toegevoegd. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee alleen kenmerkte zich deze vlucht als een razendsnelle. Los om 07.15 met een ZZW wind betekent dat er op de dag van lossing duiven thuiskomen. En hoe! Het concours kon al vroeg in de avond gesloten worden en dan is het gewoon een verlengde dagfond vlucht. Het resultaat: 6 duiven mee en de eerste en de tweede geconstateerd net na het sluiten van het concours. Opnieuw teleurstellend en ten einde raad. Hulp is nu gezocht bij Aldert Hiemstra welke werkt met producten op natuurlijke basis. Hij constateerde een probleem met de luchtwegen en daar zijn we mee aan de slag gegaan.
Op dit moment van schrijven hebben we deze middelen een week in ons bezit en zijn er 7 duiven ingekorfd voor Marathon vlucht 4: Cahors (1071 km) en dagfond vlucht Vierzon (734 km). We zullen het nog een keer proberen en hopen daarmee dat het volgende stukje zonder de nachtkaars kan.
Is er dan ook nog iets positiefs te melden? Jazeker! Gelukkig zijn er andere liefhebbers welke wel hard met onze duiven vliegen. In de vorige blog schreef ik over de duivin van J. G. Wiering uit Veenhuizen. Opnieuw heeft deze duivin een prima prestatie behaald en wel op de snelle Ruffec. De 19-1197613 werd geconstateerd om 19.10 uur en behaalde daarmee de 151e NPO tegen 1276 duiven.
Als uitsmijter het wonderlijke verhaal van Pieter Kroodsma uit Lichtaard.
Pieter haalt al sinds jaar en dag duiven van onze hokken. Ieder jaar verhuizen er meerdere jongen naar Lichtaard en hij is daar tevreden en succesvol mee. Zo ook op de loodzware Bergerac 2022. Al om 04.42 piepte het constateersysteem in Lichtaard! Deze constatering bleek later goed te zijn voor de 2e Nationaal (geheel Nederland) tegen meer dan 12.000 duiven! Helaas is de duivin te laat gemeld door Pieter en het onvermijdelijke gebeurde: uit de uitslag. Wat een teleurstelling, maar wat een prestatie van deze duivin!
Hieronder de stamboom van de grootmoeder, de moeder en het verhaal wat Pieter op zijn facebook pagina heeft geschreven.
Vrij vertaald staat er:
Vanmorgen even alle losse papieren (stambomen) doorgenomen om uit te zoeken waar deze mooie duivin familie van is. Dat verklaart een hoop. De vader komt uit de V12-1024638, die in 2016 de 1e NIC (48e NPO) won op een loodzware St. Vincent. Deze duivin, net als de moeder, komt rechtstreeks van de hokken van de Gebr. Keekstra, Bornwird.
JUNI
Als je duiven zo thuiskomen dan is er iets flink misgegaan onderweg en is het seizoen zo goed als voorbij voor deze duif. Dit overkwam 3 van onze duiven vanaf Chimay, de 2e midfondvlucht. 2 duiven met diepe borstwonden en 1 ervaren duif met een gebroken poot. Social media stond vol met verontwaardigde berichten over de lossing vanuit Chimay. Het schijnt dat de lossing heeft plaatsgevonden vlakbij windmolens en dat er daardoor vele duiven gewond thuisgekomen zijn. Indien dit verhaal waar is dan is het een kwalijke zaak en hopelijk heeft de lossingsverantwoordelijke hiervan geleerd.
Ondertussen vordert het seizoen gestaag en zijn we inmiddels aangeland bij de vluchten vanuit België en Frankrijk. Vluchten waarbij onze duiven het verschil dienen te maken. Helaas is dat tot op heden (nog) niet gelukt. De eerste dagfondvlucht vanuit Sourdun leverde dan nog wel 11 prijsduiven op in het Samenspel (29 mee) maar daar zat geen echte uitschieter bij. Het afgelopen weekend stond dan de volgende krachtmeting op het programma: Limoges. Een marathonvlucht van ongeveer 900 kilometer. Een lossing op vrijdag om 12.30 met goed weer maar met een ONO wind en daardoor geen vroege aankomsten op zaterdag. 16 duiven van 2020 in de strijd met een, helaas voor ons, slechte afloop. Slechts 3 duiven behaalden prijs in het NIC, te beginnen met een 17e prijs tegen 141 duiven.
Het is altijd leuk om goed nieuws te brengen maar je moet ook zo eerlijk zijn om ook tegenvallende resultaten te benoemen en daar is hier zeker sprake van. Jammer, deze week uithuilen, onderzoek laten verrichten en maar weer verder gaan en hopen op betere tijden.
Gelukkig was daar dan wel een lichtpuntje op de vlucht vanuit Limoges: J.G. Wiering uit Veenhuizen behaalde een prachtige 14e plaats in Afdeling 10 tegen 920 duiven met een rechtstreeks "Keekstra". Een 100% Jellema duif uit een kleindochter van "KLEINE JADE" x kleinzoon "HILTON" (zie onderstaande foto).
Met een katerig gevoel sluiten we dan ook dit weekend af en ik hoop van harte op betere tijden...........................
APRIL/MEI
Het spel zit weer op de wagen!
De klok is nog wat stoffig maar de vluchten zijn weer begonnen en dus wordt er weer geconstateerd. De eerste trainingsvlucht werd meteen alweer geannuleerd omdat de weergoden roet in het eten gooiden. Een week later kon er dan daadwerkelijk ingekorfd worden voor een vlucht(je) vanuit Heino. De duiven kwamen voor deze eerste keer redelijk af. Helaas bereikten 3 late jongen van 2021 het hok niet en zijn tot op heden spoorloos. Vorig jaar hebben we een aantal late jongen gekweekt uit de betere vliegers maar om deze over te houden is een hele klus. In het najaar al enkele malen weggebracht wat al de nodige veren heeft gekost en nu dus op de eerste de beste krachtmeting ook alweer enkele verliezen. Gelukkig zijn er geen verliezen te melden de weken erna, op de eerste en tweede Vitesse vlucht vanuit Boxmeer en Weert. Het weer was uitstekend te noemen echter wel iedere week een pittige Oost/Noord Oosten wind. Dat er dan veel duiven via Noord Holland terug de provincie in komen bewijst onderstaande foto wel van een liefhebber uit Drachten.
Zoals op de foto te zien is niks geen rechte lijn naar huis maar een hele omweg via Noord Holland. Nu is dit een oudere, ervaren duif maar als we deze windrichting treffen op het jonge duiven programma dan zijn er veel jongeren die niet over het water durven.
Het programma ziet er verder als volgt uit: het komend weekend nogmaals een Vitesse vlucht vanuit Heusden-Zolder om daarna vervolgens 2x naar Chimay te gaan voor de start van de midfond. De week daarop moeten onze duiven klaar zijn voor het werk op de langere afstanden. eerst een dagfondvlucht voor de jaarlingen en de duiven welke bestemd zijn voor de klassieker vanuit St. Vincent gevolgd door de eerste Marathon vlucht vanuit Limoges. Erg benieuwd naar de resultaten op deze vluchten ieder jaar opnieuw natuurlijk. De eerste resultaten op de kortere afstanden zijn positief te noemen. Het prijspercentage is naar behoren wat altijd een teken is van een goede gezondheid. Kopprijzen zijn er niet maar is nu ook totaal nog niet aan de orde. De duiven passen nog steeds op hun kroost maar na het komende weekend worden de geslachten gescheiden en gaan we werken aan het regime van het weduwschap: 2x daags los op vaste tijden en "opvoeren" naar de wedvlucht in het weekend. Het is altijd weer spannend om te zien of de vorm aanwezig komt op de hokken. Meer daarover in het volgende verslag.
MAART 2022
Op bovenstaande foto de "oudste" jongen van het kweekhok in Dokkum. De kwekers zijn ergens halverwege februari bij elkaar gezet en uiteraard zijn er altijd koppels waar "iets mee aan de hand is". De buurvrouw is leuker of de nestbak rechtsboven is net iets gezelliger dan mijn eigen. maar na verloop van tijd , als de stofwolken opgetrokken zijn, komen de eieren toch vrij regelmatig. Deze keer waren alle eieren bevrucht en dat is altijd een goed teken. Tegenslagen waren er ook: 2 koppels die van de eieren afliepen na 10 en 15 dagen, en 1 ei niet uitgekomen (vorst?) en 1 jong welke niet goed opkwam. Bij een verlate prijsuitreiking van het samenspel NOF waren er toch ook verhalen van gerenommeerde liefhebbers waar de kweek mislukt was met veel onbevruchte eieren en slecht opgekomen jongen.
Ondertussen nadert het nieuwe vliegseizoen met rasse schreden. Het seizoen begint dit jaar 2 weken later dan normaal en je denkt dan dat je nog genoeg tijd hebt om de duiven op te leren. In de praktijk werkt dat toch altijd net iets anders omdat je het nog hartstikke druk hebt met je volledig baan en je ook nog je gezicht thuis moet laten zien. Duiven houden is natuurlijk niet het belangrijkste in het leven dat hebben we de afgelopen 2 jaar wel kunnen zien met alle Corona perikelen en ook nu is er veel onzekerheid betreffende de oorlog in Oekraïne waar vele onschuldige mensen het leven laten. Maar toch begint het bij alle liefhebbers weer te kriebelen en zullen de manden over 14 dagen weer flink gevuld zijn met, niet alleen, duiven maar ook hoop op vele goede uitslagen, teletekst vermeldingen en kampioenschappen.
Op eigen vlieghokken zal er dit jaar ook een verandering plaatsvinden. Er is de afgelopen 2 jaar geprobeerd om succesvol te worden met nestduiven en op een enkel succesje na is dat niet geworden waarop gehoopt was. Om toch met duivinnen te gaan vliegen is er besloten om 1 hok om te bouwen en te verdelen in 2 afdelingen. Dit jaar zal daar weduwschap met doffers EN duivinnen op gespeeld worden. Op de natour 2021 zijn er alvast een 15 tal duivinnen van 2020 ingespeeld waar er dus dit aankomende seizoen mee gevlogen zal worden op weduwschap. Ben benieuwd of deze stap succesvol gaat worden, ik laat het weten in het verloop van het seizoen.
FEBRUARI 2022
FRIESE TEGELTJESWIJSHEID, VRIJ VERTAALD VAN FRIES NAAR NEDERLANDS: PIEKER NIET HET KOMT TOCH ANDERS. HIER MOEST IK TOCH EVEN AAN DENKEN TOEN IK DE AFGELOPEN WEEK BEZIG WAS OM DE KWEKERS TE KOPPELEN. IN DE DONKERE MAANDEN BEN JE ALS LIEFHEBBER AL BEZIG OM DE KOPPELS, WELKE IN JOUW OGEN HET MEEST GESCHIKT ZIJN, BIJ ELKAAR TE ZETTEN. EN JA, OOK VERTAAL JE DEZE UITKOMSTEN DAN METEEN NAAR JE WEBSITE EN MAAKT DE PAGINA KWEEK 2022 VOL GOEDE MOED AAN. MAAR NET ALS BIJ MENSEN HEBBEN OOK DUIVEN NIET ALTIJD EEN VOORKEUR VOOR EEN PARTNER WELKE ZE KRIJGEN VOORGESCHOTELD DOOR DE BAAS. NATUURLIJK PROBEER JE ER EERST ALLES AAN TE DOEN OM DE KOPPELS, WELKE JIJ HEBT SAMENGESTELD, BIJ ELKAAR TE HOUDEN MAAR ALS DE BUURVROUW JE DAN AANLOKKELIJKER LIJKT DAN JE EIGEN PARTNER TSJA DAN IS ER GEEN HOUDEN MEER AAN. VANDAAR DAT DE PAGINA KWEEK 2022 NU AANGEPAST IS NAAR DE KOPPELS ZOALS ZE NU DAADWERKELIJK BIJ ELKAAR ZITTEN. KOPPEL 5 IS NOG STEEDS NIET GELUKT, GENOEG DAMES DIE KLEINZOON NEW RENA/JILL LEUK VINDEN MAAR MENEER WIL ZICH NOG NIET BINDEN.
EINDELIJK ZIJN OOK DE FOTO'S BINNEN VAN DE NIEUWE AANWINSTEN. HENK STORM IS DE FOTOGRAAF EN DIE WEET ER TOCH ALTIJD WEER IETS MOOIS VAN TE MAKEN. BEKIJK ZE MAAR EENS, ZE STAAN ONDER FOTO'S AANWEZIGE DOFFERS/DUIVINNEN. HIERONDER ALVAST EEN VOORPROEFJE:
DE VEILING WAAR IK IN DECEMBER OVER SPRAK IS INMIDDELS ACHTER DE RUG. DE VERKOCHTE DUIVEN HEBBEN INMIDDELS HUN NIEUWE HOKKEN BEREIKT EN, GETUIGE SOMMIGE FOTO'S EN BERICHTEN, ZIJN ZE OOK AL GEKOPPELD. HOPELIJK BEZORGEN ZE HUN NIEUWE BAAS DE SUCCESSEN WAAR HIJ VAN DROOMT.!
december
AAN HET EINDE VAN HET JAAR NOG EEN PAAR REGELS. HET JAAR 2021 KENMERKT ZICH NATUURLIJK (OPNIEUW) DOOR CORONA. MET NOG EEN REDELIJK "VRIJE" ZOMER ZIT HET LAND WEER COMPLEET OP SLOT EN KUNNEN ER GEEN BONNENVERKOPINGEN OF TENTOONSTELLINGEN PLAATSVINDEN HELAAS. ESSENTIEEL OF NIET ESSENTIEEL, BOOSTERPRIKKEN, MONDKAPJESPLIICHT EN ANDERHALVE METER MAATSCHAPPIJ ZIJN DE KRETEN WELKE WE DAGELIJKS MEEKRIJGEN UIT SOCIAL MEDIA. WE ZULLEN HET ERMEE MOETEN DOEN EN LATEN WE HOPEN OP BETERE TIJDEN!
BOVENSTAANDE FOTO IS VAN KOOP 1 VAN DE VEILING OP DUIVEN.NET STARTENDE OP 5 JANUARI. EEN JONG UIT KLEINDOCHTER "SILKE" WELKE NIET ALLEEN GEWELDIG HEEFT GEVLOGEN GETUIGE HAAR 1E NAT BARCELONA (2E INT) EN 3E INT NARBONNE IN 2016 MAAR STAAT NU OOK TE BOEK ALS GEWELDIGE KWEEKDUIVIN. ZIJ IS REEDS GROOTMOEDER VAN "NOUD " , " NORA", "ANOUK" WELKE GOED ZIJN VOOR:
6E NAT BARCELONA '21
12e NAT BARCELONA
15E NAT BARCELONA'20
24E NAT BARCELONA '20
40E NAT BARCELONA '20
NIET VOOR NIETS HEB IK 3 KLEINKINDEREN VAN TOPPER "NOUD" (6E NAT BARCELONA '21, 24E NAT BARCELONA '20) WETEN TE BEMACHTIGEN. VOLGENS MIJ IS DEZE DUIF DE BESTE BARCELONA DUIF OVER DE LAATSTE 2 JAAR.
GOED, EEN VEILING OP DUIVEN.NET. WAAROM VIA DEZE SITE? DEZE SITE RICHT ZICH VOORNAMELIJK OP LIEFHEBBERS BINNEN NEDERLAND EN DE EIGENAAR VRAAGT , VAN ALLE VEIINGSITES, DE MINSTE VERGOEDING. BOVENDIEN SCHIJNT DE AFHANDELING PRIMA IN ORDE TE ZIJN. TER VERGELIJKING HEB IK BEGIN SEPTEMBER 6 DUIVEN LATEN VEILEN VIA DE SITE VAN GPS. NU, 3 MAANDEN VERDER, HEB IK NA LANG AANDRINGEN HET GELD VAN 3 VAN DE 6 DUIVEN MOGEN ONTVANGEN MINUS 35% KOSTEN. DEZE SITE WORDT INTERNATIONAAL BEKEKEN EN DE MEESTE VAN DE 6 AANGEBODEN DUIVEN ZIJN DAN OOK VERKOCHT NAAR VERRE OORDEN. MAAR WAT HEB JE ERAAN ALS DE DUIVEN NIET WORDEN BETAALD? BEGIN JANUARI HOOP IK MET GPS TOT EEN OPLOSSING TE KOMEN.
REST MIJ JULLIE EEN GEZOND EN SPORTIEF 2022 TE WENSEN!
november
WE GAAN WEER RICHTING HET EINDE VAN HET JAAR EN DAAR HOREN WEER ALLERLEI VERKOPINGEN BIJ . OP BOVENSTAANDE FOTO'S AANDACHT VOOR DE VEILING VAN ONZE VERENIGING DE KUSTVLIEGERS, HOLWERD (LINKS). ONZE VERENIGING BESTAAT DIT JAAR 50 JAAR EN DAT HEBBEN WE GEVIERD MET EEN GEZELIIG SAMENZIJN MET DIVERSE GASTEN. DUIVENCOACH NICO DE JONG HEEFT DE HELE MIDDAG ZIJN HOOFD GEBROKEN OVER DE MOOISTE DUIVEN VAN DE VERENIGING. OOK WAREN ER LEDEN VAN DIVERSE ZUSTERVERENIGINGEN AANWEZIG WELKE ALLEN EEN PASSEND PRESENTJE MEENAMEN. HELAAS WAREN DE GROOTSTE AFWEZIGEN DITMAAL DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE AFDELING FRIESLAND EN DE UITGENODIGDE WETHOUDER VAN DE GEMEENTE NOARD EAST FRYSLAN. OOK EEN AFZEGGING WAS TE VEEL MOEITE, JAMMER.
EEN VEILING DUS OP DUIVEN.NET VANAF 15 DECEMBER EN ER ZIJN PRACHTIGE BONNEN BINNENGEHAALD DOOR DE LEDEN. ZOWEL VAN LIEFHEBBERS OP DE MARATHONVLUCHTEN ALS DE "SNELLE JONGENS" DUS VOOR ELK WAT WILS. RECHTS WORDT DE VEILING AANGEKONDIGD VAN EIGEN HOK, OOK OP DUIVEN.NET. DEZE VEILING LOOPT VAN 5 TM 19 JANUARI 2022 EN OMHELST 13 ZOMERJONGEN UIT DE JELLEMA KWEKERS. ZO ZIJN ER JONGEN UIT KLEINZOON "OMG430" , KLEINDOCHTER "KLEINE JADE" , KLEINDOCHTER "SILKE" , KLEINDOCHTER "NEW JADE 3" ENZ. DEZE JONGEN ZIJN KLAAR VOOR DE KWEEK. VAN HARTE AANBEVOLEN OM EENS EEN KIJKJE TE NEMEN OP BEIDE VEILINGEN.
ONZE DUIVEN ZIJN AL MOOI VER MET HET NIEUWE VERENKLEED. OOK KOMEN ZE IEDERE DAG NOG LOS EN DAT GAAT TOT NU TOE NOG REDELIJK GOED. ENKELE DUIVEN ZIJN VERLOREN AAN DE ROVERS MAAR HET IS RUSTIG EN DE DUIVEN ZIJN FLINK OP HUN HOEDE BIJ AANVALLEN VAN VALK OF HAVIK. DE ENTING TEGEN POKKEN EN PARATYPHUS ZIJN INMIDDELS OOK ACHTER DE RUG EN IN JANUARI VOLGT NOG DE VERPLICHTE PARAMIXO ENTING.
ZOALS BEKEND ZIJN ER NIEUWE AANWINSTEN OP HET KWEEKHOK EN ZIJN ER REEDS 4 DUIVEN VOORGESTELD. DE VOLGENDE IN DE REEKS IS EEN KLEINZOON "NEW RENA/JILL".
"NEW RENA" IS REEDS WINNAAR VAN DE VOLGENDE PRIJZEN:
7E NAT BARCELONA '20
46E NAT PAU '19
91E NAT MARSEILLE '19
346E NAT BARCELONA '21
EN "JILL" WINT DE VOLGENDE KOPPPRIJZEN:
2E INT PERPIGNAN '17
72E NAT BARCELONA '19
132E NAT BARCELONA '18
EN OOK DEZE DUIF KOMT WEER UIT RECHTSTREEKSE DUIVEN VAN HET HOK JELLEMA:
OOK DE VOLGENDE DUIVIN HEEFT ILLUSTERE VOOROUDERS EN IS INGETEELD NAAR "OMG430".
DEZE DUIF BEHOEFT VERDER GEEN INTRDUCTIE MEER WANT WAT DEZE KWEKER INMIDDELS HEEFT VOORTGEBRACHT AAN TOPVLIEGERS IS ONVOORSTELBAAR! HIJ IS REEDS (GROOT)VADER VAN:
"SILKE" "NOUD' "NORA" "JOYCE' "EVI" "YINTHE" 'ANNA" "RENA"
O.A. 1E, 6E, 8E, 10E, 24E, 40E, 157E, 190E NAT BARCELONA
3E INT NARBONNE '16
8E, 30E NAT AGEN JAARLINGEN
9E, 27E, 125E , 137E, 196E, NAT PERPIGNAN
6E INT, 14E, 80E NAT PAU
EN NOG VELE, VELE ANDERE KOPPRIJZEN OP DE MARATHONVLUCHTEN.
EIND DIT JAAR ZULLEN DE NIEUWE KOPPELS OP DE WEBSITE KOMEN ONDER DE NOEMER: KWEEK 2022.
OKTOBER
DUIVEN IN DE RUI MOGEN GRAAG IN BAD DAT IS DUIDELIJK TE ZIEN OP BOVENSTAANDE FOTO. HET VERENPAK MOET VERNIEUWD WORDEN EN ALLES WAT OUD EN VERSLETEN IS JEUKT. EEN BAD WORDT DAN OOK VEELVULDIG IN DE REN GEPLAATST EN DE DUIVEN MAKEN DAAR DAN OOK DANKBAAR GEBRUIK VAN. DEZE FOTO IS GEMAAKT IN DOKKUM WAAR DE JELLEMA KWEKERS GEHUISVEST ZIJN. ZOALS REEDS EERDER VERMELD ZIJN ER ENKELE NIEUWE AANWINSTEN AANGESCHAFT EN HET IS WEER ZOVER DAT IK GRAAG ENKELE NIEUWE DUIVEN WIL VOORSTELLEN. ALLEREERST EN MISSCHIEN WEL DE MEEST INTERESSANTE DUIF IN AANSCHAF EEN KLEINZOON VAN "NOUD' . "NOUD" IS DE NIEUWE TOPPER OP HET HOK VAN JELLEMA. IMMERS ALS JE IN 2020 DE 24E NATIONAAL BARCELONA WINT EN IN 2021 DE 6E NATIONAAL BARCELONA DAN BEHOOR JE TOCH ZEKER TOT EEN SELECT GROEPJE TOPDUIVEN. ALS "NOUD" HET KOMENDE JAAR OPNIEUW PRIJS WINT OP BARCELONA KAN HIJ ZOMAAR INEENS DE BESTE BARCELONA DUIF OVER 3 JAAR WORDEN. BOVENDIEN IS ZIJN VOLLE ZUSTER "NORA"WINNARES VAN DE 40E NATIONAAL BARCELONA 2020!
OOK DEZE BEIDE DUIVEN STAMMEN AF VAN DE BEKENDE LIJNEN "OMG430" EN "SILKE" , ZELF WINNARES VAN DE 1E NATIONAAL BARCELONA 2020. DAT DIT INMIDDELS BEKEND IS IN DEN LANDE BEWIJST ONDERSTAANDE FOTO VAN HET EINDE VAN DE VEILING VAN JELLEMA OP PIPA AFGELOPEN WEEK.
ZOON "NOUD"WAS DE DUURSTE IN DE VEILING MET EEN EINDBEDRAG VAN 6200 EURO. ZOALS GEZEGD ZIT ER NU EEN KLEINZOON VAN "NOUD" OP DE HOKKEN EN BEN DAAR ZEER CONTENT MEE.
OOK WEER UIT ZUIVERE JELLEMA DUIVEN.
DAT ZIJN TOCH EEN HELEBOEL KOPPRIJZEN ZO MET ELKAAR OP DE KONINGINNEVLUCHT VANUIT BARCELONA. IN DE STAMBOOM: 1E NATIONAAL MET "SILKE/2E NATIONAAL'MET 'SAAR'/6E EN 24E NATIONAAL "NOUD'/18E NATIONAAL "MARLY"/ 40E NATIONAAL "NORA" . BEN ERG BENIEUWD NAAR DE NAKWEEK UIT DEZE DOFFER.
OOK NIEUW IS EEN DUIVIN VERKREGEN VIA ERIK HOUTER VAN HET EILAND VLIELAND. DAT ER NOG LIEFHEBBERS ZIJN DIE NIET UIT ZIJN OP EEN GROOT GELDBEDRAG BEWIJST ERIK DOOR DEZE DUIVIN TE RUILEN MET EEN JONG UIT DE 3E NATIONAAL BRESSOLS/CAHORS 2021 VAN ONS HOK. DEZE MOOIE DUIVIN STAMT OOK AF VAN DUIVEN WELKE HUN SPOREN DUBBEL EN DWARS HEBBEN VERDIEND OP DE MARATHON VLUCHTEN. DE DUIVIN IS KLEINDOCHTER VAN "ROMEE" EN IS NU EEN VAN DE BELANGRIJKSTE LIJNEN OP DE HOKKEN VAN JELLEMA. "ROMEE" IS ZELF WINNARES VAN 3E NAT ORANGE '13/ 3E NAT BERGERAC '13 /3E NPO BRIVE '14/ 6E NPO AURILLAC '12 EN OLYMPIADE WINNAAR 2015 BOEDAPEST. "ROMEE' IS TEVENS MOEDER VAN "ROMAN" VADER VAN O.A. 6E EN 7E INT PAU, 8E NATIONAAL BARCELONA '18 EN 30E NATIONAAL MARSEILLE '16. TEVENS GROOTVADER VAN "NEW RENA" TOPPER MET O.A. EEN 7E NATIONAAL BARCELONA '20. AAN VADERSKANT EEN KLEINDOCHTER VAN "POWERLADY" (BENNO KASTELEIN) WINNARES VAN: 1E NATIONAAL PERIQUEUX '18 TEGEN 7308 DUIVEN EN EEN 6E NATIONAAL ST. VINCENT '19 TEGEN MAAR LIEFST 12067 DUIVEN.
EEN PRACHTIGE DUIVIN EN AANWINST VOOR HET KWEEKHOK!
SEPTEMBER
JA HOOR, EINDELIJK! HET SEIZOEN IS WEER AFGELOPEN. ALTIJD WEER BLIJ DAT HET WEER APRIL IS EN WE WEER KUNNEN BEGINNEN MET DE WEDVLUCHTEN MAAR OOK ALTIJD WEER BLIJ MET HET EINDE VAN HET SEIZOEN. DE AFGELOPEN 5 WEKEN HEBBEN WE ONS NOG BEZIGGEHOUDEN MET DE NATOUR VLUCHTEN. WE ZIJN HALVERWEGE AUGUSTUS BEGONNEN MET DEZE LAATSTE VLUCHTEN EN ZIJN DAAROP BEGONNEN MET 16 JAARLING DUIVINNEN EN 46 JONGEN. 16 JAARLING DUIVINNEN OP NEST OMDAT WE MET DEZE DUIVINNEN VOLGEND JAAR WILLEN SPELEN OP DE MARATHON VLUCHTEN. WE HEBBEN ENKELE JAREN HET NESTSPEL GEPROBEERD ONDER DE KNIE TE KRIJGEN MAAR DAT IS, OP EEN ENKEL SUCCESJE NA, NIET ECHT GELUKT. IN 2022 GAAN WE HET DAAROM EENS PROBEREN MET WEDUWDUIVINNEN EN DAAROM NU AL BEGINNEN MET ERVARING OPDOEN.
NA EERST EEN TRAININGSVLUCHT VANUIT HEINO EN DE DAAROPVOLGENDE WEEK NAAR DUIVEN NOG NIETS AAN HET HANDJE MAAR DAARNA KWAM DE VLUCHT VANUIT BEEK EN DONK. DIT BLEEK WEER EEN ONVERVALSTE RAMPVLUCHT MET OVERAL IN DE PROVINCIE ZWARE VERLIEZEN. OOK OP EIGEN HOK VELE VERLIEZEN HELAAS OOK AL ZIJN WE ER TEN OPZICHTE VAN ANDERE LIEFHEBBERS NOG REDELIJK GENADIG VAN AF GEKOMEN MET 19 ACHTERBLIJVERS. VELE LIEFHEBBERS HEBBEN HET NA DEZE VLUCHT VOOR GEZIEN GEHOUDEN MAAR WIJ ZIJN DOORGEGAAN MET SPELEN OOK AL OMDAT WIJ GEEN JONGEN SPELEN OP DE JONGE DUIVENVLUCHTEN EN DEZE ZULLEN TOCH ENIGE ERVARING MOETEN OPDOEN OM HET VOLGEND JAAR GOED MEE TE KUNNEN DOEN. DE RESTERENDE 2 VLUCHTEN ZIJN VERDER NOG GOED VERLOPEN EN HET DE TELLER STAAT AAN HET EINDE OP 12 DUIVINNEN EN 30 JONGEN. WE HEBBEN WEINIG JONGEN OVERGEHOUDEN DIT JAAR OOK OMDAT WE HALVERWEGE HET SEIZOEN GETROFFEN WERDEN DOOR EEN COLI UITBRAAK. VOOR NU IS HET NIET ANDERS EN DE DUIVEN KUNNEN NU DAN OOK LEKKER RUIEN EN UITRUSTEN VAN EEN TURBULENT SEIZOEN.
IS ER VERDER NOG NIEUWS? JAZEKER WEL. ER IS AFSCHEID GENOMEN VAN EEN AANTAL KWEKERS UIT DE JELLEMA STAL. DIT OMDAT WE ENKELE NIEUWE DUIVEN HEBBEN AANGESCHAFT WAAR WE VEEL VAN VERWACHTEN! IN DE KOMENDE HERFST EN WINTER MAANDEN ZAL IK DEZE NIEUWE KWEKERS UITGEBREID VOORSTELLEN EN WIL ALVAST BEGINNEN MET DE EERSTE 2 NIEUWE AANWINSTEN:
ALS EERSTE EEN UNIEKE DUIF NAMELIJK: "INTEELT OMG430"
"OMG430" IS TOPKWEKER EN REEDS (GROOT) VADER VAN "SILKE" , "JOYCE", "EVI" , "YINTHE" , "NOUD" , "NORA"
ONVOORSTELBAAR WAT DEZE DUIVEN ALLEMAAL WEL NIET HEBBEN GEWONNEN! HIERUIT EEN GREEP:
1E NAT BARCELONA '20/ 2E INT BARCELONA '20
3E INT NARBONNE '16
6E NAT BARCELONA '21
8E NAT AGEN '18
9E NAT PERPIGNAN '16
10E NAT BARCELONA '16
13E NAT MARSEILLE '16
14E NAT PAU '19
22E NAT MARSEILLE '19
24E NAT BARCELONA '20
40E NAT BARCELONA '20
ENZ ENZ TE VEEL OM OP TE NOEMEN.
DEZE DOFFER KOMT UIT 2 RECHTSTREEKSE JELLEMA DUIVEN GETUIGE ONDERSTAANDE FOTO'S:
WERKELIJK EEN UNIEKE AANKOOP WAAR IK ERG BLIJ MEE BEN.
DE VOLGENDE DIE IK WIL VOORSTELLEN IS DE "INTEELT SILKE" EEN JONGE DUIVIN WELKE IS INGETEELD NAAR DE TOP DUIVIN "SILKE" WINNARES VAN:
1E NAT BARCELONA 2020
2E INT BARCELONA 2020
3E INT NARBONNE 2016
137E NAT PERPIGNAN 2018
157E NAT MARSEILLE 2017
157E NAT BARCELONA 2018
190E NAT BARCELONA 2019
HELAAS IS DEZE TOPPER TEGELIJK MET NOG 19 ANDERE DUIVEN GESTOLEN UIT DE HOKKEN VAN JELLEMA.
HIER VOLGT DE STAMBOOM:
OOK NOG IN DE STAMBOOM DE "SUMERIAN FIGHTER" WINNAAR VAN DE 1E INT BARCELONA 2017 EN DE 13E NAT DAX IN 2014. ZEER CONTENT MET DEZE 2 NIEUWE AANWINSTEN EN IN TOTAAL ZIJN ER 8 NIEUWE DUIVEN AANGESCHAFT UIT TOPLIJNEN VAN HET HOK JELLEMA. DE REST VOLGT EEN ANDERE KEER.
AUGUSTUS
HET OUDE DUIVENSEIZOEN ZIT ER WEER OP. HET SEIZOEN WERD AFGESLOTEN MET DE KLASSIEKER VANUIT BERGERAC, ALTHANS DAT WAS DE BEDOELING. GEEN VERGUNNING OM DAAR TE MOGEN LOSSEN EN DUS MOEST ER WORDEN UITGEWEKEN NAAR LIBOURNE, 30 KILOMETER VERDER DAN OORSPRONKELIJK DE BEDOELING WAS. LOS OP VRIJDAG OM 14.00 UUR MET EEN MATIGE ZUIDWESTEN WIND IN FRANKRIJK EN EEN HARDE, STORMACHTIGE WIND IN NEDERLAND. NOU DAT HEBBEN WE GEWETEN! HONDERDEN NACHTELIJKE AANKOMSTEN IN GEHEEL NEDERLAND. AANKOMSTEN VAN VLAK NA MIDDERNACHT ZELFS! OOK IN HET NOORDEN VELE, VELE NACHTELIJKE AANKOMSTEN, DE EERSTE ZELFS AL OM 02.24 BIJ DE BEKENDE LIEFHEBBERS UIT ZUIDVEEN: DE GEBR. LIMBURG. UITERAARD IS DAN DAAR WEER DE DISCUSSIE OVER HET LOSSINGSTIJDSTIP EN DE NPO KOMT DAN MET DE VOLGENDE VERKLARING:
OP VERZOEK VAN DE MARATHONVLIEGERS IS HET BELEID VOOR DE MIDDAGLOSSINGEN VASTGESTELD. HIERIN STAAT ONDER ANDERE DAT DE DUIVEN VANAF VRIJDAG VAN 10.00 UUR TOT 15.00 UUR KUNNEN WORDEN GELOST. ER IS ZELFS TOEGEVOEGD DAT DE WINDRICHTING GEEN AANLEIDING MAG ZIJN OM VROEGER TE LOSSEN. WAT 10.00 UUR BETREFT: DEZE OPTIE MAG ALLEEN GEBRUIKT WORDEN BIJ EXTREEM HOGE TEMPERATUREN.
KOMENDE LEDENRAAD KAN ER UITERAARD IETS ANDERS WORDEN VASTGESTELD OF TOEGEVOEGD. WIJ MOETEN HET DOEN MET WAT WIJ ZELF VASTSTELLEN, DAT HOORT OOK BIJ EEN LANDELIJKE DUIVENSPORTBOND. ALDUS DE NPO, DISCUSSIE GESLOTEN.
HOE GING HET OP EIGEN HOK?
MATIG HELAAS. OM 5 UUR AL PRESENT BIJ DE HOKKEN OM OOK EEN NACHTVLIEGER TE VERWELKOMEN. 11 DUIVEN IN DE STRIJD OP VERSCHILLENDE STANDEN: WEDUWNAARS, OP BROEDEN EN DUIVEN OP JONGEN. FELLE BUIEN, DE DIKKE JAS AAN EN WACHTEN MAAR OP DE EERST AANKOMENDE. DAT DUURDE NOGAL LANG: OM 09.53 DE AANGEWEZEN WEDUWNAAR 18-1408849 OP DE KLEP, GOED VOOR DE 9E PLAATS IN HET NIC MAAR SLECHTS 288E IN NPO VERBAND TEGEN 2274 DUIVEN. DAARNA VOLGDEN DE DUIVEN ELKAAR SNEL OP EN WERDEN NOG DE KLASSERINGEN 17-38-52 EN 56 BEHAALD IN HET NIC. ALLES THUIS OP ZATERDAG EN DAT WAS VOOR HET EERST DIT SEIZOEN NA ALLE ZWARE VLUCHTEN.
OP DE FOTO'S BOVEN LINKS DE EINDSTAND IN HET NIC NA DE 6 MARATHONVLUCHTEN. STONDEN WE VOOR BERGERAC NOG OP GOUD OM MAAR EENS IN OLYMPISCHE TERMEN TE SPREKEN, NA BERGERAC IS DAT DUS BRONS GEWORDEN OP 1 PUNT VAN HET ZILVER. ERG ZUUR DUS VOORAL ALS JE HET VERGELIJKT MET DE FOTO RECHTS. HIER DE EINDSTAND IN HET RAYON WAARBIJ ER GEEN AFTREKVLUCHT GEKOZEN KAN WORDEN. DAAR HEBBEN WE RUIM 800 PUNTEN MEER DAN DE ONAANGEWEZEN KAMPIOEN IN HET NIC. DUIVENSPORT IN NEDERLAND IS EN BLIJFT TOCH EEN VREEMD VERHAAL.
OVER HET ALGEMEEN OVERHEERST TOCH EEN POSITIEF GEVOEL. DE LAAGSTE KLASSERING IN HET NIC TEGEN PRIMA MELKERS WAS EEN 9E PLAATS. OOK NOG EENS 2X OP TELETEKST! EN VOORAL OOK ZEER GOED GEVLOGEN OP DE DAGFOND. OP DEZE DISCILINE KOMEN WE MEESTAL VEEL TE KORT TEGEN DE SPECIALISTEN MAAR ALS 3 VAN DE 5 DAGFONDVLUCHTEN UITGESTELD WORDEN NAAR DE ZONDAG EN DAT DEZE VLUCHTEN OOK NOG EENS EEN ZWAAR EN ONREGELMATIG VERLOOP HEBBEN DAN MAKEN DE OVERNACHTERS ZEKER EEN KANS.
2E HOK ONAANGEWEZEN IN DE VERENIGING, 1E AANGEWEZEN EN DE EERSTE 3 DUIFKAMPIOENEN IS EEN PRIMA RESULTAAT. MAAR ZELFS IN DE FRIESE FONDCLUB WERD KNAP GEPRESTEERD MET EEN 8E PLAATS AANGEWEZEN (15E ONAANGEWEZEN) IN DISTRICT WEST. DE 20-1037853 IS DAAR DE 10E DUIFKAMPIOEN, EEN PRACHTIGE PRESTATIE MET 5X PRIJS.
IN DE FRIESE FOND CLUB IS DE KLASSERING OP DE OVERNACHT: 7E ONAANGEWEZEN EN 13E AANGEWEZEN.
IN HET STERKE NOF (NIC'S HOLWERD,DRACHTEN,DAMWOUDE) 8E ON/9E AANGEW/6E KEIZERGENERAAL.
DE OUDE DUIVEN MOGEN NOG EEN RONDE JONGEN GROOTBRENGEN WAARBIJ ER ENKELE VOOR EIGEN GEBRUIK ZULLEN WORDEN ACHTERGEHOUDEN EN WAARBIJ ER OOK NOG ENKELE LATE JONGEN ZULLEN WORDEN VERKOCHT.
.
DE AANDACHT WORDT NU VERLEGD NAAR DE JONGEN WELKE OP 13 AUGUSTUS EEN BEGIN MAKEN MET HUN CARRIERE ALS POSTDUIF. AL ENKELE MALEN ZIJN DE KORVEN AL INGELADEN VOOR DE TRAININGSVLUCHTEN. WE BEGINNEN MEESTAL OP 15 KM WAT GEVOLGD WORDT DOOR EEN LOSSING OP 25 KM OM DAARNA NAAR 40 KM TE GAAN. WIJ DOEN NIET AAN VERDUISTEREN DUS DE VEREN VLIEGEN INMIDDELS IN HET ROND. IK HOOP OP WEINIG VERLIEZEN BIJ DE JONGEN ZODAT WE VOLGEND JAAR WEER HOOPVOL AAN HET NIEUWE SEIZOEN MOGEN BEGINNEN.
JULI
SCHREEF IK BIJ MIJN VERHAAL OVER ST VINCENT NOG DAT IK OOIT NOG EEENS HOOPTE OP EEN NATIONALE OVERWINNING EN PROMPT LUKT HET BIJNA OOK NOG OP DE VLUCHT BRESSOLS (CAHORS)! ZOALS OP BOVENSTAANDE FOTO'S TE ZIEN IS EEN ZEER VROEGE DUIF OP, ZOWEL, NPO ALS SECTOR 4 NIVEAU. ER WAS SLECHTS 1 DUIF GEMELD OP DE MELDSITE VAN BLAUWBAND EN HADDEN DAN OOK NOG NIET DE VERWACHTING DAT ER EEN DUIF KON ARRIVEREN. WEL VIELEN DE EERSTE DUIVEN VAN DE TRAININGSVLUCHT VANUIT HEINO EN PLOTS VIEL ER EEN RODE WEDUWNAAR DAAR TUSSEN OP DE KLEP. METEEN IN DE GATEN DAT DIT ER EENTJE WAS VAN BRESSOLS EN OOK HET BESEF DAT HET EEN ERG VROEGE DUIF IN HET CONCOURS WAS. NA MELDING DUS DE 2E NPO EN 3E NATIONAAL (S4). BOVENDIEN VLIEGT DE RODE "73" EEN 1E PRIJS IN ZONE 4 VAN DE NOORDELIJKE UNIE (11E GEHELE NU TEGEN 4667 DUIVEN). EN ALS JE EEN 1E IN DE ZONE NU VLIEGT KRIJG JE DUS BEZOEK VAN DE RAZENDE REPORTER KLAAS BUWALDA. HIJ SCHREEF HET VOLGENDE STUKJE NAAR AANLEIDING VAN DE OVERWINNING:
EEN MOOI SUCCES, DAT IS NATUURLIJK WAAR JE ALS LIEFHEBBER HET ALLEMAAL VOOR DOET! NOG EVEN VERDER OVER DE "RODE 73". EEN 2 JARIGE WEDUWNAAR WELKE OP LIMOGES ZIJN EERSTE OVERNACHTING VOOR DE KIEZEN KREEG. OOK HIER BEHAALDE HIJ PRIJS EN WEL EEN 358E NPO TEGEN 1392 DUIVEN. DESTIJDS HEEFT HIJ BIJ THUISKOMST WEL EEN KWARTIER OP HET DAK GEZETEN ZO KAPOT WAS DE DOFFER TOEN. MAAR NU ZO FRIS ALS EEN HOENTJE BIJ THUISKOMST GETUIGE ONDERSTAANDE FOTO.
ZOALS AL ONZE DUIVEN IS OOK DE "73" VAN HET RAS JELLEMA EN HEEFT HEEL WAT ILLUSTERE NAMEN IN DE STAMBOOM. NATUURLIJK IS DAT NIET EEN GARANTIE OP SUCCES MAAR KWEKEN UIT GOEDE VOOROUDERS IS EEN EERSTE VEREISTE OM TOT GOEDE RESULTATEN TE KOMEN.
NET BEKOMEN VAN DEZE OVERWINNIG WAS DAAR EEN WEEK LATER DE VOLGENDE MARATHON VLUCHT ALWEER. DAX WAS DITMAAL HET STATION WAAR DE DUIVEN HEEN WERDEN GEBRACHT. 1185 KM DE AFSTAND NAAR BORNWIRD EN GELOST OM 12.00 UUR MET GOED ZOMERWEER EN EEN KALME NOORDENWIND, DRAAIEND NAAR ZUID OP ZATERDAG IN NEDERLAND. ZOU HET DAN EINDELIJK EENS EEN REGULIERE VLUCHT WORDEN MET EEN REGELMATIG VERLOOP EN, BELANGRIJK, GEEN VERLIEZEN? VOLMONDIG KAN IK DAAR JA OP ZEGGEN EN OOK NU WERDEN WE VERRAST MET, ZELFS, 2 VROEGE DUIVEN! NA VERLEDEN WEEK OPNIEUW OP TELETEKST:
2 DUIVEN TEGELIJKTIJD VAN 1185 KM IS TOCH UNIEK. HEBBEN ZE GEZAMENLIJK DE LANGE WEG AFGELEGD? WE ZULLEN HET NOOIT WETEN MAAR FANTASTICH IS HET WEL. DE EERST AANKOMENDE IS EEN VOLLE BROER VAN 'MR BLUE SKY" WELKE AL IN 2018 EEN 5E TT NOTERING BEHAALDE OP CAHORS. GEMIST OP ST VINCENT WAS HET DITMAAL WEL RAAK MET EEN 9E NPO ALS GEVOLG. NIET EERSTE IN HET NIC, DAT WAS RONNIE LEUSINK MET EEN DUIF DIE DE 3E NPO VLIEGT. UITSTEKENDE RESULTATEN VOOR HET NIC IN HOLWERD MET 3X TELETEKST. HET VERLOOP VERDER IS ZONDERMEER OOK GOED TE NOEMEN. MET 8 DUIVEN MEE BEHAALDEN WE 4 PRIJZEN IN HET NIC (2-3-15-16) EN TEVENS 4 PRIJZEN IN NPO VERBAND. OP ZATERDAG 6 VAN DE 8 DUIVEN THUIS DUS INDERDAAD EEN REGELMATIG VERLOOP.
OOK NUMMER 2 (10E NPO) IS EEN OUDE ROT. HET GAAT HIER OM DE 17-1595043. NOOIT VROEG OP DE "SNELLERE" MARATHONVLUCHTEN MAAR OP DE ECHTE ZWARE EN VERRE VLUCHTEN GEREGELD OP ZIJN POST.
WAT OPVALT DAT BEIDE DUIVEN ALS GROOTMOEDER DE "SAFFIER" DUIVIN HEBBEN. VELE GOEDE DUIVEN HEBBEN WIJ AL GEKWEEKT UIT DEZE DUIVIN. OOK DE DUIF VAN CHRIS WANROOIJ (LEES HET VORIGE VERSLAG) EN BIJ EEN DUITSE LIEFHEBBER, EVENALS EEN LIEFHEBBER UIT BAARN ZIJN SUCCESVOL GEWEEST MET (KLEIN)KINDEREN UIT DEZE DUIVIN. DE KOMENDE JAREN MAAR ZUINIG OP ZIJN DAAR ZIJ AL 8 JAAR OUD IS.
DE DUIVEN ZIJN DUS IN VORM EN DAN IS HET VOOR EEN DUIVENLIEFHEBBER EEN FEESTJE. OOK DE 2 VORIGE DAGFONDVLUCHTEN BEHAALDEN WE 2X EEN 1E PRIJS IN DE VERENIGING RESULTEREND IN EEN 2E EN 3E PRIJS IN SAMENSPEL B. GOEDE REULTATEN OP DE VLUCHTEN MAAR OOK HEBBEN WE TE MAKEN GEHAD MET DE GEVREESDE ZIEKTE COLI BIJ DE JONGE DUIVEN. HET HEEFT WEER SLACHTOFFERS GEKOST EN DAT IS DAN DE KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE. WE HEBBEN GELUKKIG NOG EEN 5 TAL WEKEN OM DEZE JONGEN KLAAR TE STOMEN VOOR DE NATOUR.
VOOR DE OUDEN KOMT ER BINNENKORT EEN EINDE AAN MET NOG BERGERAC VOOR DE OVERNACHTERS EN BOURGES VOOR DE DAGFOND DUIVEN. HOPELIJK BLIJFT DE VORM NOG EVEN AANWEZIG.............
JUNI
INMIDDELS VORDERT HET VLIEGPROGRAMMA GESTAAG EN ZIJN ER AL WEER ALLERLEI WETENSWAARDIGHEDEN TE VERTELLEN. BEGIN JUNI INKORVEN VOOR DE 2E DAGFONDVLUCHT VANUIT SENS. OP DE DAGFOND SPELEN WE VEELAL DE JAARLINGEN EN OOK NU WAREN ER VAN DE 26 INGEKORFDE DUIVEN ER 23 DOFFERS VAN HET JAAR 2020. DE WEERSVOORSPELLINGEN ZAGEN ER NIET AL TE BEST UIT EN, NET ALS DE EERSTE DAGFONDVLUCHT, WERD ER OPNIEUW BESLOTEN OM DE VLUCHT UIT TE STELLEN NAAR DE ZONDAG. OOK OP DEZE DAG WAS HET, OP Z'N ZACHTST GEZEGD EEN DISCUTABELE LOSSING WAARBIJ DE CONVOYEUR AANGAF DAT HET NIET MOGELIJK WAS OM TE LOSSEN MAAR HELAAS WERD DEZE OVERRULED DOOR DE LEIDING VAN DE AFDELINGEN 10 EN 11. LOS DUS EN DE CONVOYEUR KREEG HELAAS GELIJK EN VELE, VELE DUIVEN WISTEN HET HOK NIET TE BEREIKEN OP DEZELFDE DAG. HIER KWAMEN ER 4 DUIVEN DOOR DUS OP MAANDAG DOORKLOKKEN. OP ZONDAG DUS 4 DUIVEN THUIS EN OP MAANDAG 12 DUIVEN, EN 10 NOG ONDERWEG. OP MOMENT VAN SCHRIJVEN ZIJN ER NA DAGEN EN WEKEN NOG 2 GEARRIVEERD EN BLIJFT DE TELLER OP 18/26 STEKEN. EEN FLINKE DOMPER EN VEEL BESCHULDIGINGEN HEEN EN WEER OP SOCIAL MEDIA. ER WERD ZELFS AANDACHT BESTEED IN DE NOORDELIJKE PERS EN DAT SOORT NEGATIEVE AANDACHT IS NIET BEVORDERLIJK VOOR DE TOEKOMST VAN DE DUIVENSPORT. 9 PRIJZEN IN VERENIGING EN SAMENSPEL TE BEGINNEN MET DE 3E PRIJS VAN 170 DUIVEN. EEN WEEK LATER IS DAAR DAN DE KONINGINNEVLUCHT ALWEER, NATUURLIJK VANUIT ST VINCENT. EN, HET WORDT VERVELEND, OPNIEUW IS DIT OOK EEN ZEER ZWARE VLUCHT GEWORDEN. LAAGHANGENDE BEWOLKING, MIST EN MOTREGEN IN BELGIE ZORGDEN VOOR EEN ONREGELMATIG VERLOOP. 9 DUIVEN VAN 3 JAAR EN OUDER IN HET STRIJDPERK MOESTEN DE EER VERDEDIGEN EN DAT LUKTE HEEL BEHOORLIJK. WEL WACHTEN TOT ZATERDAGAVOND 19.48 UUR MAAR DAT WAS DAN OOK GOED VOOR EEN 3E PRIJS IN HET NIC TEGEN 56 DUIVEN. IN GROTER VERBAND EEN PRIMA 43E PLAATS NPO EN NATIONAAL DE 80E PRIJS TEGEN 917 DUIVEN. OP DE FOTO HIERONDER DE EERSTAANKOMENDE DE 18-1396150.
EEN DOFFER OP WEDUWSCHAP EN IN 2018 GEBOREN DMV SAMENKWEEK MET SIMON IJNSEN VAN AMELAND. SIMON LEVERDE DE DOFFER EN WIJ HADDEN DAARVOOR EEN DUIVIN BESTEMD DIE VERKREGEN WAS VIA DE SYMPATHIEKE LIEFHEBBERS UIT LICHTENVOORDE: DE COMB. J. LANSIINK & ZN. HET VERHAAL WORDT ECHTER NOG MOOIER ALS SIMON ZELF 15 MINUTEN LATER OOK EEN DUIF KLOKT VAN ST VINCENT WELKE EEN VOLLE BROER IS VAN DE "150" WAT EEN TOEVAL! DE DOFFER IS VAN HET RAS JELLEMA EN DE STAMBOOM VOLGT HIERONDER.
OP ZATERDAG VOLGDEN ER NOG 2 DUIVEN, GOED VOOR DE 10E EN 12E PRIJS IN HET NIC. OP ZONDAG GEEN VROEGE AANKOMSTEN WAT DE ZWAARTE VAN DE VLUCHT ALLEEN MAAR ONDERSTREEPT. OM 09.32 EN 13.27 DE NUMMERS 4 EN 5 GOED VOOR DE MOOIE SERIE 43-84-90-149 EN 170E NPO.
OOK ERG LEUK OM TE VERMELDEN DE VOLGENDE RECENSIE OP DEZELFDE VLUCHT: BIJ CHRIS WANROOIJ UIT ALMERE WINT EEN DUIF GEKWEEKT IN DOKKUM DE VOLGENDE TOP KLASSERING:
1E IN DE REGIO, 1E FONDCLUB EN 12E NPOAFD 7! MET ONDERSTAANDE DUIF:
CHRIS KREEG ZELFS EEN HEUSE REPORTAGE IN HET PLAATSELIJK DAGBLAD:
HET IS ALTIJD MOOI DAT ER LIEFHEBBERS PRIMA RESULTATEN BEHALEN MET DUIVEN DIE IN DOKKUM GEKWEEKT ZIJN EN OOK DAT CHRIS ZO SPORTIEF IS OM ONS DAARVOOR DE CREDITS TE GEVEN!
MAAR WE ZIJN ER NOG NIET WANT EEN WEEK LATER KOMT HET VOLGENDE MARATHON WEEKEND ER AL WEER AAN. PERIQUEUX (982 KM) EN LORRIS (653 KM) STONDEN OP DE ROL. WAREN DE HOKKEN AL FLINK INGEKROMPEN NA DE AFGELOPEN WEKEN DAN HIELPEN DEZE 2 FRANSE VLUCHTEN NIET AAN EEN VERBETERING. PERIQUEUX KENMERKTE ZICH DOOR VELE VROEGE, NACHTELIJKE AANKOMSTEN WAT EROP DUIDDE DAT HET EEN "GEMAKKELIJKE" VLUCHT ZOU WORDEN. NIETS WAS ECHTER MINDER WAAR WANT NA DEZE VROEGE AANKOMSTEN STOKTE HET BEHOORLIJK EN SLOOT HET CONCOURS PAS LAAT IN DE OCHTEND. DITMAAL GEEN ECHT VROEGE AANKOMSTEN OP EIGEN HOK MAAR WEL WEER EEN GOEDE KLASSERING VOOR DE 18-1408828. NA LIMOGES OOK NU WEER ALS EERSTE TERUG IN BORNWIRD OM 08.11. HET RESULTAAT: 9E IN HET NIC EN 122E NPO TEGEN 1359 DUIVEN. BINNEN HET UUR VOLGDEN ER NOG 3 DUIVEN EN OOK DE NUMMER 5 BEHAALDE NOG PRIJS IN HET NIC: 9-14-16-21-37 TEGEN 145 DUIVEN.
TOCH WEER 5 ACHTERBLIJVERS VAN DE 14 INGEKORFDE DUIVEN EN WAT OOK OPVALT: DE EERSTE 4 DUIVEN WAREN ALLE WEDUWNAARS TERWIJL DE NESTDUIVEN ER GOED OPSTONDEN. WIE ER VERSTAND VAN HEEFT MAG HET ZEGGEN. IN HETZELFDE WEEKEND NOG LORRIS ZOALS AANGEGEVEN. 17 DOFFERS MEE MET ZWAARBEWOLKT WEER EN BUIEN OP DE VLIEGLIJN. 10 DUIVEN BEREIKTEN HET THUISFRONT OP ZATERDAG EN OM 17.00 WERD PAS DE 1E DUIF VAN HET HOK GEKLOKT NA OM 07.15 TE ZIJN LOSGELATEN IN MIDDEN FRANKRIJK. 1-8-9-11 IN DE VERENIGING TOEN BROER BESLOOT OM DE KLOK AF TE SLAAN VAN PERIQUEUX MET OOK DAARIN DE DUIVEN VAN LORRIS. NU DUS MAAR 4X PRIJS TERWIJL ER NOG 4 OP DE UITSLAG HADDEN KUNNEN STAAN. OOK HIER NOG 5 ACHTERBLIJVERS EN HET WORDT NU TOCH SERIEUS OM NA TE DENKEN OVER DEELNAME AAN DE REST VAN DE VLUCHTEN. IMMERS FRIESLAND HEEFT, NAAR MIJN MENING, EEN ZEER ZWAAR PROGRAMMA MET 6 KRAKERS VAN VLUCHTEN. ST VINCENT IS 1200 KM, DAX IS 1187 KM EN BRESSOLS IS 1097 KM. DAARNAAST IS ER NOG LIMOGES 895 KM. PERIQUEUX 982 KM EN BERGERAC 1023 KM. BOVENDIEN IS DE VOLGORDE VAN DEZE MARATHON VLUCHTEN MIJ EEN DOORN IN HET OOG. NA LIMOGES VOLGT METEEN DE LANGSTE VLUCHT (ST VINCENT) EN IS DAX QUA AANTAL KILOMETERS VERGELIJKBAAR. WAAROM NIET EEN LOGISCHE OPBOUW VAN LIMOGES-PERIQUEUX-BERGERAC-BRESSOLS OF CAHORS-ST VINCENT MET ALS AFSLUITER RUFFEC VOOR DE JAARLINGEN. WAT IS DE TOEGEVOEGDE WAARDE ALS ER OP ST VINCENT 500 DUIVEN IN HET NPO CONCOURS STAAN EN LATER OP DAX 300 A 400 DUIVEN? OM REDELIJKE CONCOURSEN TE VERKRIJGEN IS HET MIJNS INZIENS BETER OM RUSTIG OP TE BOUWEN NAAR ST VINCENT. DAX KAN EN MOET ER MISSCHIEN WEL AF. IK SNAP OOK WEL DAT OOK HIER DE BESTE STUURLUI AAN WAL STAAN MAAR IK WIL TOCH GRAAG MIJN MENING VENTILEREN EN ZAL HIEROVER TOCH EENS EEN VOORSTEL INDIENEN BIJ DE FRIESE FONDCLUB, NIET GESCHOTEN IS ALTIJD MIS.
TOT DE VOLGENDE
MEI/JUNI 2021
OP DE FOTO DE WEDUWNAAR 18-1408828. HIJ ARRIVEERDE AFGELOPEN ZATERDAG OM 12.32 VAN EEN PITTIGE LIMOGES EN DAT WAS GOED VOOR EEN 3E PLEK IN HET NIC. OOK IN GROTER VERBAND EEN PRIMA PRIJS: 41E NPO TEGEN 1392 MEDESTRIJDERS. EEN PRIMA START DUS VAN HET OVERNACHTSEIZOEN. OP LIMOGES WERDEN ER 11 DUIVEN INGEKORFD, TE WETEN 4 WEDUWNAARS EN 8 NESTDUIVEN OP ONGEVEER 10 DAGEN BROEDEN. DE 3 DUIVINNEN DEDEN HET ZEER BEHOORLIJK EN WERDEN ALS 2E EN 3E AFGEVLAGD OP EIGEN HOK EN BEHAALDEN IN HET NIC NOG ZEER VERDIENSTELIJKE PRIJZEN: 10E EN19E TEGEN 177 DUIVEN. IN TOTAAL 7 PRIJZEN IN HET NIC, ERG TEVREDEN. OP ZATERDAG 7 THUIS EN ZONDAG NOG EENTJE, HELAAS ZIJN DE LAATSTE 3 NOG ONDERWEG.
DE "28" IS EEN ZOON VAN MR. LIMOGES EN HIJ DEED ZIJN NAAM EER AAN DOOR 3 JAAR OP RIJ VROEGE PRIJZEN TE PAKKEN OP DEZE VLUCHT. DE "28" HEEFT DUS EEN AARDJE NAAR ZIJN VAADJE WANT OOK VERLEDEN JAAR VLOOG HIJ PRIJS VANUIT LIMOGES.
DE WEEK ERVOOR KON ER OOK AL INGEKORFD WORDEN VOOR EEN VLUCHT VANUIT FRANKRIJK. SOURDUN WAS DE LOSPLAATS VAN DE DUIVEN DIE BESTEMD ZIJN VOOR DE DAGFOND. OOK DE KANSHEBBERS VOOR ST. VINCENT WORDEN ALTIJD OP DEZE EERSTE DAGFONDVLUCHT INGEKORFD. ZO KUNNEN ZE WEER EVEN WENNEN AAN DE MEERDERE NACHTEN MAND EN DE WAT GROTERE AFSTAND. DE MEERDERE NACHTEN MAND LUKTE DEZE KEER UITSTEKEND DAAR ER WERD UITGEWEKEN NAAR DE ZONDAG. OP ZATERDAG BLEEK HET NIET MOGELIJK OM DE DUIVEN FATSOENLIJK THUIS TE KRIJGEN. ZONDAG DUS, OOK NU GEEN ECHT "DUIVENWEER" MAAR OM 08.00 GINGEN DE KORVEN TOCH OPEN EN TOGEN DE DUIVEN HUISWAARTS (563 KM). DITMAAL GEEN VROEGE PRIJS: 41E IN DE VERENIGING TEGEN 238 DUIVEN. GELUKKIG KWAMEN DE DUIVEN ZEER REGELMATIG THUIS EN WERDEN ER TOCH 17 PRIJZEN BEHAALD IN HET SAMENSPEL.VAN DEZE PRIJSDUIVEN WAREN ER SLECHTS EEN HANDJEVOL JAARLINGEN BIJ. IN HUN GEBOORTEJAAR 4X MEE OP DE KORTE NATOURVLUCHTEN EN DIT JAAR OOK VOORNAMELIJK KORTE VLUCHTEN MET SLECHTS 1 NACHT MAND IS VOLGENS MIJ DE VERKLARING DAT DE JAARLINGEN WAT MINDER AFKWAMEN DAN HUN OUDERE HOKGENOTEN. GELUKKIG WAREN ER GEEN VERLIEZEN TE MELDEN, EN DAT IS ALTIJD GOED!
AANKOMENDE DINSDAG INKORVEN VOOR ST. VINCENT. IN 2000 NATIONAAL OVERWINNAAR (S4) WAT EEN BELEVENIS WAS DAT TOEN! DE MUSSEN VIELEN DOOD VAN HET DAK. WARM MET OOSTEN WIND EN LOEIZWAAR. MISSCHIEN MOGEN WE HET OOIT NOG EENS BELEVEN?
Mei 2021
KOUD EN NAT WAS DE MAAND APRIL VOLGENS DE METEOROLOGEN EN DAAR WAS GEEN WOORD VAN GELOGEN. DE 2E VITESSE VLUCHT WERD REEDS EERDER AFGELAST OM DE SLECHTE VOORSPELLINGEN EN OOK NU AFGELOPEN ZATERDAG DE 2E MIDFONDVLUCHT VANUIT CHIMAY. NOG NOOIT EERDER ZIJN ER BIJ MIJN WETEN ZO VROEG IN HET SEIZOEN AL 2 VLUCHTEN AFGELAST.
OOK DE 1E MIDFOND VANUIT CHIMAY WAS UITERST TWIJFELACHTIG OF DEZE DOOR KON GAAN. DE VOORSPELLINGEN WAREN ANDERMAAL SLECHT EN DE ENIGE MOGELIJKHEID OM TE LOSSEN WAS VROEG IN DE OCHTEND. GELUKKIG LUKTE DIT OOK EN OM 07.15 WERDEN DE FRIESE DUIVEN GEZAMENLIJK GELOST MET DE GRONINGER BUREN.,EEN GROOT CONCOURS VAN MAAR LIEFST 40.000 DUIVEN! HET COCOURS OP ZICH VERLIEP MOEIZAAM EN ER ONTBRAKEN ER S'AVONDS NOGAL WAT DUIVEN OP DE HOKKEN. OP EIGEN HOK OP ZATERDAG NOG 10 TE GAAN MAAR GELUKKIG KEERDEN ER ZONDAG 6 EN MAANDAG NOG 2 TERUG ZODAT DE VERLIEZEN BEPERKT BLEVEN. EEN VOORDEEL VAN ZULKE VLUCHTEN IS DAT DE FONDVLIEGERS GEWOON MEE KUNNEN DOEN MET DE SNELLE JONGENS GETUIGE DE 6E PLAATS IN DE VERENIGING TEGEN 665 DUIVEN EN 25 PRIJSDUIVEN IN GROOT VERBAND.
HOE GAAT HET MET BROER? IS DE VRAAG DIE MIJ DE AFGELOPEN TIJD VEEL IS GESTELD. NOU MET BROER GAAT HET ZEKER DE GOEDE KANT OP. NA EEN VERBLIJF VAN 2 WEKEN IN HET MCL TE LEEUWARDEN EN EEN DIKKE WEEK IN REVALIDATIACENTRUM LYNDENSTEYN TE BEETSTERZWAAG IS HIJ GELUKKIG WEER THUIS WAAR HIJ VERDER KAN REVALIDEREN. HIJ IS ER "" PRIMA VANAF GEKOMEN" ZOALS MEN DAT NOEMT. ZIJN SPRAAK IS 100% EVENALS ZIJN FYSIEK EN GEHEUGEN, HET ENIGE WAT NOGAL WRINGT IS HET GEBREKKIGE ZICHT AAN DE LINKERKANT. AUTORIJDEN ZIT ER DUS VOORLOPIG NIET IN. HET IS EVEN PASSEN EN METEN SOMS MET INKORVEN EN KLOKAFSLAAN DAAR IK NIET ALTIJD AANWEZIG BEN IVM MIJN PLOEGENDIENSTEN MAAR DAT IS, IN DIT GEVAL, SLECHTS BIJZAAK NATUURLIJK. GEZONDHEID STAAT ALTIJD CENTRAAL.
DE JONGEN ZIJN DEZE WEEK OOK WEER GESPEEND EN OVERGEBRACHT NAAR HET HOK WAAR ZE LATER DIT JAAR GAAN DEELNEMEN AAN DE VLUCHTEN. OOK ZIJN DE BONNENKOPERS WEER GEWEEST EN HEBBEN HUN NIEUWE AANWINSTEN WEER MEEGENOMEN. BAFLO, VARSSELDER, 'T HARDE OVERAL KWAMEN ZE WEER VANDAAN EN SOMMIGEN KONDEN BORNWIRD NIET VINDEN. EEN LIEFHEBBER MAAKTE HET ZELFS ZO BONT DAT DE AFSPRAAK OM 11.30 EERST OM 13.00 EEN VERVOLG KREEG. VANUIT DE ACHTERHOEK WAS MEN VIA HARLINGEN NAAR BORNWIRD GEREDEN! TSJA, HET IS MOEILIJK VINDEN ZONDER TOM TOM.
KOMENDE WEKEN GAAT HET RICHTING FRANKRIJK EN WE ZIJN ERG BENIEUWD WAT HET ONS DIT JAAR WEER GAAT BRENGEN. WORDT VERVOLGD.
MAART/APRIL 2021
JAZEKER HET NIEUWE SEIZOEN IS WEER BEGONNEN. AFGELOPEN ZATERDAG ZIJN DE KORVEN WEER GEOPEND EN ZIJN DE DUIVEN GELOST VOOR HUN EERSTE (TRAININGS) VLUCHT VANUIT HEINO. OOK NU WAS HET WEER SPANNEND OF HET SEIZOEN TIJDIG KON BEGINNEN IVM ALLE CORONA PERIKELEN. GELUKKIG KWAM ER GROEN LICHT EN ZIJN ER DOOR ENKELE AANPASSINGEN IN HET VERVOER DE DUIVEN WEER TIJDIG NAAR DE LOSSINGSPLAATS GEBRACHT. ZOALS TE ZIEN IS OP DE FOTO ZIJN ALLE DUIVEN WEER NAAR HUIS TERUGGEKEERD EN IS DEZE TRAININGSVLUCHT DAN OOK PRIMA VERLOPEN.
AFGELOPEN WINTER IS ER HELAAS EEN EINDE GEKOMEN AAN HET BESTAAN VAN DE "FRIESCHE POSTDUIF" IN ONZE WOONPLAATS DOKKUM. ER WAREN NOG 11 LEDEN ACTIEF EN HET GEBOUW, WAT GEHUURD WERD VAN DE GEMEENTE, MOEST PER 1 JANUARI 2021 OPGELEVERD WORDEN. GESPREKKEN MET DE GEMEENTE OM EEN NIEUW ONDERKOMEN TE VINDEN LIEPEN OP NIETS UIT EN DUS WERD ER BESLOTEN OM DE VERENIGING OP TE HEFFEN. DE LEDEN HEBBEN ONDERDAK GEVONDEN BIJ DE ZUSTERVERENIGINGEN IN DAMWOUDE EN HOLWERD, OOK WIJ ZIJN NAAR DE VERENIGING DE "KUSTVLIEGERS" TE HOLWERD VERHUISD. VOOR ONS EEN LOGISCHE STAP OMDAT DIT OOK HET NIC IS VOOR DE MARATHONVLUCHTEN EN OOK SLECHTS 5 KM VAN DE STANDPLAATS VAN DE VLIEGHOKKEN. WE ZIJN DAAR DAN OOK GEEN ONBEKENDEN EN ZIJN VRIENDELIJK WELKOM GEHETEN. NATUURLIJK IS HET ALLEMAAL WEER EVEN WENNEN ZO'N NIEUWE VERENIGING MAAR DE VERWACHTING IS DAT WE ONS PLEKJE DAAR SNEL ZULLEN VINDEN.
HELAAS IS ER OOK MINDER MOOI NIEUWS TE MELDEN. NA AFLOOP VAN DEZE VLUCHT IS MIJN BROER, ONDERWEG NAAR HOLWERD, GETROFFEN DOOR EEN HERSENBLOEDING. HIJ IS ONDERWEG 2X VAN DE WEG GERAAKT EN GELUKKIG ZIJN ER GEEN VERDERE ONGELUKKEN GEBEURD. RIEMER IS DAARNA NAAR HET MCL IN LEEUWARDEN GEBRACHT EN VERBLIJFT DAAR NU NOG STEEDS. DIT IS EEN HELE SCHRIK EN TEGENSLAG. DE VOORUITZICHTEN ZIJN GELUKKIG OVERWEGEND POSITIEF, ZO HEEFT HIJ ZIJN SPRAAK NOG EN IS HIJ GOED BIJ ZIJN VERSTAND. DE VERWACHTING IS DAT HIJ BINNENKORT VERHUISD NAAR LYNDENSTEYN IN BEETSTERZWAAG ALWAAR HIJ KLINISCH OPGENOMEN WORDT OM TE REVALIDEREN.
IK WERK BIJ FRIESLAND CAMPINA IN EEN 5 PLOEGEN DIENST EN HET ZAL EEN HELE UITDAGING WORDEN OM DE DUIVEN ZO TE VERZORGEN DAT ER SUCCESVOL AAN ALLE VLUCHTEN KAN WORDEN DEELGENOMEN. DE TIJD ZAL HET LEREN.
OM NOG WEER EVEN TERUG TE KEREN NAAR DE DUIVEN IS ER TOCH NOG IETS AANGESCHAFT DEZE WINTER. DOOR EEN DOM ONGELUKJE IS ER EEN KOPPEL JELLEMA KWEKERS ONTSNAPT. HET BETREFT EEN KLEINZOON VAN "OMG430", EEN DUUR VERLIES. GELUKKIG HEBBEN WE DE HAND WETEN TE LEGGEN OP 2 NIEUWE BEWONERS VOOR HET KWEEKHOK. HET BETREFT HIER 2 BLAUWBANDERS. DE DOFFER KOMT RECHTSTREEKS VAN HET HOK VAN JAN WILLEMS. JAN WILLEMS IS VRIEND EN STEUNVERLAAT VAN JELLE JELLEMA EN HELPT DAAR WAAR NODIG OP ZIJN HOKKEN. ZIE HIERONDER DE STAMBOOM
DE DUIVIN KOMT VAN DE HOKKEN VAN WIM WEERINK EN IS OOK EEN ZUIVERE JELLEMA. IN DE STAMBOOM ZOAL "OMG430" , "SILVIE", "EVI", "ROMAN" OORDEEL ZELF:
2 NIEUWE AANWINSTEN VOOR HET KWEEKHOK. HOPELIJK EEN GOEIE MATCH VOOR BRUIKBARE DUIVEN.
JANUARI 2021
HET IS DAN EINDELIJK ZOVER! DE FOTO'S VAN ALLE JELLEMA KWEKERS ZIJN BINNEN EN STAAN OP DE SITE.
KIJK BIJ DE PAGINA'S: FOTO'S KWEKERS (DOFFERS) EN FOTO'S KWEKERS DUIVINNEN
DUIVENFOTOGRAAF HENK STORM HEEFT ER EEN PRACHTIGE SERIE VAN GEMAAKT.
OMDAT ZE ZO MOOI ZIJN HIERONDER NOG EEN PAAR.
1 DECEMBER 2020
KOPPELS VAN DE JELLEMA KWEKERS STAAN ONLINE!
KIJK BIJ: KWEEK 2021
FOTO'S VAN ALLE KWEKERS VOLGEN BEGIN JANUARI 2021.
Hokbezoek en nieuwe aanwinsten
EEN TIJDJE TERUG BEN IK OP HOKBEZOEK GEWEEST BIJ DE FAM LANSINK EN BERND VOLMER. DE REDEN VAN HET HOKBEZOEK IS DE AANSCHAF VAN HET KLEINKIND "SILKE" WAAR IK AL EERDER OVER GESCHREVEN HEB. HET WAS EEN ZEER LEUKE DUIVENMELKERSDAG DAAR IN DE ACHTERHOEK OP DE GRENS MET DUITSLAND. BERND IS EEN JONGE MELKER WELKE KOSTEN NOG MOEITE HEEFT GESPAARD OM KINDEREN UIT VERSCHILLENDE TOPPERS TE BEKOMEN. WAT IK DAAR ALLEMAAL HEB MOGEN BEWONDEREN IS ECHT FANTASTISCH. ZOON "JOYCE" . ZOON "NEW LAUREAAT"/"KLEINE JADE" , "DOCHTER "SILKE" , DOCHTER "MARIANNE" , DOCHTER "ROOD MEISJE' , DOCHTER "KLEIN KWEEKSTERTJE" ENZ.
BERND EN NOG 11 LIEFHEBBERS UIT DUITSLAND ZIJN LID GEWORDEN BIJ DE VERENIGING IN LICHTENVOORDE OMDAT ZE VAN MENING ZIJN DAT DE NEDERLANDSE FONDDUIF STERKER EN BETER IS DAN DE DUITSE. EEN STATEMENT WAAR IK HET WEL MEE EENS KAN ZIJN.
MAAR GOED, DE HOOFDREDEN WAS NATUURLIJK HET OPHALEN VAN HET KLEINKIND "SILKE" . DIT JONG AANGEKOCHT ALS ZIJNDE EEN DOFFER ALLEEN NIEMAND KAN MET ZEKERHEID ZEGGEN DAT DIT OOK INDERDAAD HET GEVAL IS. MET 4 MAN STERK GEKEKEN MAAR GEEN VAN DE EXPERTS IS ZEKER VAN ZIJN ZAAK DUS IS HET AFWACHTEN OP EEN TEKEN. HIER ONDER EEN FOTO VAN DE DUIF EN WIE HET WEET MAG HET ZEGGEN!
KREEG HET JONG IN EERDERE BERICHTEN NOG HET (FICTIEVE) RINGNUMMER 2020520 MEE, IS DIT NU AANGEPAST NAAR ONDERSTAAND NUMMER.
IN DE HOOP EN VERWACHTING OP EEN DOFFER HEB IK SPECIAAL EEN DUIVIN AANGESCHAFT WELKE IK GRAAG WIL KOPPELEN TEGEN DIT KLEINKIND (ZOON) "SILKE" . HET GAAT OM EEN DUIVIN WELKE RECHSTREEKS BIJ JELLEMA VANDAAN KOMT EN EEN KLEINKIND "KLEINE JADE" / "SILVIE" IS.
IN DE STAMBOOM ZIT DAN DE 1E INT BARCELONA ("KLEINE JADE"), DE 2E INT BARCELONA ("SILKE") EN DE 3E INT BARCELONA ("SILVIE"). HIERONDER DE STAMBOOM VAN DE AANGESCHAFTE DUIVIN.
HET IS ALLEMAAL EVEN AFWACHTEN OF DE GENOEMDE KOPPELING DOOR KAN GAAN. MOCHT HET EEN DUIVIN ZIJN DAN WORDT HET PLAN AANGEPAST EN WORDT ER EEN PASSENDE PARTNER VOOR GEZOCHT!
NATOUR VERVOLG
HET SEIZOEN ZIT EROP! IK BEN ALTIJD BLIJ ALS HET SEIZOEN WEER BEGINT MAAR NET ZO BLIJ ALS DE LAATSTE VLUCHT TOT HET VERLEDEN BEHOORT. HET VERHAAL VAN DE NATOUR EINDIGT MET DE LAATSTE 2 VLUCHTEN WELKE ER 3 ZIJN GEWORDEN?
NATOUR VLUCHT NUMMER 3 WERD VERVLOGEN (UITEINDELIJK) VANUIT VENLO. SITTARD WAS DE OORSPRONKELIJKE LOSSINGSPLAATS EN ER ZOU GEZAMENLIJK GELOST WORDEN MET AFDELING 10. HELAAS MOEST ER HALVERWEGE DE ZATERDAG UITGEWEKEN WORDEN NAAR VENLO OMDAT OP DE LOSSINGSPLAATS (PARKEERPLAATS VOETBALCLUB FORTUNA SITTARD) DE WAGENS VAN AFDELING 10 FOUTIEF STONDEN OPGESTELD. WAT WAS ER AAN DE HAND? OP DEZELFDE PLAATS WERD EEN WIELREN WEDSTRIJD GEHOUDEN EN DE DUIVEN VAN AFDELING 10 KONDEN DAARDOOR NIET GELIJK GELOST WORDEN MET DE ONZE. OM TOCH GEZAMENLIJK TE GAAN LOSSEN IS ER UITGEWEKEN NAAR VENLO. ALDAAR KREGEN DE DUIVEN DE VRIJHEID OM 13.15. MET EEN HARDE WESTENWIND WAS DE VERWACHTING DAT ONZE DUIVEN WEL EENS MET DE DUIVEN VAN AFDELING 10 MEE KONDEN VLIEGEN EN DAT ER DAARDOOR WEL WAT VERLIEZEN WAREN TE VERWACHTEN. NIETS WAS ECHTER MINDER WAAR EN ALLE 70 INGEKORFDE DUIVEN BEREIKTEN WEDEROM HET THUISFRONT. 18X PRIJS IN VERENIGING EN OOK IN HET SAMENSPEL, EEN MOOI RESULTAAT. JA, EN DAN IS ER NOG MAAR 1 VLUCHT TE GAAN OF WILLEN WE NOG ENKELE DUIVEN SPELEN OP DE FONDVLUCHT VOOR JONGE DUIVEN VANUIT CHALONS EN CHAMPAGNE? NA ENIG OVERLEG EN MET DE LUXE SITUATIE VAN EEN VOL HOK DUIVEN IS ER BESLOTEN OM EEN TIENTAL JONGEN TE GAAN SPELEN OP DEZE 500 KILOMETER LANGE VLUCHT. DE RESTERENDE 60 DUIVEN WERDEN GESPEELD OP BURDINNE MET EEN AFSTAND VAN 313 KILOMETER.
CHALONS EN BURDINNE WERDEN GELIJKERTIJD GELOST OM 08.45 MET OPNIEUW EEN HARDE WZW WIND MET BEWOLKT EN REGENACHTIG WEER. DE BURDINNE DUIVEN ARRIVEERDEN UITERAARD EERDER EN KWAMEN PRIMA THUIS EN BEHAALDEN 12X PRIJS IN VERENIGING EN SAMENSPEL. IN HET SAMENSPEL WERD ZELFS BEGONNEN MET EEN 9E PRIJS TEGEN 814 DUIVEN. CHALONS IS WEER EEN ANDER VERHAAL. 10 KALE JONGEN MEE TEGEN HET CREME DE LA CREME VAN DE AFDELING IS DAN OOK VOORAL BDOELT OM ERVARING OP TE DOEN. EN DAT HEBBEN ZE ZEKER OOK GEDAAN! PAS OM 16.27 ARRIVEERDE DE EERSTE EN DAARNA VOLGDEN ER OP ZATERDAG NOG 4. IN DE VEREINGING 2 PRIJSJES OP KLASSERING 7 EN 9 EN IN HET SAMENSPEL DE 68E PRIJS TEGEN 232 DUIVEN.
HET SEIZOEN ZIT ER DUS OP NA 4 NATOURVLUCHTEN. CONCLUSIE: MET 72 JONGEN BEGONNEN EN EINDIGEN MET 60 PLUS IS EEN PRIMA RESULTAAT. HOPELIJK ZITTEN ER EEN PAAR ECHTE KAMPIOENEN TUSSEN WELKE OOK IN DE TOEKOMST VOOR MOOIE MOMENTEN GAAN ZORGEN.
VERDER NOG EVEN HET VOLGENDE: GRAAG WIL IK JULLIE NOG EVEN WIJZEN OP EEN NIEUWE PAGINA OP DEZE SITE, NAMELIJK:
VOORBEREIDING KWEEKSEIZOEN 2021
DE AFGELOPEN 4 JAAR WAS ER EEN SAMENWERKINGSVERBAND MET JOHAN MAKKINGA BETREFFENDE SAMENKWEEK MET 100% ZUIVERE JELLEMA DUIVEN. AAN DEZE SAMENKWEEK IS NU EEN EINDE GEKOMEN. OP DE NIEUWE PAGINA OP DEZE SITE ZAL IK UIT DE DOEKEN DOEN WAAROM EN HOE NU VERDER. UITERAARD GA IK VERDER MET HET KWEKEN EN AANBIEDEN VAN DE ZUIVERE JELLEMA DUIVEN EN HEB AL ENIGE SPECTACULAIRE, GERICHTE, AANKOPEN GEDAAN. DUS BLIJF OP DE HOOGTE EN NADER NIEUWS VOLGT NOG VOOR OKTOBER.
Natour
OP DE FOTO DE "BENDE" JONGE DUIVEN VAN DIT JAAR AAN DE MAALTIJD. WE ZIJN AANGEKOMEN IN HET SEIZOEN WANNEER DEZE DAMES EN HEREN AAN DE BEURT ZIJN OM DE VLEUGELS TE STREKKEN IN WEDSTRIJDVERBAND. WE SPELEN DE JONGE DUIVEN NOOIT OP DE JONGE DUIVENVLUCHTEN OMDAT WIJ, ALS LIEFHEBBERS VAN DE FONDVLUCHTEN, ONZE VLIEGERS LAAT KOPPELEN. ZO ROND 10 MAART KOMEN DEZE DUIVEN BIJ ELKAAR OM VOOR HET NAGESLACHT TE ZORGEN. GESPEEND WORDEN ZE DAN ERGENS IN MEI EN IS HET REDELIJK KORT DAG OM DEEL TE NEMEN AAN DE EERSTE TOUR VOOR JONGE DUIVEN. OOK IS HET DE LAATSTE JAREN EEN TREND DAT ER (ZEER) VEEL JONGE DUIVEN VERSPEELD WORDEN OP DEZE VLUCHTEN. OOK DIT JAAR ZIE IK DIT TERUG IN EIGEN VERENIGING EN IN GROTER VERBAND. UITERAARD WAS HET WARME WEER NIET BEVORDERLIJK VOOR HET SLAGEN VAN DEZE VLUCHTEN.
DAAROM DUS SPELEN WIJ DE JONGEN OP DE NATOUR EN DAT BEVALT UITSTEKEND. NIET ALLEEN ZIJN DE DUIVEN OUDER EN DUS VOLWASSENER MAAR OOK HET WEER IS IN DE MEESTE GEVALLEN BETER DAN IN JUNI EN JULI. WE KWEKEN IEDER JAAR ZO ROND DE 80 JONGEN EN BEGINNEN DAN MEESTAL MET EEN 70 TAL AAN DE VLUCHTEN. ZO OOK DIT JAAR WERD ER BEGONNEN MET 71 STUKS OP DE EERSTE VLUCHT VANUIT HEINO (TRAINING). PRIMA WEERSOMSTANDIGHEDEN EN MET DE WIND OP DE STAART WAREN ER GEEN VERLIEZEN TE MELDEN EN DAT IS VOOR ZO'N EERSTE VLUCHT ALTIJD EVEN SPANNEND. DEZELFDE WEEK INKORVEN VOOR KALKAR MET DE CHIPRING NU OM DE POOT. OOK HIER WAREN DE WEERGODEN ONS VRIENDELIJK GEZIND EN KWAMEN DE DUIVEN PRIMA NAAR HUIS. KAAL ALS ZE ZIJN (AAN VERDUISTEREN DOEN WE NIET) HOEVEN ZE WAT ONS BETREFT GEEN PRIJZEN TE WINNEN MAAR MET 19 PRIJZEN IN VERENIGINGSVERBAND WERDEN WE TOCH AANGENAAM VERRAST. EN OOK IN HET SAMENSPEL MET RUIM 1200 DUIVEN NOG 18X PRIJS EN SLECHTS 2 ACHTERBIJVERS. AFGELOPEN WEEK STOND DE 2E VLUCHT VANUIT GENNEP OP HET PROGRAMMA. IN KILOMETERS NIET ZOVEEL VERDER DAN KALKAR (175 0M 185 KILOMETER). EEN MOOIE VROEGE LOSSING OMDAT ER TOCH NOGAL WAT REGEN WERD VOORSPELD MAAR GELUKKIG KWAMEN DE BUIEN PAS NADAT HET GROS VAN DE DUIVEN REEDS WAS GEARRIVEERD. EEN SNELLE VLUCHT IS HET GEWORDEN DOOR DE HARDE ZUID-WESTENWIND. SNELHEDEN VAN RUIM 100 KM PER UUR WERDEN ER GEMETEN IN DE AFDELING EN OOK IN BORNWIRD KWAMEN DE DUIVEN GOED AF. MET EEN HARDE WIND IS HET ALTIJD LASTIG "VALLEN" EN ENKELE MINUTEN OMVLIEGEN IS DAN OOK IETS WAT ERBIJ HOORT. TOCH OPNIEUW ZEER TEVREDEN MET HET RESULTAAT WANT ER WERD GEEN ENKELE DUIF VERSPEELD EN OOK HET PRIJSPERCENTAGE WAS GOED TE NOEMEN. MET 20 PRIJZEN IN DE VERENIGING EN ZELFS 27 PRIJZEN IN HET SAMENSPEL TEGEN 1100 DUIVEN, VOORWAAR EEN PRIMA PRESTATIE. OP NAAR DE LAATSTE 2 VLUCHTEN VAN HET REGULIERE SEIZOEN TE WETEN: SITTARD (255 KM) EN BLANKENHEIM (315 KM).
Bergerac 1 en Bergerac 2
HITTE GOLF, HITTE PROTOCOL, HITTE RECORD ENZ VELE BENOEMINGEN KWAMEN DE AFGELOPEN WEKEN VOORBIJ. HET WAS WEER WARM TOT ZEER WARM MET AFGELASTINGEN BIJ DE JONGE DUIVENVLUCHTEN EN AANPASSINGEN OM ALLES IETS DIERVRIENDELIJKER TE MAKEN DMV MINDER DUIVEN IN DE KORVEN EN LOSSEN OP KORTERE AFSTANDEN. EEN VOORBEELD DAARVAN WAS DE VLUCHT VANUIT DAX. EIGENLIJK SNAP IK NIET WAAROM WIJ IEDER JAAR DEZE VLUCHT OP HET PROGRAMMA HEBBEN? DE AFSTAND IS VERGELIJKBAAR MET DIE VAN ST. VINCENT (1200 KM) EN DEZE VLUCHT LEEFT TOTAAL NIET BIJ DE FONDLIEFHEBBERS IN HET NOORDEN. IN 2019 NOG GEEN 500 DUIVEN IN HET NPO CONCOURS EN NU ZELFS MAAR 399 EN IN DE SECTOR 609 DUIVEN. DIT IS TOCH EEN TEKEN DAT ER EENS KRITISCH NAAR GEKEKEN MOET WORDEN. MAAR GOED TOCH 9 DUIVEN INGEKORFD IN DE HOOP OP EEN GOED RESULTAAT. ZOALS GEZEGD WAS HET ZEER WARM EN GELUKKIG WERD ER BESLOTEN OM NIET VERDER DAN BERGERAC TE GAAN ALWAAR DE DUIVEN GELOST WERDEN OM 10.00 UUR(?). VREEMD IS HET TOCH DAT ER OP HET HEETST VAN DE DAG EEN LOSSING PLAATSVIND. KORT GEZEGD IS DEZE VLUCHT GEWOON TE WARM VOOR MENS EN DIER GEWEEST. PAS OP ZONDAG KWAM MR. BLUE SKY OM 13.22 THUIS EN OP MAANDAG GEVOLGD DOOR 2 HOKGENOTEN OM 09.09 EN 09.32. IN HET NIC GOED VOOR DE PLAATSEN 10, 17 EN 18. HET CONCOURS SLUIT PAS OP MAANDAG EN TOT OP DE DAG VAN VANDAAG ZIJN ER HIER SLECHTS 4 DUIVEN THUIS GEKOMEN. IN NPO VERBAND SLECHTS 1 PRIJSDUIF: 85E VAN 399 DUIVEN EN IN DE SECTOR RESULTEERDE DIT IN EEN 123E PLEK TEGEN 609 DUIVEN.
VEEL TIJD OM TE BEKOMEN WAS ER NIET WANT NA HET KLOKLICHTEN VAN BERGERAC 1 OP MAANDAG MOEST ER INGEKORFD WORDEN VOOR BERGERAC 2 OP DINSDAG. ZOALS REEDS EERDER GESCHREVEN IS ER WEINIG "VEER" MEER OP DE HOKKEN EN IS BESLOTEN OM GEEN WEDUWNAARS MEER IN TE KORVEN MAAR ALLEEN NOG NESTDUIVEN. 7 DUIVEN, 6 DUIVINNEN EN EEN DOFFER, HADDEN NOG GENOEG VEREN OM DE AFSTAND VAN 1023 KM TE OVERBRUGGEN. HELAAS WAS HET OPNIEUW TROPISCH WARM MET VOORNAMELIJK WIND UIT OOSTELIJKE RICHTINGEN. OP ZATERDAG 13.00 UUR KREEG HET CONCOURS VAN 1519 DUIVEN (NPO) EN 2822 DUIVEN (S4) DE VRIJHEID EN BEGON VOOR HEN DE LANGE, WARME TERUGTOCHT NAAR HET NOORDEN.
EN JAWEL, OP ZONDAG OM 16.49 ARRIVEERDE DE RODE DUIVIN VAN 2017-1595018 ALS EERSTE HET THUISHONK. IN HET NIC TEGEN 133 DUIVEN GOED VOOR PLAATS 3, 61E NPO 1519 DUIVEN EN 131E SECTOR 4 TEGEN 2822 DUIVEN. OPNIEUW KWAMEN ER MAAR ZEER WEINIG DUIVEN DOOR OP ZONDAG EN WEDEROM MOEST ER DOORGEKLOKT WORDEN OP MAANDAG. OP EIGEN HOK IS ER OP ZONDAG GEEN DUIF MEER BIJ GEKOMEN, PAS MAANDAG LAAT OP DE MIDDAG KWAM DE VOLGENDE DUIVIN THUIS, NET TE LAAT VOOR NOG PRIJS IN HET NIC.
ALS WE DE STAMBOOM BEKIJKEN VAN DE "RODE 18" ZIEN WE DAAR TOCH EEN PAAR TOPPERS IN TERUG. WE ZIEN "RED SIMON" IN DE AFSTAMMING WELKE IN 2012 GOED WAS VOOR DE 1E NATIONAAL (S4) OP ORANGE IN 2012 OP EIGEN HOK EN AAN MOEDERSKANT ZIEN WE DE AFSTAMMING VAN DE "RED DEVIL". DEZE DUIF VLOOG BIJ GOSSE AGEMA ALS JAARLING 2X TT OP DE OVERNACHTING! HET IS ALTIJD MOOI OM TE ZIEN DAT EEN KOPPELING ZOALS DEZE REULTAAT BIED.
HET MARATHONSEIZOEN ZIT ER WEER OP. 5 ZWARE VLUCHTEN HEBBEN WE GEHAD MET TOCH, IN HET LAATST, ENIGE VERLIEZEN. DE RESULTATEN WAREN VOOR DIT JAAR NIET GOED GENOEG VOOR EEN PLAATS BIJ DE BESTE 3 IN HET NIC. EEN 5E PLAATS ONAANGEWEZEN EN EEN 6E PLAATS AANGEWEZEN RESULTEERDE DIT (MATIGE) JAAR IN EEN 6E PLAATS BIJ DE KEIZERGENERALEN. HET IS NIET ANDERS EN DAAR ZULLEN WE HET VOOR NU MEE MOETEN DOEN. DE VOLGENDE 4 WEKEN STAAN IN HET TEKEN VAN DE NATOUR WAAR ONZE JONGE DUIVEN OP WORDEN GESPEELD. AFGELOPEN DINSDAG KWAMEN ER 74 STUKS THUIS VANUIT HEINO EN ER ZIJN GEEN VERLIEZEN TE MELDEN. DIT WEEKEND DE EERSTE OFFICIELE VLUCHT VANUIT KALKAR. IK HOOP NOG OP EEN PAAR MOOIE WEKEN MET WEINIG VERLIEZEN. IK HOU JULLIE OP DE HOOGE.
Periqueux en Fay aux Loges
OP BOVENSTAANDE FOTO ZIE JE EEN HOOP VEER LIGGEN, EN DAT WIL JE ALS DUIVENLIEFHEBBER ABSOLUUT NIET ALS ER NOG ZO'N 4 VLUCHTEN TE SPELEN ZIJN. UITERAARD ZIJN ER ALLERLEI TRUCJES VOOR OM DE RUI TEGEN TE GAAN MAAR HELAAS HEBBEN WIJ DAAR DIT JAAR NIET ADEQUAAT OP INGESPEELD EN, JA, DAN KRIJG JE TOCH DE REKENING GEPRESENTEERD.
GELUKKIG ZATEN DE DUIVEN ER NOG GOED BIJ TOEN ZE INGEMAND WERDEN VOOR PERIQUEUX, EEN VLUCHT VAN 982 KILOMETER. 11 2-JARIGE DUIVEN OP HET STRIJDTONEEL MET EEN PRIMA LOSSING OP VRIJDAG 13.00 UUR. DE DUIVEN HADDEN PRIMA WEER ONDERWEG EN DE VERWACHTING WAS DAT ER VROEGE DUIVEN KONDEN VALLEN. DIT BLEEK OP ZATERDAGMORGEN OOK ZO TE ZIJN, WANT BAARSEN UIT URK KLOKTE ZIJN EERSTGETEKENDE OM 05.04.26.ER VIELEN MONDJESMAAT NOG ENKELE NACHTVLIEGERS MAAR LANG NIET ZOVEEL ALS EERST GEDACHT. PAS HALVERWEGE DE OCHTEND KWAM HET CONCOURS ECHT OP GANG. IN BORNWIRD DUURDE HET TOT 11.14 TOEN ER, IN EERSTE INSTANTIE, EEN DUIF OP HET HOK VIEL EN VRIJWEL METEEN GEVOLGD DOOR NUMMERTJE 2. DE WINNENDE DUIF, 18-1408849, IS EEN VOLLE BROER VAN MR BLUE SKY WELKE AL EERDER AAN JULLIE IS VOORGESTELD. DE 49 IS OOK UIT HET GOEDE HOUT GESNEDEN GETUIGE ZIJN 1E DUIFKAMPIOEN DAGFOND ALS JAARLING IN DE VERENIGING IN 2019.
DE 2E DUIF, WELKE EEN HALF MINUUTJE LATER WERD GEKLOKT, IS DE 18-1408900 EN KOMT VAN SPORTVRIEND JOHAN VINK UIT BALK. VOOR HET MIDDAGUUR WERDEN ER NOG 2 NESTDUIVINNEN GECONSTATEERD EN DAARNA EEN HELE POOS NIETS.
IN HET NIC TEGEN 157 DUIVEN RESULTEERDE DIT IN DE PLAATSEN: 10-11-18-21 EN IN NPO VERBAND (1717 DUIVEN) WAS DIT: 138-141-238-261. 2X 1: 10 EN 4 PRIJZEN IN DE EERSTE HELFT VAN DE UITSLAG. OP DE MIDDAG EN NOG EEN ENKELING OP ZONDAGMORGEN EN DE HOKKEN KONDEN GESLOTEN WORDEN.
EEN WEEK LATER STOND DE NATIONALE EENDAAGSE FONDVLUCHT ISSOUDUN OP HET PROGRAMMA. EEN KRAKER MET EEN AFSTAND VAN MAAR LIEFST 765 KM. HELAAS, OF GELUKKIG HET IS MAAR HOE JE HET BEKIJKT, WERD DEZE VLUCHT EEN 100 KM INGEKORT IVM HET HITTEPROTOCOL WAT IN DE VOORGAANDE DAGEN IN HET LEVEN WAS GEROEPEN. ER WERDEN HOGE TEMPERATUREN VERWACHT MET EEN NAAR OOST DRAAIENDE WIND. OP DE LOSSINGSDAG ZELF BLEEK DIT MEE TE VALLEN EN KONDEN DE DUIVEN GELOST WORDEN OM 09.00 UUR MET EEN WESTELIJKE WIND EN REDELIJKE TEMPERATUREN. IN EIGEN VERENIGING SLECHTS 35 DUIVEN IN CONCOURS VAN 3 LIEFHEBBERS. HET MOGE DUIDELIJK ZIJN DAT HET OPHEFFEN VAN ONZE VERENIGING EIND 2020 EEN TERECHTE BESLISSING IS GEWEEST.
FAY AUX LOGES WAS NU DE LOSSINGSPLAATS MET EEN AFSTAND VAN 660 KM. ALLE JAARLINGEN WEER MEE EN EEN ENKELE OUDERE DUIF. NU WERD TOCH WEL DUIDELIJK DAT DE RUI ZIJN INTREDE HAD GEDAAN, ER WAREN MAAR ZEER WEINIG DUIVEN DIE NOG MOOI IN HUN ZONDAGSE PAK ZATEN.. EN UITERAARD IS DIT DAN OOK METEEN TE MERKEN IN DE UITSLAG. IN DE VERENIGING NOG WEL 1 TM 8 EN 11-12 MAAR IN GROTER VERBAND WAS HET VERSCHIL WAT GROTER. IN HET SAMENSPEL EINDIGDE DE 1E DUIF OP PLAATS 31 MET VERVOLGENS DE SERIE:66-67-73-81-91-94-99. GELUKKIG ZIJN ALLE DUIVEN WEER TERUG OP HET HOK EN MOETEN WE MAAR EENS BEKIJKEN OF WE DE LAATSTE DAGFONDVLUCHT VANUIT CHATEAUDUN WEL MEE KUNNEN DOEN. OOK STAAN ER NOG 2 MARATHON VLUCHTEN OP HET PROGRAMMA, TE WETEN DAX EN BERGERAC. VOOR DAX HEBBEN WE INMIDDELS INGEKORFD EN ZIJN ER 8 DUIVEN ONDERWEG. HOPELIJK WORDEN ER GEEN PENNEN MEER GESTOTEN IN DE MAND!
ALS LAATSTE DEZE KEER TOCH NOG EEN STUKJE OVER JELLE JELLEMA. AL JAREN EEN FENOMEEN OP DE VERSTE AFSTANDEN ZO OOK NU WEER OP DE KLASSIEKER BARCELONA. IEDER JAAR ZIT JELLE IN HET SNUITJE VAN DE UITSLAG EN DAT WAS DIT JAAR NIET ANDERS. "SILKE" WINT, VOOR JELLE, OPNIEUW DE 1E NATIONAAL BARCELONA EN DE 2E INTERNATIONAAL. NA DE OVERWINNING IN 2014 MET "KLEINE JADE" EN TALLOZE ANDERE KOPPRIJZEN OP DEZE VLUCHT NU DE ONWAARSCHIJNLIJKE SERIE 1-7-18-24-33-38-39 ENZ. TEGEN 4500 DUIVEN.
"SILKE" WINT 3 JAAR ACHTEREEN KOP OP BARCELONA EN ZAL WAARSCHIJNLIJK DE TITEL BESTE BARCELONA VLIEGER 2018-2020 KRIJGEN. EEN GEWELDIGE PRESTATIE EN DIEPE BUIGING.
SENS EN ST VINCENT
HET VLIEGPROGRAMMA VORDERT GESTAAG EN NA DE VLUCHTEN VANUIT TROYES EN LIMOGES VOLGEN METEEN DE VOLGENDE 2 FOND VLUCHTEN: SENS EN ST VINCENT. ST VINCENT, AL JAREN BESTEMPELD ALS DE "KONINGINNEVLUCHT', IS TRADITIONEEL ZWAAR MET DE 1200 KM'S DIE OVERBRUGD MOETEN WORDEN. ZO OOK DIT JAAR WEER MET EEN PRIMA LOSSING OP VRIJDAG OM 13.00 UUR MET ZOMERWEER EN EEN ZWAKKE NOORDEN WIND IN FRANKRIJK, DRAAIEND NAAR ZUID WEST OP ZATERDAG. 1 NACHTVLIEGER IN DE PROVINCIE GEKLOKT DOOR DE BOER UIT WARNS. VERDER BEGINNEN DE DUIVEN PAS TE VALLEN IN DE MIDDAG. OOK OP EIGEN HOK WAS HET LANG WACHTEN, PAS OM 17.48 VIEL DE 2017-1595043 (ZIE BOVEN) DIE DE 12E IN HET NIC WINT EN 150E NAT TEGEN 810 DUIVEN. HIJ WORDT VLOT GEVOLGD DOOR DE TOPPER VAN HET HOK: 2016-1021156.
IN 2018 AL GOED VOOR EEN 5E NAT CAHORS EN EEN EERVOLLE TT VERMELDING. OPVALLEND IS DAT BEIDE DUIVEN KLEINZONEN ZIJN VAN DE "SAFFIER" DUIVIN. DEZE DUIVIN IS MISSCHIEN WEL DE BESTE KWEEKDUIVIN MOMENTEEL OP ONZE HOKKEN. AL MEERDERE LIEFHEBBERS (DUITSLAND, BAARN) HEBBEN HIER DUIVEN UIT VERKREGEN DIE ERG GOED VLIEGEN OP DE MARATHON VLUCHTEN.
TEVREDEN? NOU OPNIEUW MOET IK DE CONCLUSIE TREKKEN DAT 3 PRIJZEN VAN DE 8 INGEKORFDE DUIVEN REDELIJK IS MAAR DAT DE VROEGE DUIF MAAR NIET WIL VALLEN.
SENS IS DE PLAATSNAAM VAN DE 2E DAGFONDVLUCHT EN OM 07.00 UUR KREGEN DEZE DUIVEN DE VRIJHEID OM AAN DE, RUIM 600 KM LANGE, TERUGREIS TE BEGINNEN. OP EIGEN HOK 28 DOFFERS IN DE STRIJD, VOORNAMELIJK JAARLINGEN. HET MELDINGSPROGRAMMA VAN DE "BLAUWBAND" IS EEN PRIMA HULPMIDDEL OM IN TE SCHATTEN WANNEER DE DUIVEN ONGEVEER KUNNEN KOMEN. WONENDE BOVEN IN DE PROVINCIE KOMEN NATUURLIJK EERST DE AANKOMSTEN IN BEELD VAN DE ZUIDELIJK GELEGEN PLAATSEN ZOALS: URK, SWIFTERBANT, EMMELOORD ENZ. AAN DE HAND DAARVAN BEREKEN JE ONGEVEER WANNEER ER HIER EEN DUIF KAN VALLEN. TOCH DUURDE HET NOGAL LANG VOORDAT DE JAARLING WEDUWNAAR 2019-1197514 AAN KWAM STORMEN EN OP DE KLEP VIEL.
IEDER JAAR DOEN WE AAN SAMENKWEEK MET BEVRIENDE LIEFHEBBER SIMON IJNSEN VAN AMELAND EN OOK RUILEN WE IEDER JAAR 4 JONGEN OM UIT TE TESTEN OP ELKAARS HOKKEN. IN HET VERLEDEN HEBBEN WE HIER UITSTEKENDE RESULTATEN MEE BEHAALD. EEN PRODUCT VAN DE SAMENKWEEK WAS OA "RED SIMON' DIE DE 1E NAT ORANGE IN 2012 WON. OOK DE 'BLUES BROTHERS' (79 EN DE 80), SAMEN GOED VOOR 23X PRIJS OP DE OVERNACHT, WAS EEN UITVLOEISEL VAN DE SAMENKWEEK MET SIMON. ZO OOK DE JAARLING 514 DIE ALS VADER EEN RECHTSTREEKSE IJNSEN IS GEKOPPELD AAN EEN DOCHTER VAN EEN VAN DE BLUES BROTHERS.
IN DE VERENIGING EEN MOOIE SERIE VAN 1-2-3-4-6-7-9-11-12-13-14-15-16-17-19. DIT LIJKT GEWELDIG MAAR DE EERLIJKHEID DIENT TE WORDEN GEZEGD DAT DE LIEFHEBBERS IN DE VERENIGING NIET HUN BESTE DUIVEN SPELEN OP DE DAGFOND.
OP DIT MOMENT ZIJN ER 11 DUIVEN ONDERWEG NAAR PERIQUEUX (982 KM) VOOR DE 3E MARATHON VLUCHT IN 3 WEKEN. HOPENDE OP EEN PRIMA RESULTAAT!
TROYES EN LIMOGES
DE EERSTE 2 "FRANSE" 'VLUCHTEN ZITTEN EROP. OP 2 JULI KONDEN WE INKORVEN VOOR DE EERSTE DAGFONDVLUCHT VANUIT TROYES (RUIM 577 KM). ALLE JAARLINGEN EN DE DUIVEN DIE BESTEMD ZIJN VOOR PERIQUIEUX WERDEN INGEMAND TE DOKKUM. HELAAS WERKTEN DE WEERGODEN NIET ECHT MEE EN KREGEN DE DUIVEN MAAR LIEFST 4 (!) NACHTEN MAND VOOR DE KIEZEN. PAS OP MAANDAG OM 07.00 UUR WERDT HET STARTSCHOT GEGEVEN VOOR DE TERUGREIS NAAR BORNWIRD. ONDANKS DAT HET WEER NOG STEEDS NIET GOED WAS, STORMACHTIGE WIND, BEWOLKT EN REGEN OP DE VLIEGLIJN KWAMEN DE DUIVEN TOCH GOED NAAR HUIS. IN DE VERENIGING LEVERDE DAT DE SERIE OP VAN: 2--6-7-8-11 ENZ. TEGEN 73 DUIVEN. 11X PRIJS OP 30 INGEKORFDE DUIVEN EN IN HET SAMENSPEL MET 691 DUIVEN BEGINNEN WE MET 41-119-121-125 ENZ.
EEN WEEK LATER STOND DE EERSTE OVERNACHTING VANUIT LIMOGES OP HET PROGRAMMA. STANDAARD ALTIJD EEN MOEILIJKE VLUCHT OMDAT DE DUIVEN ALLEEN MAAR VAN TE VOREN KUNNEN WORDEN INGEKORFD OP EENDAAGSE VLUCHTEN MET EEN MAXIMALE AFSTAND VAN 380 KM. LOS OP VRIJDAG OM 14.30 MET REDELIJKE WEERSOMSTANDIGHEDEN. ZATERDAGMORGEN KWAMEN DAN OOK AL VROEG DE MELDINGEN BINNEN EN HET BELOOFDE EEN SNELLE VLUCHT TE WORDEN. SCHIJN BEDRIEGT ECHTER EN AL GAUW STOKTEN DE AANKOMSTEN TOT LATER IN DE OCHTEND. PAS VANAF HET MIDDAGUUR KWAMEN DE DUIVEN VLOT NAAR HUIS. ACHTERAF IS HET EEN VREEMDE VLUCHT GEWORDEN MET WAARSCHIJNLIJK REGEN OP VRIJDAG IN NOORD FRANKRIJK WAARDOOR DE DUIVEN UIT ELKAAR ZIJN GESLAGEN.
HET WACHTEN OP EIGEN HOKKEN DUURDE DITMAAL LANG. PAS OM 11.50 UUR KWAM DE EERSTE DUIF (ZIE STAMBOOM BOVEN) THUIS. EEN DUIVIN OP EIEREN. EN DAARNA VLOT GEVOLGD DOOR MEERDERE HOKGENOTEN.12.35-12.41-12.48-13.31-14.27-15.05-15.18 EN.......DAARNA BLEEF HET STIL. 8 DUIVEN THUIS VAN DE 12 INGEKORFDEN. DAARNA NOOIT WEER EENTJE GEZIEN EN HET VREEMDE IS DAT DIT VERSCHIJNSEL BIJ VEEL LIEFHEBBERS TE ZIEN WAS. IK HEB HIER GEEN VERKLARING VOOR. AL MET AL WAS ER OP MEER GEHOOPT NATUURLIJK AL IS 50 % PRIJS GEEN SLECHT RESULTAAT. IETS EERDER BEGINNEN OP DE VOLGENDE VLUCHTEN IS HET STREVEN.
IN HET NIC, TEGEN 168 DUIVEN DE SERIE: 15-22-23-28-42-54 EN OP NPO NIVEAU TEGEN 1851 DUIVEN: 224-383-399-428-594.
AANKOMEND WEEKEND DE VLUCHTEN ST. VINCENT (8 STUKS) EN SENS (28 STUKS) DE WEERSVOORSPELLINGEN LIJKEN GOED, WE GAAN HET BELEVEN.
JUNI
DE LAATSTE KEER ZAT GEHEEL NEDERLAND OP SLOT IVM DE CORONA UITBRAAK. INMIDDELS ZIJN WE EEN AANTAL MAANDEN VERDER EN LANGZAAM MAAR ZEKER KOMT ER EEN EINDE AAN ALLE BEPERKENDE MAATREGELEN. OOK HET DUIVENSEIZOEN IS WEER IN ALLE HEVIGHEID LOSGEBARSTEN EN HEBBEN WE INMIDDELS AL WEER 6 VLUCHTEN ACHTER ONS. OP BOVENSTAANDE FOTO IS HET VLIEGPROGRAMMA AFGEBEELD VAN AFDELING FRIESLAND. ONDANKS ALLE PERIKELEN HEEFT HET BESTUUR VAN DE AFDELING EEN PRIMA VLIEGPROGRAMMA IN ELKAAR GEZET EN VERDIENT DAARVOOR DAN OOK ALLE EER. ECHTER ER ZIJN ALTIJD MENSEN DIE HET ER WEER EENS NIET MEE EENS ZIJN. ZO ZIJN ER LIEFHEBBERS DIE DE EERSTE 2 VLUCHTEN NIET HEBBEN MEEGEDAAN OMDAT DIT VLUCHTEN WAREN WELKE NIET VOOR DE KAMPIOENSCHAPPEN TELDEN EN ZE DAARDOOR NIET "DE VERVOERDER WILLEN SPONSOREN"? WIE WIL NU NIET ZIJN DUIVEN GEMAKKELIJK EN GOEDKOOP OPLEREN DOOR HUN DUIVEN MET DE AFDELING MEE TE GEVEN? BOVENDIEN IS HET NATUURLIJK LOGISCH DAT DE VERSOEPELINGEN STEEDS VERDER ZOUDEN GAAN EN HET EEN KWESTIE VAN TIJD WAS OM WEER VOOR DE "PUNTEN" TE VLIEGEN. TOEN DAT NA 2 VLUCHTEN INDERDAAD HET GEVAL WAS VERWACHTEN DEZE LIEFHEBBERS DAN OOK VAN DE AFDELING DAT ER OPNIEUW BEGONNEN MOEST WORDEN MET EEN KORT OPLEER PROGRAMMA. UITERAARD IS DE AFDELING DAAR NIET IN MEE GEGAAN EN GEWOON VERDER GEGAAN MET HET UITBREIDEN VAN DE KILOMETERS. OOK WAS ER DE KLACHT DAT HET PROGRAMMA WEL ERG VEEL IN HET VOORDEEL ZOU ZIJN VAN DE LIEFHEBBERS VAN DE VERRE VLUCHTEN. MAAR ALS IK HET ZO BEKIJK STAAN ER TOCH ECHT 5 VITESSE, 5 MIDFOND, 6 JONGEDUIVEN VLUCHTEN EN 4 NATOUR VLUCHTEN INGEPLAND TEGEN SLECHTS 4 (NORMAAL 6) DAGFONDVLUCHTEN EN 5 (NORMAAL 7) MARATHONVLUCHTEN. SNAPT U HET NOG?
GOED, GENOEG DAAROVER EN TERUG NAAR EIGEN HOKKEN. 6 VLUCHTEN DUS WELKE ALLEMAAL PRIMA ZIJN VERLOPEN. NA 6 VLUCHTEN NOG GEEN DUIF VERSPEELD EN DAT BETEKENT DAT DE DUIVEN IN ORDE ZIJN EN DAT HET WEER OP DE VLUCHTDAG OOK UITSTEKEND WAS. DE DUIVEN KWAMEN GOED NAAR HUIS EN PAKTEN REGELMATIG HUN PRIJSJES MEE IN DE VERENIGING. UITERAARD KONDEN WE ONS NIET METEN MET DE "SNELLE JONGENS' MAAR STEEVAST EINDIGEN IN DE MIDDENMOOT IS VOOR ONZE DUIVEN TOCH EEN REDELIJK RESULTAAT. INMIDDELS STAAN WE AAN HET BEGIN VAN HET FONDSEIZOEN EN KORVEN WE DEZE WEEK VOOR DE EERSTE DAGFOND VLUCHT IN VANUIT TROYES. DAARNA 3 WEKEN ACHTER ELKAAR OVERNACHTINGEN VANUIT LIMOGES, ST. VINCENT EN PERIQUEUX! VOL AAN DE BAK DUS.
QUA MEDICATIE IS ER DE AFGELOPEN 6 WEKEN NIETS VERSTREKT MAAR VOOR DE KOMENDE VLUCHTEN KRIJGEN DE DUIVEN EEN GEELPIL OPGESTOKEN EN WORDEN ENKELE DAGEN BEHANDELD VOOR DE LUCHTWEGEN. WE ZIJN ERG BENIEUWD HOE DEZE EERSTE FRANSE VLUCHTEN ZULLEN VERLOPEN EN HOPEN DAN OOK OP GOEDE UITSLAGEN. OVER 2 WEKEN HOOP IK U DAN OOK DE EERSTE RESULTATEN TE KUNNEN MELDEN.
TOT DAN, EN VEEL SPORTPLEZIER GEWENST!
.
APRIL 2020
AUGUSTUS VORIG JAAR WAS DE LAATSTE KEER DAT ER EEN UPDATE WAS BETREFFENDE DE PERIKELEN OP EIGEN HOK EN DUS IS HET WEER DE HOOGSTE TIJD OM OPNIEUW IETS TE GAAN DELEN. VEEL IS ER ECHTER NIET TE MELDEN OP DUIVENSPORT GEBIED. DE WERELD IS AL GERUIME TIJD IN DE GREEP VAN HET CORONA VIRUS EN ZIT COMPLEET OP SLOT. OOK IN DE DUIVENSPORT GELD EEN VERBOD OM TE SPELEN IN WEDSTRIJDVERBAND MET ONZE GEVLEUGELDE VRIENDEN. DE LIEFHEBBERS VAN HET KORTE SPEL HEBBEN HUN DUIVEN AL GEPREPAREERD VOOR DEZE VLUCHTEN EN HEBBEN DE HOKKEN VOL MET WEDUWNAARS/WEDUWDUIVINNEN TERWIJL OP ONZE HOKKEN DE DUIVEN NU OP HUN EERSTE BROED ZITTEN. DE GEZONDHEID VAN ONS ALS MENSEN STAAT NU NATUURLIJK OP DE EERSTE PLAATS EN HET IS DAN OOK LOGISCH DAT DE LOKALEN GESLOTEN ZIJN EN BLIJVEN TOT, MINIMAAL, 28 APRIL.
ZOALS GEZEGD ZITTEN DE VLIEGERS OP HUN EERSTE BROED EN KOMEN OP DIT MOMENT DE EIEREN UIT. VAN DE KWEKERS HEBBEN WE REEDS AL EEN 25 JONGEN GESPEEND WAARVAN ER AL ENKELE ROND DE HOKKEN VLIEGEN. OOK HEBBEN WE MET BEVRIENDE LIEFHEBBERS AAN SAMENKWEEK GEDAAN IN DE HOOP OP NIEUWE TOPPERS VOOR BEIDE HOKKEN. MISSCHIEN IS HET VERSTANDIG, GEZIEN DE HUIDIGE OMSTANDIGHEDEN, OM NIET AL TE VEEL JONGEN TE GAAN SPENEN. HET IS KOFFIEDIK KIJKEN WAT EN HOEVEEL VLUCHTEN ER DIT JAAR NOG ZULLEN WORDEN VERVLOGEN. EN WORDEN HET DAN ALLEEN MAAR BINNENLANDSE VLUCHTEN? HOUDEN DE BELGEN EN DE FRANSEN HUN GRENZEN DICHT? VOOR ONS ALS OVERNACHT SPELERS WORDT HET DAN EEN SEIZOEN WAAR WE NIET VEEL MEE KUNNEN QUA PRESTATIES EN SELECTIE. ER ZIT NIETS ANDERS OP DAN GEDULDIG AF TE WACHTEN …………………………...
Augustus
Bovenstaande tekst verwoordt eigenlijk het seizoen 2019. Het oude duivenseizoen zit er inmiddels op en laten we de balans eens opmaken: sommige vluchten waren top en andere vluchten verliepen maar matig.
Limoges: mooie vroege duif! 20e in het gehele NPO concours tegen 1153 duiven en 1e in het NIC.
St. Vincent: zeer zwaar met vele verliezen. 170e en 236e Nationaal, in de middenmoot geklasseerd.
Periqueux: zwaar. no wind. 7 prijzen van 12 ingekorfde duiven is prima, helaas geen echt vroege maar tegen 1792 duiven de serie: 142-272-389-434-462-567-587 is toch redelijk.
Cahors: Vreselijk zwaar, concours wordt reglementair gesloten! Met 4 mee een prima resultaat behaald met een 3e, 4e en 22e prijs in het NIC en 86e en 88e Nationaal tegen 1347 duiven.
Dax: vervelend maar opnieuw een zware vlucht met een zeer teleurstellend resultaat. Pas op zondag een duif thuis van de 7 ingekorfde. Geen prijs in de FFC, NPO en Nationaal. Op de valreep nog de 20e prijs in het NIC.
Orange: Niet ingekorfd, even pas op de plaats.
Bergerac: Laatste Marathonvlucht welke opnieuw zwaar, maar eerlijk is verlopen. Gelukkig nu wel goed op tijd met een 3e en 6e klassering in het NIC en 98e en 166e Nationaal tegen 2767 duiven.
In het sterke NIC 0267 waren deze uitslagen goed voor de 4e Keizergeneraal. In het samenspel NOF zijn we als 10e afgevlagd. Een minder resultaat tov vorig jaar, we zullen het ermee moeten doen en de blik richten op volgend jaar.
Positief waren wel de uitslagen op de dagfond: in de vereniging 1e on en aangewezen kampioen en tevens de 1e duifkampioen met 5x prijs. Ook in groter verband werden goede resultaten geboekt dus er is zeker hoop voor 2020.
Ook de jonge garde is inmiddels "onder de vleugels" en hebben reeds 2 vluchten achter de rug. Kaal als ze zijn doen ze flink hun best en behalen zelfs in deze hoedanigheid nog prijs in vereniging en samenspel B van Afd. Friesland. De verliezen zijn erg binnen de perken gebleven en dat geeft de burger moed. We hebben nog 4 vluchten te gaan en laten we niet te vroeg juichen maar we zijn tot nu toe zeker niet ontevreden.
De oude duiven zijn inmiddels weer verenigd met hun duivin en mogen nog een ronde jongen groot brengen. Indien er liefhebbers geïnteresseerd zijn in late jongen uit de betere vliegers en/of kwekers kunnen zij zich melden.
In een vorig schrijven is er gewag gemaakt van nieuwe aankopen voor het kweekhok en graag wil ik deze nog even voorstellen middels de stambomen van beide duiven. Zoals reeds vermeld zijn het kleinkinderen van "MG430", tegenwoordig de topkweker van het hok Jellema:
JUNI/JULI 2019
Na een tijd lang niets te hebben geschreven moet hier maar weer eens verandering in komen. Hoe gaat het halverwege (alweer) het vliegseizoen? Op eigen hokken zijn de prestaties nog niet overweldigend. Inmiddels hebben we 3 Marathonvluchten en 3 dagfondvluchten afgewerkt. We zijn traditioneel begonnen op Limoges en, net zoals voorgaande jaren, bleek dit opnieuw een zware vlucht te zijn. Op vrijdag 31 mei kregen de 1153 noordelijke duiven de vrijheid en togen huiswaarts. Om 09.15 uur op zaterdagmorgen meldde zich de NL 17-1595002 en dat bleek goed voor de 1e prijs in het NIC (159 duiven) en ook nog eens de 20e prijs van het gehele NPO concours! Op bovenstaande foto de 002 na terugkomst uit Limoges. Deze doffer werd bekomen via bevriende liefhebber Johan Vink uit Balk. Een duivenliefhebber die zijn sporen inmiddels verdient heeft getuige zijn diverse TT uitslagen. Een halfbroer van deze duif won vorig jaar van dezelfde vlucht de 10e NPO en heeft het dus niet van een vreemd. Verder nog de klasseringen 15-30-47 en 50 in het NIC. Van de 13 ingekorfde duiven kwamen er slechts 9 terug en dat was toch wel een tegenvaller. Vervolgens de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent, ruim 1200 kilometer. Ook deze vlucht viel wat tegen met maar 4 terugkerende duiven van de 8 ingekorfde. Een zeer natte St. Vincent dit keer met, zoals gezegd, vele verliezen. Op eigen hok de gehele middag en avond gewacht op een duif die pas in het halfdonker arriveerde om 22.31! Slechts 14 duiven wisten op zaterdag hun hokken te bereiken en op zondag moest er dan ook doorgeklokt worden. Zondag om 08.54 en 10.49 de nummers 2 en 3 thuis welke nog steeds prijs vlogen in NPO verband. 4 oude rotten verdwenen en tot op de dag van vandaag nog niets van vernomen. Periqueux is traditioneel de overnachtvlucht waar veel jaarlingen op worden ingekorfd. Niet op eigen hok wel te verstaan, de jaarlingen werken bij ons alleen het dagfond programma af. 12 duiven in de korf op deze vlucht en nu eindelijk eens geen verliezen te melden. Door de warmte en de NO wind was het ook deze keer weer lang wachten op de eerste duif. Om 13.22 uur de topper van het hok NL 16-1021156 (zie uitslagen en foto 2018) op de antenne en goed voor plaats 10 in het NIC tegen 152 duiven. Niet bomvroeg maar toch nog 1:10 in NPO verband (142e tegen 1792 duiven). Vervolgens nog 19-32-38-42 en 51 in het NIC en op de NPO uitslag zelfs nog een 7e duif. Geen verliezen en, nieuw op ons hok, 2 duivinnen in de prijzen die minimaal gespeeld zijn. Zoals vermeld, op Limoges na, nog geen echte vroege aankomsten en toch wel enkele verliezen. De volgende 4 Marathonvluchten maar eens kijken hoe we het er vanaf gaan brengen en of we voor alle 4 vluchten nog duiven kunnen "vinden".
Op de dagfond worden traditioneel de jaarlingen gespeeld en ook hier wisselende successen. Na de 1e dagfondvlucht is er een bezoek gebracht aan een gespecialiseerde duivenarts die een licht luchtwegen probleem aan het licht bracht. Hierop zijn de duiven behandeld en pas op de 3e vlucht vanuit Auxerre waren de resultaten naar tevredenheid met de plaatsen 1 tm 6 in de vereniging en ook de 1e plaats in een gezamenlijke uitslag met de vereniging uit Holwerd.
Aankomend weekend staan de vluchten vanuit Cahors en Lorris (dagfond) op het programma en hopen we op een prima uitslag.
De jonge duiven zijn deze week geënt tegen het Paramixovirus en kunnen nu voorzichtig worden opgeleerd naar de eerste natourvlucht toe op 2 augustus. De verliezen bij de huidige jonge duiven vluchten zijn catastrofaal en ik hoop van harte dat dit vanaf augustus beter zal gaan.
Nog een laatste wetenswaardigheid: Opnieuw 2 geweldige aankopen gedaan met het oog op constante verbetering van de vlieghokken in de toekomst. Aangekocht zijn 2 kleinkinderen van " OMG430"! "OMG430" is thans de superkweker bij Jelle Jellema en is een zoon van, misschien wel de beste fondduivin ooit, "OLYMPIC MISS GIJSJE" van Arjan Beens. "OMG430" is reeds vader van:
3e INT Narbonne 16
8e Nat Agen 18
9e Nat Perpignan 16
10e Nat Barcelona 16
13e Nat Marseille 16
22e NPO St Vincent
27e Nat Perpignan
En Grootvader van "RENA" Duifkampioen Fondunie 2000 in 2016
6e Int Pau 16
8e Nat Barcelona 18
30 Nat Marseille 16
132e Nat Barcelona 17
In een volgend schrijven stel ik de beide aankopen graag aan u voor.
MEI 2019
Het heeft even geduurd maar dan hier weer een update van eigen hok. Op de bovenstaande foto het mooie beeld van opkomende jongen. Ieder jaar is het weer afwachten wat de koppelingen zullen opleveren. Uiteraard wordt er eerst op "papier" gekoppeld in de wintermaanden en vervolgens passen we dit toe op de vlieghokken. Sommige koppels prefereren dan toch een andere partner en mislukken enkele bedachte koppels. De kweek is, zoals op de foto te zien, in de meeste gevallen goed gelukt. Liefhebbers die een 100% resultaat behalen verwijs ik altijd naar het rijk der fabelen. Een knokpartijtje hier en een onbevrucht eitje daar is normaal in de duivenhokken en dat is hier niet anders. Inmiddels zijn de vluchten weer begonnen, met in de club in nog slechts 11 leden. De duivensport krimpt ieder jaar en dus ook bij de Friesche Postduif in Dokkum. Gestart met 2 trainingsvluchten vanuit Deventer en Heino met alle duiven op nest. De weersomstandigheden waren goed te noemen en er waren dan ook weinig tot geen verliezen. Vervolgens volgen de Vitesse vluchten waarvan er eentje werd afgelast door het zeer koude weer met verwachte temperaturen van rond het vriespunt. In mijn optiek was dit een terechte beslissing ook al zullen andere liefhebbers daar anders over denken. Afgelopen zaterdag stond de eerste midfondvlucht vanuit Quievrain op het programma en gaan we alweer snel naar de eerste, echte krachtmeting vanuit Frankrijk toe. Twee hokken op weduwschap (sinds een week) en het derde hok blijvend op nest moeten de honneurs waarnemen dit jaar. We gaan het beleven!
Begin dit jaar toch maar weer een investering gedaan en bovenstaande, prachtige doffer aangeschaft. Een duif met een zeer aansprekende stamboom. Vader is een zoon van "ROMEE" die geweldige prestaties behaald heeft in zijn actieve carrière: 3e Nat Orange, 3e Nat Bergerac, 3e NPO Brive en 6e NPO Aurillac. Er zijn er maar weinigen die dit ook kunnen overleggen. Moeder is een dochter van de beste zoon van ZWART GOUD nl. "ORION". Met een 6e Nat Bergerac en een 7e Nat St. Vincent ook geen verkeerde. De doffer zit al niet meer op eigen hok maar is uitgeleend om samenkweek te doen met een liefhebber uit het oosten van het land. De duivin welke er tegen komt te staan is ook van het Jellema bloed en is een dochter van "NEW JADE 3". DE jongen zullen worden verdeeld over beide hokken.
Hieronder de stamboom van "NEW ORION"
Januari 2019
Allereerst wil ik natuurlijk iedereen een fantastisch 2019 toewensen, een jaar met veel gezondheid en sportplezier! Op eigen hok is het rustig op het feit na dat er toch regelmatig een duifje verdwijnt na een aanval van de roofvogel. Vooral de late jongen die we hebben aangehouden moeten het ontgelden maar ook de, misschien wel belangrijkste duif van de afgelopen 10 jaar, is geslagen door de roofvogel. De 09-4211579 was in zijn "vlieg carrière" een duif die nog nooit gemist heeft op vluchten vanuit Frankrijk. Als jaarling meteen al duifkampioen dagfond in de vereniging en later als overnachter ook niet. Samen met zijn broer de 09-4211580 waren ze lang onverslaanbaar op de marathon vluchten. Ze hebben hun vlieg carrière afgesloten op Barcelona enkele jaren geleden waarbij ze ook allebei prijs vlogen in de Afdeling en waarbij de "79" zelfs ook nog Nationaal prijs wist te behalen. Het is natuurlijk een risico dat je besluit om iedere dag je duiven los te laten maar op dit moment komen ze alleen nog op de middag los en dat heeft z'n vruchten afgeworpen tot nu toe.
In de afgelopen tijd zijn er ook enkele versterkingen aangetrokken voor het kweekhok. We concentreren ons de laatste jaren vooral op het ras Jellema. Alle duiven die bij ons belangrijk zijn in, zowel het kweken als vliegen, hebben alle een link met dit ras. De Jellema duiven zijn dan ook erg gewild in Nederland en dat heeft Jelle doen besluiten om te stoppen met zijn praktijk en zich alleen nog maar te richten op de duivensport.
Op bovenstaande stambomen zijn de aangeschafte kweekduiven te zien. Deze doffer en duivin zullen straks een koppel gaan vormen, ingeteeld naar de "ROMAN" van Jellema. "ROMAN" is een zoon van "OLYMPIC ROMEE", een geweldige duivin met oa een 3e Nat Bergerac 2013 tegen 10.327 duiven en een 3e Nat Orange 2013 tegen 4302 duiven op haar palmares. En ook de "ROMAN" heeft zich inmiddels al bewezen als kweker en is reeds vader van de 6e en 7e INT Pau 2016 en de 30e Nat Marseille 2016. Het mag een onsje minder maar hopelijk gaan we hiervan ook profiteren.
Hieronder de "ROMAN" mooi in beeld gebracht.
Augustus
Een mooiere afsluiter van het seizoen kan je jezelf niet wensen!
5e Nat (S4) Periqueux tegen 1282 duiven en ook nog eens 27e over geheel Nederland tegen 13.500 duiven!
Opnieuw een loodzware vlucht waarbij de lossingscommissie het, in mijn ogen, zeer vreemde besluit genomen heeft om de duiven al om 09.30 (!) te gaan lossen met een temperatuur van 37 graden met een noorden wind. Waarom in vredesnaam duiven lossen die op het heetst van de dag 1000 km naar huis moeten vliegen? Gewoon een lossing op de (na) middag waarbij de duiven na 6 of 7 uur vliegen een rustplek kunnen zoeken en de volgende morgen frisser hun vervolg kunnen zoeken. Maar goed het besluit ligt inmiddels achter ons en heeft ons een prachtige klassering opgeleverd. Opnieuw zijn er echter weer duiven achtergebleven en daarom mag dit seizoen wel tot een van de zwaarste ooit gerekend worden. De winnende duif is er niet zomaar een, de NL16-1021156 is met afstand onze beste duif van het jaar 2018. Maar liefst 4x prijs op de overnacht! Naast de teletekst vermelding op Periqueux wint deze klasbak ook nog:
65e Nat (S4) Periqueux 3097 duiven
36e Nat (S4) Orange 1081 duiven
414e NPO Limoges 1358 duiven
Door deze prestaties is de "56" 1e duifkampioen in het NIC, 2e duifkampioen in het sterke samenspel NOF, 5e duifkampioen Afd. 11 en 7e duifkampioen in de Friese Fond Club geworden.
Zoals reeds vermeld een loodzwaar seizoen met over de hele linie veel verliezen. De vluchten met de ouden zijn klaar nu en heeft het volgende aan kampioenschappen opgeleverd:
NIC 0267
2e Onaangewezen en Aaangewezen
2e Keizergeneraal
1e Duifkampioen
NOF
3e Onaangewezen, 4e Aangewezen
3e Keizergeneraal en 2e Duifkampioen
Afdeling 11
17e On en 20e Aangewezen, 5e Duifkampioen
Friese Fond Club
15e On en 19e Aangewezen, 7e Duifkampioen
Op enkele vluchten vroeg in de Afdeling en Sector maar er waren ook mindere uitslagen bij, al met al een redelijk goed seizoen. De jaarlingen worden hier alleen op de dagfond gespeeld en hebben het naar verwachting goed gedaan. Alle vluchten in de vereniging werden winnend afgesloten. Wat volgt zijn nog de natour vluchten met de jonge duiven. We starten volgende week met de eerste africhting vanuit Deventer en de 4 weken daarop volgend mogen ze telkens een stapje verder. Prijs vliegen is met deze "kale" jongen niet aan de orde maar thuiskomen wel. Ik hoop op volle hokken eind september zodat we weer verder kunnen bouwen aan een nieuw seizoen.
JULI 2018
Zon, zon en warmte! Een hittegolf in Nederland! Weken achtereen warm tot zeer warm weer met als hoogtepunt vandaag (27 juli) waarbij de temperaturen op kunnen lopen naar de 35 graden! Dat het een zwaar seizoen is moge duidelijk zijn, immers het is elk weekend warm met, alleen maar, kopwind. De liefhebbers die nu enkele weken spelen met hun jonge duiven hebben reeds flinke gaten in de hokken en terwijl ik dit schrijf heeft de Afd. Friesland besloten om de aankomende vlucht te laten vervallen. Alhoewel wij de jongen nog niet spelen denk ik dat het een terechte beslissing is.
Op eigen hok zijn we inmiddels bij de laatste vluchten aanbeland. De vlucht Bergerac is op dit moment aangekomen op de lossingsplaats en de afgelopen week zijn er verschillende theorieën op losgelaten door de diverse "deskundigen". Ochtendlossing wordt genoemd in een bericht op de NPO site? Dat zal toch niet waar zijn? Duiven lossen voor een vlucht van meer dan 1000 km die dan de hele dag moeten vliegen in een temperatuur die het kookpunt nadert! Niet wenselijk natuurlijk! Naar mijn mening wachten tot (ver) na de middag zodat de duiven na 5 a 6 uren vliegen kunnen rusten en de volgende dag hun reis kunnen voortzetten. We kunnen niet anders doen dan afwachten en hopen op een goede, diervriendelijke, oplossing.
Op eigen hok zijn de vluchten Dax, Orange (ochtendlossing), Bourges en Chatearoux vervlogen. Zoals vermeld zijn alle vluchten zwaar tot zeer zwaar gebleken. Op Dax werd de 1e duif op eigen hok geklokt om 18.38 en dat leidde tot een 3e plaats in het NIC wat tevens aangeeft hoe zwaar deze vlucht verlopen is. Dezelfde avond om 20.10 nog een duif welke nog de 5e plaats scoort in het NIC. We moeten tot zondagochtend 11.34 wachten op nummer 3 en zelfs deze duif verdiende nog prijs. Op dezelfde dag ook Bourges, dagfond voor de jaarlingen (737 km). 22 duiven mee waar er slechts 9 op zaterdagavond hun thuisbasis wisten te bereiken. Met de serie van 1,3,7,8,9,11,12,15 en 16 in de vereniging is niks mis mee. Toch zijn er 5 duiven achtergebleven, de keerzijde van de medaille. Deze zelfde jaarlingen vlogen 14 dagen later vanaf Chateauroux (785 km) en was eigenlijk nog zwaarder. Opnieuw een goede uitslag met slechts 5 van de 15 duiven thuis op zaterdag werd het nu 1,4,5,7 en 10. Op zondag nog 2 prijsduiven en 12 terug van de 15 ingekorfde duiven. De jaarlingen zijn klaar met het zware seizoen en mogen gaan uitrusten. Tussendoor was er nog de vlucht vanaf Orange, een ochtendlossing zoal gewoonlijk. het wordt vervelend maar ook deze vlucht was erg zwaar. Toch wisten wij hier succes te boeken met een vroege duif: 1e in het NIC en 36e Nat (S4) tegen 1081 duiven. Ook de nummer 2 zit er prima bij met een 8e klassering NIC en 157e Nat. Verder nog de prijzen 18, 35 en 39 in het NIC. Van de 14 ingekorfde duiven er 9 terug krijgen is dan wel weer een domper maar ook dat is duivensport.
De eerste 2 duiven van Orange zijn dan ook niet toevallig onze beste duiven dit jaar. Beide hebben inmiddels 3x prijs behaald op de diverse marathonvluchten. Beide stammen af van een Duivin uit de Saffier lijn van Jellema en aan moederskant een dochter uit een superduivin van Durk Weidenaar, Burdaard.
Juni 2018
Uigesteld is de kop boven dit artikel want, maar liefst, 5 vluchten zijn er de afgelopen weken 1 dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden. Heel Nederland was bevangen door het warme zomerweer maar uitgerekend in de weekenden was het weer spelbreker op de diverse vluchten. 2 midfondvluchten, 1 dagfondvlucht en Limoges en St. Vincent werden uitgesteld naar de volgende dag. Overigens waren het verstandige beslissingen door de verantwoordelijke mensen en alle vluchten zijn daardoor goed verlopen. Op eigen hok zijn er op de dagfond goede resultaten behaald: 3 vluchten zijn er afgesloten met een 1e prijs in de vereniging. Ook het prijspercentage was goed te noemen en stemt tot tevredenheid. Op de overnacht waren de vluchten Limoges en St. Vincent matig, het prijspercentage was wel ok met op Limoges 5x prijs van de 16 ingekorfde duiven. In het NIC werd begonnen met prijs 9 tegen 178 duiven, echter in NPO verband was dit slechts een 169e prijs tegen 1358 duiven. De vlucht was, net zoals ieder jaar, erg zwaar. Grijs, bewolkt weer met een NW wind zorgde ervoor dat de duiven op eigen hok traag afkwamen. St. Vincent werd na een dag uitstel gelost om 14.15 uur met, in Frankrijk, opnieuw NW wind draaiend naar WZW. Ieder jaar worden er weer minder duiven ingekorfd op deze "Koninginnevlucht" getuige de 566 duiven in de Afd. 11 en 987 duiven in Sector 4. In het NIC deze keer slechts 66 duiven tegen 78 duiven vorig jaar. Onze 7 duiven behaalden de prijzen 6, 11 en 12 in het NIC. Ook in NPO verband 3x prijs, te beginnen met plaats 110. Een grote pleister op de wonde was de fantastische overwinning van Durk Adema uit Sneek die met "SEMPAI" niet alleen de 1e in NPO Afd. 11 wint maar ook de 1e in Sector 4. Als klap op de vuurpijl wint deze geweldenaar ook nog de 5e plaats van geheel Nederland tegen 12.541 duiven en dat op een afstand van 1162 km! De pleister op de wonde was dat "SEMPAI" als grootvader een duif van ons hok is. Het is een volle zoon van "RED SIMON" welke in 2012 de 1e Nat Orange won. Hieronder de volledige stamboom van de grootvader van "SEMPAI"
Durk Adema heeft meteen telefonisch contact gezocht om dit heugelijke feit met ons te delen, hulde daarvoor.
Afgelopen weekend stonden de 3e dagfondvlucht vanuit Sens op het programma en de overnachtvlucht vanuit Periqueux. Zoals gezegd opnieuw een 1e prijs op de dagfond en 10 van de 20 ingekorfde duiven prijs in de vereniging.
Op Periqueux werden 19 duiven ingezet met o.a. 2 jaarlingen. Opnieuw een zware maar regelmatige vlucht met ditmaal voor ons een prima verloop. Maar liefst 11 duiven vlogen prijs en zijn daarmee zeer tevreden. We beginnen in het NIC (177 duiven) met de prijzen 5, 9, 18 enz en ook in groot verband zijn we nu vroeger met de 39e en 95e prijs tegen 1928 duiven in NPO verband. Ook is het nu gelukt om enkele nestduiven in de prijzen te spelen met als 2e duif een duivin op 10 dagen broeden en als 3e duif een doffer op een klein jong. Ook de 4e,6e,7e en 8e aankomende duif waren alle nestduiven. Erg tevreden met deze uitslag en dus vol goede moed op naar de volgende vluchten!
April/Mei 2018
Kreeg van 2 liefhebbers uit het zuiden van het land de vraag wanneer er weer eens wat geschreven werd op de site. Welnu graag voldoe ik aan dit verzoek. Inmiddels zijn we al weer een eindje op weg in het nieuwe seizoen. De koppeling van alle duiven stond gepland voor 13 maart en alle 53 doffers op de 3 verschillende hokken hebben hun vrouwelijke partner gekregen.
De kweek is goed geslaagd zoals op bovenstaande foto te zien is. Voor eigen gebruik ringen we meestal zo'n 65 jongen welke nog aangevuld worden met jongen van andere liefhebbers tot er ongeveer 80 duiven in het jonge duivenhok zitten. De jongen worden veelal gekweekt uit 4 a 5 koppels kwekers (2 rondes), de betere vliegers en uit enkele jaarlingen welke ons aanstaan of uit een bepaalde lijn komen waar we vertrouwen in hebben. Verder ringen we dan nog een 20 tal jongen welke op bonnen verhuizen naar sportvrienden in den lande.
Het seizoen is inmiddels al 4 weken oud en we hebben de 4 Vitesse vluchten weer achter de rug. Deze 4 weken hebben we alle duiven op nest gespeeld en in het begin kan je dan nog redelijk meekomen in de club maar inmiddels loop je toch een mooi eind achter op de mannen met de sprinters die al enkele weken op weduwschap zitten. Zo zaten we afgelopen week 20 minuten achter de 1e prijs in de club en scoorden we een magere 39e prijs met de eerste aankomende duif. Voor ons als liefhebbers op de fond is dat nog niet verontrustend. Over 3 a 4 weken moeten onze duiven er staan. De jaarlingen moeten hun best doen op de dagfond en de oudere vliegers gaan in eerste instantie naar Limoges.
Op deze 4 Vitesse vluchten hebben we diverse weersomstandigheden gehad, van warm met strakblauwe lucht tot koud en schier. Gelukkig zijn we weinig duiven kwijt geraakt. Tot nu toe 2 duivinnen welke niet meer teruggekeerd zijn op eigen hok. Dat er geen jaarlingen verspeeld zijn doet me deugd, immers slechts 4x gespeeld in hun geboortejaar en dan ook nog 3x vanaf Gennep (ivm met de weersomstandigheden) en eenmaal vanuit Asse Zelik is nou niet wat je noemt een gedegen voorbereiding op het jaar 2018. Volgens mij een bewijs dat de duiven gezond zijn.
Nieuw dit jaar is het vliegen met duiven op nest. Zo lang we met duiven vliegen doen we dit alleen met doffers op weduwschap. Op deze manier kan je ook de kwaliteiten van je duivinnen op waarde schatten en ook het feit dat er door sommige liefhebbers hard gespeeld wordt op de overnacht met duiven op nest (Klaas Buwalda, Rekker-Westra, Jellema) hebben ons doen besluiten om dit ook eens serieus aan te pakken. Voornamelijk jaarling duivinnen aangevuld met 7 duivinnen van 2016 ,welke dus 1 1/2 jaar niet aan vluchten hebben deelgenomen, zijn de afgelopen 4 weken mee geweest op de Vitesse vluchten. Ik ben erg benieuwd of we dit jaar ook eens een "nestduif" voorop krijgen van een marathon vlucht!
Ik laat het jullie weten!
Januari 2018
De jaarwisseling is gepasseerd en de liefhebbers maken zich op voor weer een nieuw seizoen. Helaas begint dit voor de duivensport opnieuw met negatieve aandacht. Eind september, op de laatste natour vlucht worden de ringen voor het nieuwe jaar besteld en, op voorhand, betaald aan de NPO. Wat schetst de verbazing: De vaste voetringen 2018 kunnen niet op tijd geleverd worden! Hoe is dit nu mogelijk? Productie problemen bij de leverancier is de korte boodschap van de NPO. Liefhebbers die winterjongen laten opgroeien zijn hiervan de dupe natuurlijk en ik lees dan ook verhalen van mensen die een complete ronde hebben opgeruimd. Wat een sof! Er is nog geprobeerd om de schade enigszins te repareren door de zgn "noodringen" uit te geven ( zie foto boven). Deze noodringen zijn "glad" , er kunnen dus geen clips op geplaatst worden. Ook worden er geen eigendomsbewijzen bij geleverd, deze moet men later op een omslachtige manier zien te bemachtigen. Gaat de NPO hier dan ook overschrijvingskosten voor rekenen? Al met al opnieuw een dikke onvoldoende voor de NPO. Het woord "noodringen" is voor mij dan ook, nu al, het woord van 2018.
Neutralisatietijd is ook een woord waar je de afgelopen tijd veel over gelezen hebt. De "oude" constructie moet op de schop en er komt een nieuwe voor in de plaats. Ik heb het artikel gelezen op de site van de NPO en heb er lang over gedaan om deze variant te snappen. Afwachten maar hoe dit straks in de praktijk gaat uitpakken.
Gelukkig trekken de duiven zich niets van dit alles aan en daveren iedere dag door het luchtruim. Binnenkort moeten ze de verplichte paramixo enting weer ondergaan en volgt verderop in maart het kweekseizoen. Misschien zijn de "echte" ringen dan wel geleverd ................
eind oktober
Het seizoen zit er nu echt op! De 5 natour vluchten zijn ook achter de rug en de duiven zijn de afgelopen week gescheiden. De natour is niet zo gelopen als gehoopt. Allereerst waren de weersomstandigheden elk weekend slecht en werd er daarom 3 weken achter elkaar gekozen voor de lossingsplaats Gennep. Op elk van deze vluchten bleven er telkens enkele duiven achter met als slechtste vlucht Asse Zelik. Deze laatste vlucht van het seizoen kenmerkte zich door goed weer met een zwakke oosten wind. Kennelijk waren de duiven nog niet ervaren genoeg om hiermee af te rekenen want op deze laatste vlucht bleven er opnieuw duiven weg.
Eind oktober/november is traditioneel de tijd van prijsuitreikingen, huldigingen en vergaderingen. Zo zijn we de afgelopen 2 weken gehuldigd in eigen vereniging, het NIC en bij het samenspel NOF. Op deze middagen cq avonden is het altijd weer even een gezellig samenzijn met clubgenoten en noordelijke fondliefhebbers. Uiteraard horen daar ook de traditionele bonnenverkopen en het draaiend rad bij. Op deze manier wordt de kas gespekt bij het NIC en NOF zodat er ook volgend jaar weer fantastische prijzen te winnen zijn.
De duiven wisselen inmiddels van verenkleed en zijn nu dan ook een perfecte prooi voor de roofvogel. Het hele jaar weinig last van gehad maar nu zijn ze er plotseling weer volop. De eerste slachtoffers zitten dan ook alweer apart in een hokje bij te komen van hun verwondingen. Hopelijk sneuvelen er niet teveel duiven.
In deze "stille" tijd is het altijd leuk om alvast weer bezig te zijn met het volgende seizoen. Koppels worden alweer op papier gezet, jonge doffers verdelen en uitwennen en aanpassingen of herstelwerkzaamheden toepassen op of aan de hokken. Kortom: op naar het volgende seizoen!
Finale seizoen
Het seizoen met de oude duiven zit er op! Na de laatste 2 Marathon vluchten vanuit Bergerac en Cahors kan de balans opgemaakt worden. Een deel van het resultaat is op bovenstaande foto's te zien:
In het NIC 0267: bovenste foto
1e Generaal OA en AGW
1e Keizer Generaal
1e Duifkampioen met de 2013-1602751
In het Samenspelverband NOF (3 Noordelijke NIC's) foto 2
4e Generaal OA en 1e Generaal AGW
1e Keizer Generaal en ook hier 1e Duifkampioen
In de Friese Fond Club werd het: 17e Generaal OA en 5e Generaal AGW (met een gemiste klassering van Dax)
In Afdeling 11 behaalden we het 12e Generaal OA en 6e Generaal AGW kampioenschap.
Tevreden?
De resultaten (55% prijs) zijn beter dan het vorig seizoen en de kampioenschappen zijn prima! Dus wat dat aangaat is het een prima seizoen geweest. Mijn broer noemt het een kampioenschap van de regelmaat, immers er werden geen Teletekst noteringen behaald maar wel werd er altijd een duif geconstateerd in de top van de uitslag. Ook werd er op alle vluchten een aangewezen duif geconstateerd en dan kom je automatisch hoog in de eindstanden van de discipline.
Jammer van de vlucht vanuit Dax, In het NIC en NOF stonden er wel duiven op de uitslag maar deze waren net te laat om op de uitslag van de Friese Fond Club te komen. Ook zware vluchten hebben we weer gehad dit seizoen. Het al eerder genoemde concours vanuit Dax was loodzwaar, pas op maandag kon deze vlucht gesloten worden. Nog erger was de vlucht vanuit Orange. Dit concours moest zelfs op dinsdag reglementair gesloten worden. Goeie duiven zijn gesneuveld en er waren natuurlijk ook verrassingen, kortom opnieuw een veelbewogen jaar achter de rug. Ons rest nu nog de 5 navluchten met de jonge duiven. Ik hoop van harte op een mooie nazomer en weinig verliezen.
Nieuwe Aanwinst
Op bovenstaande afbeelding de stamboom van een nieuw aangeschafte duivin welke prima past bij de al aanwezige kweekduiven. Mooi ingeteeld naar "ZWART GOUD" en ook het "KLEIN KWEEKSTERTJE" als grootmoeder. Zij is moeder van "SILVIE" winnares van de 3e INT Barcelona 2014.
eind juli
Op de foto een mooi vergezicht van de prachtige stad Barcelona.
Er is veel te doen geweest over de vlucht vanuit de gelijknamige plaats. Ontzettend veel aandacht in de pers en op de radio. Zelfs op Omrop Fryslan werd er een item aan besteed met als gast Simon Kuipers. Er zijn veel duiven achter gebleven op deze vlucht en dan met name bij onze zuiderburen. Ik hoop van harte dat er nog vele duiven de afgelopen weken hun hok hebben bereikt!
Op eigen hok is Barcelona dit jaar niet gespeeld maar ook wij hebben, rond dezelfde tijd, ontzettend zware vluchten beleefd. In hetzelfde weekend kwamen onze duiven vanuit de plaats Dax, met ongeveer dezelfde afstand als St. Vincent, een echte klassieker. Ook de noordelijke duiven kwamen slecht tot zeer slecht. Met een lossing om 11.00 uur op de vrijdag, bereikten op zaterdag slechts 7 duiven hun hok in het NIC! Helaas kregen wij deze dag niets thuis en moesten zelfs wachten tot zondagmiddag 16.44 uur. Om 17.30 gevolgd door nr. 2. In het NIC waren de prijzen op zondag nog steeds niet verdient en dus op maandag doorklokken. Op maandag bereikten nog 2 duiven de basis en ook deze duiven behaalden nog prijs in het NIC. Resultaat: 14,16, 19 en 21 in het NIC. Helaas geen prijs in de Friese Fond Club waardoor we een flink aantal plaatsen gekelderd zijn in de rangschikking. Positief waren dan wel de klasseringen van de jaarlingen welke werden ingekorfd op de dagfondvlucht Gien (670 km). Met de plaatsen 1,2,3,5, 11,12, 13,14 en 16 in de vereniging waren we zeer tevreden.
Een week later volgde de vlucht Orange met een ochtendlossing om 7.00 uur. Opnieuw een zeer, zeer zware vlucht met (veel) achterblijvers. Zelf 11 duiven mee en niet de minsten, klokten wij pas op zondagmiddag duiven welke als 5,6 en 25 weren afgevlagd in het NIC. Ook nu kwamen er weinig tot geen duiven na en moest het concours zelfs reglementair gesloten worden op dinsdagavond! Op het moment van sluiten waren er 40 duiven thuis in het NIC. Zelf zijn er in totaal 5 van de 11 duiven thuis gekomen, een fikse aderlating met veel goede duiven nog onderweg.
Op Chateauroux (785 km) behaalden de jaarlingen een prima resultaat met opnieuw een 1e prijs in verenigingsverband en verder de klasseringen: 3,6,7, 9,11,12,16 en 18.
Er volgen nog de vluchten Bergerac (nu onderweg met 8 ingekorfde duiven) en Cahors. Hopelijk 2 vluchten met geen verliezen. De tijd zal het leren.
3o juni St. Vincent en Ruffec
Teletekst afbeelding van de Noordelijke Unie vlucht St. Vincent. Goed het is dan wel niet een "officiële" Teletekst notering maar toch is het even een afbeelding om te laten zien dat de klassieker St. Vincent prima verlopen is. Opnieuw was de vlucht zeer zwaar te noemen. Na de lossing op vrijdag moesten de duiven 1200 km overbruggen om weer op hun hok te komen. Een fantastische overwinning in de sector van Jaap Mazee uit Ens die met dezelfde duif als vanuit Limoges opnieuw de ereprijs thuis bracht. Een geweldige prestatie van deze duif natuurlijk die ook op eigen hok gekopieerd werd. Want opnieuw was het de 2013-1602751 die als eerste over de antenne liep en wel om 16.31.12. Goed voor de 1e prijs in het NIC Holwerd tegen 78 duiven, 19e in Afdeling 11 en 3e in samenspel NOF! En bovenstaande TT notering in zone 4 van de Noordelijke Unie. Niet voor niets staan deze 2 duiven dan ook als 1 en 2 geklasseerd bij de duifkampioenen van de Friese Fond Club!
Met 6 duiven mee behalen we een prijspercentage van 50% want om 18.52.52 arriveerde de 13-1602683 en om 19.48.29 viel de 14-1410715 op de klep. 1, 7 en 12 in het NIC. Ook de resterende 3 duiven zijn allemaal weer thuis gekomen, 2 op zondag en de laatste enkele dagen daarna. Een prima prestatie vergeleken met andere hokken waar lang niet alle duiven zijn thuisgekomen.
Ruffec was de volgende overnachtvlucht. Ruffec is een vlucht waarbij veel liefhebbers de jaarlingen voor het eerst laten overnachten en dat was ook dit jaar het geval. Een drukte van belang in het NIC met 264 duiven in concours en, maar liefst, 2086 duiven in Afdeling 11. Al jaren wordt gekozen op eigen hok om (nog) geen jaarlingen te spelen en dus korfden we 11 duiven in, hoofdzakelijk 2 jarige weduwnaars. Een lossing om 13.15 uur met wzw wind zorgde er voor dat er nu enkele "nachtvliegers" arriveerden op de hokken. Ronnie Leusink uit Engwierum klokte de eerste duif van het NIC al om 04.09. Op eigen hok werd de eerste duif geklokt om 07.00.01 gevolgd om 07.38, 08.18, 09.40, 10.53, 10.57, 11.13, 13,50, 14.15 en 15.59. Resultaat in het NIC: 7, 11, 16, 37, 68, 72 en 77. 7 prijsduiven van de 11 ingekorfde duiven is opnieuw een goed resultaat te noemen. De 15-1179657 en de 15-1179909, respectievelijk 2e en 3e duif, waren ook al succesvol op Limoges en bewijzen hiermee uit het goede hout te zijn gesneden. Bovendien bracht de 15-1179909 de aangewezen punten mee naar huis.
Na 3 overnachtingen zijn er "slechts" 2 duiven verspeeld maar is natuurlijk nog geen garantie voor de volgende vluchten. De eerstvolgende vlucht is Dax en met 1187 km voor de boeg opnieuw een zware opgave. Later volgen dan nog Cahors, Orange (ochtendlossing) en Bergerac. Inmiddels worden de tijden aangehouden van de langste dag en hopen we dat we de duiven nog op de pennen kunnen houden. De tijd zal het leren, op naar de volgende.
9 juni pontoise en Limoges
Er was eens............. een dagfondvlucht genaamd Pontoise. Tja er is al veel gezegd en geschreven over deze vlucht en de feiten zijn genoegzaam bekend inmiddels. Alle fond spelers kijken altijd uit naar de eerste vlucht vanuit Frankrijk en dat was hier niet anders. 37 duiven ingekorfd voor deze vlucht van 544 km. Helaas is het op een deceptie uitgelopen. De weersverwachting was reeds enkele dagen bekend: tropisch warm met een zuid oostenwind. Ook een lossingsplaats die erg westelijk lag hielpen niet mee om er een vlotte vlucht van te maken. Uiteraard is de liefhebber zelf verantwoordelijk voor het inkorven van zijn of haar duiven dus daar wil en kan ik mij niet achter verschuilen. Achteraf weet iedereen wel hoe het had gemoeten. Misschien had de Afdeling naar een,meer, oostelijk gelegen station gemoeten zoals ook bij de buren is gedaan. Ook daar was de vlucht moeilijk maar niet zo slecht als bij Afdeling 11.
Op de vluchtdag zelf slechts 9 duiven thuis en doorklokken op alle niveau's. Op zondag nog eens 14 duiven erbij zodat de teller bleef steken op 14 duiven die nog ergens onderweg waren. In de afgelopen 2 weken zijn hiervan nog eens 4 duiven op de hokken teruggekeerd. 10 duiven weg aan het begin van het "fond" seizoen is een fikse domper, bovendien zijn er bij de laatkomers duiven met verwondingen en total geen " vlees" meer op de botten. Bij deze duiven ook de St. Vincent gangers en dat wordt nu wel een heel klein gezelschap.
Gelukkig komt na regen ook weer zonneschijn want de vlucht vanuit Limoges is een stuk beter verlopen op onze hokken. Geleerd van vorige jaren had ons er toe besloten om niet met alle 2 jarige duiven aan de start te komen. Een mix van ervaring en nieuwelingen resulteerde in een aantal van 10 stuks. Een prima lossing op vrijdag om 13.30 uur deed de verwachting van vroege duiven op zaterdagmorgen. Ook hier bleek dat een misrekening want de duiven kwamen pas na 10 uur mondjesmaat binnen op de noordelijke hokken. Om 11.09 klokken wij de 1e getekende, de 13-1602751. Deze krachtpatser is nu 3 jaar achter elkaar de 1e duif op de hokken vanaf Limoges. In 2015 begonnen met een 42e tegen 1360 duiven, 2016 een Teletekst notering met de 8e tegen 1383 duiven en nu dan de 16e tegen 1353 duiven! Verder kwamen de duiven goed af met 50% prijs en 9 vd 10 terug op de hokken.
Aankomend weekend staat de vlucht vanuit Sens op het programma en volgende week inkorven voor de klassieker St. Vincent. Ik hoop op 2 mooie vluchten en geen verliezen!
10 Mei
Zo, de eerste 4 Vitesse vluchten hebben we weer achter de rug en vanaf komende zaterdag gaan we naar de Midfond. Afgelopen zaterdag opnieuw een lossing vanuit Heusden Zolder en nu met oostenwind. De lossing was om 09.45 uur wat misschien wel een uurtje later had gekund. Ik wil niet op de stoel van de verantwoordelijke mensen zitten maar het weer was, op het moment van aankomst, niet geweldig. In het begin kwamen de duiven dan ook onregelmatig. Ook in de vereniging waren er grote verschillen. Gelukkig knapte het weer snel op en zijn er geen verliezen te melden.
Op eigen hokken werden er 42 duiven ingekorfd waarvan 2/3 een week op weduwschap werden gespeeld en de rest nog met grote jongen lagen. Duidelijk is wel dat de "nest" duiven het af moeten leggen tegen de weduwnaars.
Op bovenstaande foto het voer dat de vliegduiven na de vlucht voorgeschoteld krijgen. Gekiemde granen zijn ontzettend gezond en bevatten ongeveer 300% meer voedingswaarde dan de "normale" granen. Ik kies voor 4 verschillende soorten welke ik altijd los koop, gedeeltelijk bij de supermarkt en gedeeltelijk bij de voerleverancier. Ik gebruik hiervoor tarwe, erwten, groene linzen en katjang idjoe. Granen die gemakkelijk kiemen. Ook ben ik wel eens in de slag geweest met popcorn mais maar daar al snel van afgestapt. Deze soort moet minstens 24 uur onder water staan en al enkele dagen eerder mee begonnen worden. Vaak is dan maar de helft gekiemd en begint ook snel vies te ruiken. De andere graansoorten zijn gemakkelijk in gebruik, op woensdagavond onder water, donderdagmorgen afgieten en vervolgens nog 2x naspoelen op vrijdag en zaterdag. De duiven eten het graag en herstellen op deze manier snel van hun inspanningen.
30 April
Bovenstaande foto toont de lossingsplaats (met de daarbij behorende auto's van Afd. Friesland) van Heusden Zolder afgelopen zaterdag. Na de trainingsvluchten vanuit Heino en Deventer alweer de 3e Vitesse vlucht van de Afdeling. Eindelijk was het weer wat beter dan de afgelopen weken. Mooie blauwe luchten met een veranderlijke, zwakke wind zorgden voor een regelmatig concours. De vorige vluchten waren nog erg koud voor de duiven met veelal bewolkt weer en een koude noordwesten wind. Tot nu toe hebben we de duiven iedere week gespeeld en helaas is er nog niet een vlucht bij dat we de duiven allemaal terug hebben gekregen. Er missen er telkens 1 of 2 en ook door de week verdwijnt er nog wel eens eentje door de kromsnavel. Afgelopen week was het weer raak, 3 doffers gewond in het hok na een aanval van een slechtvalk(?). Een van deze 2 duiven was een jaarling welke de vorige vlucht als eerste geconstateerd werd en daarmee een 8e plek in de vereniging behaalde. Balen is dat natuurlijk, de 2 slachtoffers zullen de komende weken niet gespeeld kunnen worden. Verder zijn we tevreden over de, tot nu toe, behaalde resultaten. De duiven behalen in de vereniging netjes hun prijzen. In groter verband zijn het, tegen de specialisten, staartprijzen. Zaterdag na de vlucht zijn er op 2 hokken de duivinnen en de jongen weggehaald en in het jonge duivenhok geplaatst. De duivinnen mogen de jongen hier nog een weekje voeren om dan verder te gaan als "weduwen". Het tuinhok zal nog een week op nest gespeeld worden daar dit hok ook een kleine week later is gekoppeld. De jongen zijn, op enkele uitzonderingen na, goed opgekomen. De liefhebbers welke een bon hebben aangeschaft zijn verwittigd en komen aan het einde van de komende week hun jong(en) halen. Wagenborgen, West Knollendam, Berlikum, Hengelo zijn zomaar wat plaatsnamen waar deze jongen heen verhuizen. Ook hebben we zelf ook enkele jongen aangeschaft. Geruild is er met Johan Vink, Balk, 9 jongen komen naar Bornwird. Ook hebben we 2 jongen gekregen via Comb. Agema en wel uit de lijn van de "RED DEVIL". Verder hebben we nog enkele jongen aangeschaft speciaal voor de dagfond. Laten we ze eerst maar eens gezond houden en overhouden.
Volgende week nog eenmaal een Vitesse vlucht gevolgd door 2 weken een Midfond vlucht. Eind mei zal dan het "Franse" programma volgen met de daarbij behorende dag en overnacht vluchten.
Maart
Bovenstaande, leuke, foto gevonden op het WWW betreffende de cyclus van de postduif van ei tot aan zelfstandige duif van ongeveer 28 dagen. Op eigen hok zijn we nog niet verder dan stap 1 en 2 bij de vliegduiven. Gekoppeld is er op 8 en 12 maart en de eerste eieren zijn van 16 maart. Deze eerste eieren zijn dus gisteren uitgekomen. Ik heb maar weinig onbevruchte eieren gezien dit jaar en dat is altijd een goed teken. Uiteraard zijn er ook op onze hokken vechtpartijen en eieren welke daardoor kapot zijn gegaan, het hoort er allemaal bij en zal bij een ander niet anders zijn. De eerste liefhebbers welke een bon hebben aangeschaft hebben zich gemeld en moeten vanaf nu nog 4 weken geduld doen.
Afgelopen zaterdag hebben we zowaar de eerste (trainings) vlucht gehad vanaf Heino. Het weer was bij de lossing goed te noemen en na een dik uur melden de eerste duiven zich alweer boven de hokken. Op zondag nog 2 laatkomers en 1 jaarling nog niet weer gezien is de balans na dit eerste vluchtje van ongeveer 90 km. Komende zaterdag 8 april gaan ze opnieuw de vrachtwagen in voor trainingsvlucht 2, ditmaal vanuit Deventer. Hopende op een vroege lossing met hokken vol kleine jongen en aangepikte eieren.
2017 Januari
Langs deze weg willen wij een ieder een fantastisch en gezond 2017 wensen!
Het is nog steeds geen winter en de duiven zijn door de rui. Inmiddels zijn de eerste 6 koppels kwekers bij elkaar gezet in de hoop er weer bruikbare duiven uit te kunnen halen. De komende tijd zullen de duiven de diverse entingen krijgen zodat ze klaar zullen zijn voor het komende seizoen. Op de laatste NPO vergadering is besloten om afstand te nemen van het inmanden van de zgn. invliegduiven. Dus alle duiven dienen vanaf het komende seizoen voorzien te zijn van een chipring/gummi en komen op de uitslag te staan. Om het verenigingsspel levend te houden korfden wij de oude duiven het afgelopen seizoen al op deze manier in echter de jonge duiven werden als "invliegers" gespeeld. Daar komt nu dus verandering in en we moeten maar eens zien hoe we dit gaan aanpakken.
In de laatste maand hebben we nog de hand weten te leggen op enkele nieuwe aanwinsten voor het (gezamenlijke)kweekhok. Via Bertus Timmer, Dodewaard is er een Kleinzoon Orion gekocht. Bertus heeft een fantastische verzameling Jellema duiven in de loop der jaren opgebouwd en verkoopt zo nu en dan jongen uit deze duiven. In Dodewaard zitten er zonen en dochters uit alle toppers van Jellema. In de afgelopen tijd zijn er al diverse duiven van Bertus naar het noorden verhuisd. Ook hebben we nog een Kleindochter Kleine Jade en Kleinzoon Hilton gekocht. Met deze nieuwe aanwinsten hopen we het kweekhok weer een nieuwe impuls te geven.
Hieronder de stambomen van de "nieuwe" aanwinsten.
Oktober
Inmiddels is het vliegseizoen verleden tijd. De 5 natour vluchten zijn ook afgewerkt, begonnen met 75 (kale) jongen en geëindigd met 60. Ze hebben weer veel geleerd, verschillende weersomstandigheden met de wind uit alle hoeken. Deze manier van het spelen met de jonge duiven bevalt ons prima. Meestal is het weer in augustus en september beter dan in juni en juli en de verliezen zijn zeer acceptabel. Ook leren de duiven genoeg om als jaarling goed mee te kunnen doen met de programmavluchten. De oude duiven (vliegers en kwekers) hebben nog een ronde jongen groot gebracht en deze jongen zijn weer terecht gekomen bij diverse liefhebbers. Dit jaar zijn ze internationaal gegaan: België en Roemenië waren de grootste afnemers. Ook in Nederland zijn de duiven gewild, het vreemde is alleen dat ze bijna allemaal naar het zuiden van het land gaan. Ook zijn er ieder jaar weer "liefhebbers" bij die 10 jongen bestellen en vervolgens niet meer te bereiken zijn en ook niets meer van zich laten horen. Dit jaar was dat het geval met ene Camaro Brouwer (werkelijke naam: Johnny de Bekker). Veelvuldig mail en telefoon verkeer maar toen de duiven moesten worden opgehaald plotseling niet meer te bereiken. Wat heb je aan zulke mensen? Ik schrijf met opzet de naam erbij als waarschuwing voor liefhebbers die misschien ook de vraag krijgen van deze meneer.
De huldigingen komen er weer aan en het is altijd gezellig met collega liefhebbers het afgelopen jaar te evalueren. De duiven kunnen rustig ruien en genieten van bad en open hok. Overwennen van de jonge doffers naar de vlieghokken is altijd een lastig karweitje omdat deze nogal ver uit elkaar staan maar zal vast slagen. Hopelijk laat de roofvogel de duiven de komende maanden met rust zodat we weer vol goede moed aan een nieuw seizoen kunnen beginnen.
In 2017 zal er in Dokkum alleen nog maar gekweekt worden uit 100% Jellema duiven. Dit jaar is er veel tijd en geld geïnvesteerd in het aanschaffen van deze duiven. In de persoon van Johan Makkinga hebben we een geschikte partner gevonden om samenkweek mee te doen. Trots zijn we op het resultaat van de aangeschafte duiven: o.a. 5 kleinkinderen ZWART GOUD, kleinkinderen SOPHIE, kleinkinderen van de LATE BLAUWE van Cees Nijdeken en uit de lijnen van de ORION en SAFFIER. Binnenkort zullen de koppels van de samenkweek op de website komen te staan en de reacties zijn nu al zeer positief te noemen.
10 Augustus
Het oude duivenseizoen zit er weer op. De vluchten vanuit Cahors en Bergerac zijn inmiddels verleden tijd. Beide vluchten zijn met wisselend succes verlopen. Cahors werd een groot succes, de beste uitslag qua percentage. Met 5 duiven mee winnen we 4, 7, 9, 16 en 21 in het NIC. Ook in het NPO concours alle 5 prijs met de klasseringen: 53, 64, 83, 157 en 195. Een geweldige uitslag waar je als liefhebber alleen maar van kan dromen. Groot waren dan ook de verwachtingen voor de week erop toen er gevlogen werd vanuit Bergerac. Helaas is dit toch wel een beetje op een teleurstelling uitgelopen. Met 7 duiven mee werden er 3 duiven afgevlagd op de plekken 19, 21 en 23. Een plaats in de middenmoot, ongeveer 1 1/2 te laat voor een top klassering. Jammer , ik denk dat de duiven net iets te ver in de rui waren om een top klassering te behalen. Immers op beide vluchten geen verliezen en dat was dit jaar nog niet eerder voorgekomen. Gelukkig is de truc met de 57 wel (gedeeltelijk) gelukt. In het vorige stukje heb ik al verteld dat deze doffer ingekorfd werd vanuit het jonge duivenhok. Na de vlucht vanuit Orange is hij daar blijven zitten en is op Bergerac ingekorfd op 7 dagen broeden. Opnieuw wist deze klasbak zijn prijs te winnen en is daarmee de beste overnachter van het hok geworden. 4x prijs op de marathonvluchten levert hem de titel op van 2e duifkampioen in de Friese Fond Club en zelfs 2e duifkampioen van de gehele Afdeling 11! Conclusie van het afgelopen seizoen: 2x Teletekst en 1x er net naast (11e), 100% prijs op Cahors, maar ook mindere uitslagen op St. Vincent en Periqueux resulteerden in een 4e plaats overall in het NIC. Gelukkig hebben de jaarlingen het meer dan uitstekend gedaan met diverse duiven die alle 5x prijs hebben gevlogen op de dagfondvluchten. De toekomst ziet er wat dat betreft rooskleurig uit.
De duiven zijn inmiddels opnieuw gekoppeld om nog een ronde late jongen groot te brengen. De meeste jongen die nog geboren worden gaan naar andere liefhebbers. Veel gaan er over de grens, we hebben aanvragen van Roemeense en Belgische liefhebbers om duiven te leveren. Ook zijn er liefhebbers uit het zuiden van Nederland welke interesse hebben. We gaan ons best doen om deze liefhebbers tevreden te stellen in de hoop dat ook zij kunnen profiteren van goede duiven.
Wat nog rest zijn de 5 natour vluchten voor de jonge garde. Er zitten zo'n 75 jongen klaar om deze vluchten met goed gevolg af te maken en zo de vliegploeg te completeren voor 2017. Ze zijn inmiddels kaal en zullen dan ook niet geconstateerd worden. Thuiskomen is meer dan voldoende. Ik hoop op 5 vluchten met mooi weer en weinig verliezen zoals we dat ook in 2015 hebben gehad. De tijd zal het leren.
23 Juli
History Repeats! Ja eigenlijk niet te geloven, een week na Albi opnieuw op Teletekst vliegen! Sommige liefhebbers lukt het nooit en dan hier wel en zelfs 3x dit jaar! Groot was de teleurstelling dan ook toen het bericht op zondagmiddag kwam dat er een fout was gemaakt met de neutralisatietijd en de de 9e NPO omgezet werd naar de 11e plaats. Jammer natuurlijk maar eerlijk duurt het langst. Toch weer een groot succes natuurlijk om opnieuw in de kop van de uitslag te vliegen tegen het creme de la creme van de noordelijke fondliefhebbers. In het NIC werd het het tegen 110 duiven 1, 9 en 23. In het NPO concours 11,51 en 149 en in Sector 4: 26 en 99. De winnende duif was opnieuw een duif van de hokken van Simon IJnsen, Ameland. Was op Albi de 14-1410656 de snelste, ditmaal was het de 14-1410557 die als eerste in Bornwird terugkeerde. De 57 pakte daarmee z'n 3e prijs alweer op evenzovele overnachtingen. Hij staat dan ook hoog in het klassement van duifkampioen in NIC en FFC. Als motivatie werd hij vooraf een dag met zijn duivin in het jonge duivenhok gedaan en.... voila! En weer een duif met veel Jellema bloed. De stamboom vind u onderaan dit stukje.
Opnieuw dus zware omstandigheden, veel achterblijvers ook. De proef met de jaarlingen is dan ook niet geslaagd. 7 jaarlingen en 4 oude duiven mee: alle oude duiven thuis en slechts 2 jaarlingen thuis. ook bij andere liefhebbers hetzelfde verhaal: Ultsje Jellema 11 mee waaronder 9 jaarlingen, alleen de 2 ouden thuis. Gebr. Limburg idem dito, 31 mee en 11 thuis. Het blijft een zeer lastig en moeizaam seizoen. Ook de deelname aan de nationale concoursen keldert met de week, op Orange werden er in de gehele Sector slechts 951 duiven ingemand.
Volgende week naar Cahors met 5 duiven en de week daarop de uitsmijter Bergerac met, waarschijnlijk, 7 duiven. We vinden trouwens al steeds meer dekveer in de hokken! Ik hoop dat we deze laatste 2 vluchten zonder kleerscheuren kunnen afmaken. Dan moeten we ons maar weer richten op de 5 natour vluchten met de jonge duiven.
11 juli
Na 2 moeizame vluchten was er dan plots weer een mooi succes!
Opnieuw Teletekst behaald op de vlucht vanuit Albi (1087 km). Deze keer een "gewone" lossing op vrijdagmiddag 13.00 uur met een west noord westen wind in Frankrijk en hoofdzakelijk west zuid west in Nederland. De verwachting was dan ook dat het deze keer wel eens een vlucht kon worden waarbij de duiven vlot naar huis kwamen. Niets bleek echter minder waar, opnieuw een zeer trage vlucht met geen nachtelijke aankomsten. Opnieuw lang wachten, tot na het middaguur. Om 12.47 uur was er dan eindelijk de 2014-1410656 die de spanning brak. Het bleek een zeer vroege duif, met een 1e plaats in het NIC tegen 134 duiven, de 5e NPO tegen 879 duiven en de 9e Sector 4 tegen 1612 duiven. Goed genoeg voor deze fraaie klassering op Teletekst.
De "56" is een 2 jarige weduwnaar die aan zijn 2e overnachtvlucht begon. Op Limoges kreeg hij de vuurdoop en kwam een uur na de prijzen thuis. Het is een doffer die niet opvalt met een hoog prijspercentage, als jaarling wint hij 2x prijs op de dagfond. Aangezien wij alle jaarlingen aanhouden om ze als 2 jarige te spelen op de overnachtvluchten werd hij dan ook niet afgerekend op zijn prestaties. De "56"is een duif gekweekt door Simon IJnsen van Ameland. Ieder jaar wisselen we 4 jonge duiven uit en beide liefhebbers zijn er, door deze jaarlijkse uitwisseling, niet slechter op geworden. Ook wordt er wel aan samenkweek gedaan en de resultaten hiervan kunt u elders op deze website vinden. De duif stamt voor 50% van het befaamde Jellema ras en heeft als bloedlijn de "SAFFIER" (zie stamboom beneden). Bijna 3 uur later nog 2 duiven welke nog prima prijzen behalen in het concours. Op zondag nog 2 duiven terug op het hok en de teller staat dan op 5 van de 7 ingekorfde duiven. Na St. Vincent en Periqueux is dit natuurlijk een prachtige opsteker. De jaarlingen doen inmiddels ontzettend hun best op de dagfond. Veel vroege prijzen en een hoog prijspercentage met weinig tot geen verliezen. Afgelopen week zijn er nog 8 naar de vlucht Chateauroux geweest. met afstand van 785 km klasseren er 5 van de 8 zich in het NIC en alles weer thuis. Komende dinsdag gaan er waarschijnlijk enkele jaarlingen de korf in voor de ochtendlossing vanuit Orange en dat zijn dan 1026 zware kilometers die ze voor de boeg hebben. Ik hoop op een aangename verrassing.....
22 Juni
Alweer 2 weken verder in het duivenseizoen.
Nog even terugkomend op Limoges: inmiddels zijn er 8 van de 13 ingekorfde duiven teruggekeerd op hun hok. Toch nog 5 die missen en ook op de (koninginne) vlucht vanuit St. Vincent zijn we er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen. 7 ervaren duiven mee, in de hoop op opnieuw een goede klassering. Jammer genoeg viel ook deze vlucht weer letterlijk in het water. Opnieuw een uitgestelde lossing omdat het weer slecht op de vlieglijn was. Veel regen met een noord westen wind zorgden er voor dat het een zware vlucht is geworden. Pas op zondag om 17.45 uur viel bij ons de eerste duif gevolgd om 19.48 uur door de 2e.Helaas geen kopprijs deze keer maar in het NIC de 13e plaats van 76 ingekorfde duiven en Nationaal een staartprijs.Blijkbaar hebben onze duiven het niet zo voorzien op natte omstandigheden. Wederom verliezen dus en op deze manier gaat het moeilijk worden om het gehele overnacht seizoen uit te spelen. waarschijnlijk gaan we toch enkele jaarlingen inzetten op de resterende vluchten ook al zijn we daar geen groot liefhebber van.
Inmiddels is de volgende ploeg duiven ingekorfd op de vlucht Periqueux. 6 duiven moeten de eer hoog houden. De eerste 5 prijsduiven van Limoges en een "verse" 2 jarige doffer zijn ingemand voor de, bijna, 1000 km lange tocht huiswaarts. Vooruitlopend op de weersverwachting lijkt het opnieuw een uitgestelde lossing te worden.
Gelukkig is er ook nog genoeg positief nieuws te vermelden. Pieter Kroodsma uit Lichtaard wist op St. Vincent de 1e prijs in het NIC te behalen met een rechtstreekse Keekstra! Met 1 duifje mee waarlijk een topprestatie. En ook Karel de Bruin uit Zwaagwesteinde wist wederom een teletekst notering te behalen op St. Vincent met een duif verkregen van ons. De 2013-4243433 behaalde de 2e plaats NPO. (zie afbeelding beneden). De 2013-4243437 stond in 2015 al op teletekst vanaf Bergerac(zie referenties) en nu dus opnieuw succes met een rechtstreekse Keekstra duif.
7 juni
Het plaatje hierboven is waar de duivenliefhebbers het voor doen: geklasseerd staan op Teletekst. Het lukte ons gisteren op Limoges. Oorspronkelijk gepland om op vrijdag los maar slecht weer in het zuiden noopten de verantwoordelijken pas te lossen op zondag om 13.30 uur. Dat het een zware vlucht zou gaan worden wisten we al getuige de aankomsten op zondag van de (teruggekomen) vlucht Asse Zelik. Weinig duiven boven de 1000 mpm op een afstand van 295 km beloofden weinig goeds. En inderdaad duurt het tot dinsdagmorgen 10.30 uur voordat de eerste duif geconstateerd werd in Afd. 11. Wij klokken onze eerste getekende om 13.02.46 op een afstand van ruim 895 km, genoeg dus voor een TT notering. Deze duif was vorig jaar ook al de eerste van het hok op Limoges en won toen de 42e NPO . Slechts mondjesmaat vallen er duiven, ook wij moeten uren wachten op nummer 2. Deze meld zich om 17.58 en nummer 3 om 18.33. En toen bleef het stil. Op het moment van schrijven (woensdag 09.30) zijn dit de enige duiven van de 13 ingekorfde duiven. Ja en moet je dan blij zijn met een TT notering of bedroefd zijn om het verlies van de 10, nog, achtergebleven duiven? Ik neig naar het laatste, niet alleen is er enkele jaren van opbouwen weg ook is het erg jammer dat er duiven achterblijven waar je je hoop op gevestigd hebt.
Ik hoop van harte dat er de komende dagen nog veel duiven nakomen anders is het wel een erg zure start van het overnachtseizoen!
30 mei
Alweer 3 weken verder in het seizoen. De afstanden worden langer met de laatste 3 weken 2x Quievrain en afgelopen zaterdag de eerste dagfondvlucht Nanteuil. De eerste Quievrain vlucht zijn alle duiven nog mee geweest maar nu wordt het zo langzamerhand tijd om de duiven op te splitsen in 3 groepen. De jaarlingen werken in eerste instantie 3 dagfondvluchten af. Hierna beslissen we of we ook nog jaarlingen gaan spelen op enkele overnachtvluchten. Het hangt er maar net vanaf of de vluchten goed verlopen en de duiven "goed" thuiskomen. Afgelopen zaterdag kregen de duiven het niet cadeau vanaf Nanteuil (517 km). Het was redelijk warm met regen en onweersbuien op de vlieglijn en een NO wind. De eerste duif viel om 17.12 uur met een snelheid van 1060 mtr pm. 29 jaarlingen en 7 duiven in training voor St. Vincent waren onderweg naar Bornwird. De verwachting was dat de oude ,ervaren duiven het wel zouden winnen van de jaarlingen maar dit bleek niet te kloppen. De eerste 9 aankomende duiven waren alle jaarlingen. De duiven kwamen zeer regelmatig wat stemde tot tevredenheid. In de vereniging werd begonnen met de 1e en 2e prijs en in totaal stonden er 18 duiven op deze uitslag. In Samenspel B werd begonnen met de 30e van 761 duiven en 13 prijsduiven. Op de avond misten er nog 5 duiven op het appel en hier zijn er op zondag nog 3 van nagekomen.
Komende week staat Limoges op het programma, 13 duiven moeten dit klusje gaan klaren. Een ervaren duif van 2013, met 3 prijzen op de overnacht in 2015, en 12 duiven van 2014 welke de vuurdoop krijgen op hun eerste overnachting.
8 mei 2016
De laatste 2 Vitesse vluchten zitten er weer op. Zandvliet en Heusden-Zolder stonden de afgelopen weken op het programma. Na koud en winters weer knapte het weer de afgelopen week op en werd Heusden-Zolder een vlucht met warm weer met een zuid oosten wind. Echt vlot kwamen de duiven niet naar huis in het begin. Na dat de eerste duif geklokt was moesten we 8 minuten wachten op nummer 2 en daarna opnieuw 8 minuten. Gelukkig kwamen de duiven daarna wel vlot naar huis. Resultaat: 2e prijs in de vereniging en 17 prijsduiven. Nu op zondagavond missen er nog 2 jaarlingen van de 53 ingekorfde duiven. De jongen zitten inmiddels allemaal in het daarvoor bestemde hok, de laatste "bon"duiven worden deze week opgehaald en de doffers zitten nu dan eindelijk op weduwschap.
Er volgen nu eerst 2 midfondvluchten alvorens het, voor ons, echte spel kan beginnen. Meaux is de eerste dagfondvlucht gevolgd door de eerste overnachting: Limoges. Volgens de planning gaan alle jaarlingen en de St. Vincent duiven naar de dagfond en zullen er waarschijnlijk 14 duiven ingekorfd worden op Limoges. De duiven voor Limoges kunnen nog 1 vlucht mee en moeten dan de sprong maken van 360 km naar een kleine 900 km. De laatste jaren is Limoges een zware vlucht gebleken. Of dat te maken heeft met het afstandsverschil en 3 nachten mand? Of zijn de weersomstandigheden de laatste jaren gewoon slecht op deze eerste overnachting? Over enkele weken zullen we weten hoe het dit jaar afloopt. De duiven staan er goed voor, komen goed naar huis en zijn prima gezond. Kortom, de basis is goed en ik hoop op een goede vlucht!
25 april 2016
De dagen en weken "vliegen"voorbij en inmiddels zijn we alweer 3 Vitesse vluchten verder. Zutphen (132 km), Deurne (209 km) en Weert (233 km) zijn de revu gepasseerd. Zutphen en Deurne zijn snelle vluchten gebleken met een zuid westen wind op de staart. Tot onze verbazing begonnen we op Zutphen zelfs met een 1e prijs in de vereniging! Ook klasseerden de volgende 3 duiven zich nog bij de eerste 10 (3,7 en 8) In totaal pakten we 34 prijzen van de 205 ingezette duiven. Deurne werd begonnen met de 11e prijs in de vereniging en wisten er in totaal 15 duiven zich op de uitslag te vliegen tegen 195 duiven. Afgelopen zaterdag was een vlucht van een geheel ander kaliber, 6 graden en een koude Noorden wind met sneeuw en hagelstenen op de vlieglijn. Ook nu kwamen de duiven goed naar huis. Er werd begonnen met de 3e prijs in de vereniging en in totaal 17 prijsduiven. Voor overnachters zijn dit toch prima prestaties en een teken dat de duiven in goede gezondheid verkeren. Bovendien werd er slechts 1 jaarling verspeeld op de vluchten tot nu toe. Toch missen we er nu 3 doffers en dat hebben we te danken aan de rovers die er 2 bij de hokken wisten te verschalken. De doffers zitten nog steeds op nest, vandaag zijn de duivinnen, samen met 1 jong, van de vlieghokken gehaald. De doffers mogen deze week nog op 1 jong passen en zijn vanaf volgende week weduwnaar. De jongen doen het goed en blaken van gezondheid. Ook zijn er weer 4 aanwinsten bijgekomen via duivenvriend Simon IJnsen (Ameland). 2 zuivere Jellema's uit samenkweek en 2 jongen met een prima afstamming van fondduiven welke hun sporen hebben verdiend op de verre drachten. Als tegenprestatie gaan er ook 4 jongen richting Ameland in de hoop dat er tenminste 1 kampioen bij zal zitten. De kwekers in Dokkum zijn inmiddels bezig met hun 3e ronde. De jongen van 7 koppels verhuizen over enkele weken naar de Fam. van Heel in Maria Hoop in Limburg.
5 april 2016
Het is alweer een poosje geleden dat er "nieuws" geplaatst is op de site.
Op 8 en 15 maart zijn alle vliegers gekoppeld. Het "stenen"hok en het het kleine weduwnaarshok op 8 maart en het grote tuinhok een week later. Inmiddels zitten alle duiven dus op (uitkomende) eieren. De koppelingen zijn goed geslaagd, natuurlijk is er altijd wel een koppel bij wat in een andere bak duikt of ruilt met de buurman zijn vrouw. Wat dat betreft verschillen de duiven niet zozeer van mensen. Maar over het algemeen is het allemaal goed geslaagd.
Vorige week zijn we begonnen met het opleren van de duiven en in 3 stappen zijn ze naar Heerenveen gebracht. De duiven kwamen prima naar huis en er zijn geen verliezen te melden. Tijd dus om afgelopen vrijdag in te manden voor de eerste (trainings) vlucht vanuit Heino (101 km). Om 11.15 uur aldaar gelost met een kalme zuid zuid oosten wind kwamen de duiven prima naar huis. De eerste 30 duiven vielen binnen 11 minuten en ook hier zijn er geen verliezen te melden. De gezondheid is dus goed te noemen en met vertrouwen zien we dan ook uit naar komend weekeind wanneer de vlucht Zutphen op het programma staat.
10 februari 2016
Het eerste bericht op de nieuwe website is een feit.
Afgelopen weekend een duivin (zie stamboom) gekocht ter versterking van het kweekhok. Een 100% Jellema duivin, met aan beide zijden "JESSE" (1e Nat. Poitiers) in de stamboom. Bovendien is de duivin naar moederskant sterk ingeteeld naar "ZWART GOUD" (uit broer x zus uit Zwart goud). De duivin meteen ondergebracht in het kweekhok en is meteen aangelopen tegen een Ko van Dommelen doffer.
Ook hebben we de vliegers deze week ingeënt tegen paramixo nadat ze al eerder waren geënt tegen paratyphus en pokken. De duiven staan er prima voor en vliegen dat het een lust is. De kwekers in Dokkum zijn opnieuw gekoppeld voor de 2e ronde. Enkele koppels zijn gewijzigd en bestaan nu hoofdzakelijk uit Jellema x Ko van Dommelen. Deze 2e ronde is te koop voor belangstellenden en de koppels kunnen worden bekeken onder de kop kweekkoppels 2016.
Maak jouw eigen website met JouwWeb